Νέα δεδομένα στα τιμολόγια ρεύματος: Όλοι επιλέγουν το μπλε – Μειώνουν την τιμή οι πάροχοι

Αλλαγλη δεδομένων με τα νέα τιμολόγια ρεύματος, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει μια στροφή προς το μπλε χρώμα.

Νέα δεδομένα στα τιμολόγια ρεύματος: Όλοι επιλέγουν το μπλε - Μειώνουν την τιμή οι πάροχοι

Το μπλε τιμολόγιο φαίνεται να κερδίζει σημαντική δημοτικότητα μεταξύ των καταναλωτών, οι οποίοι προτιμούν να το επιλέγουν αντί να αποδεχθούν την πρόταση του υπουργείου για το πράσινο, ειδικό τιμολόγιο, και αντί να υιοθετήσουν το σταθερό τιμολόγιο ρεύματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, οι καταναλωτές δεν θέλουν να ρισκάρουν και αρκετοί επιλέγουν το μπλε, σταθερό τιμολόγιο, το οποίο παρόλο που φέρεται ως το ακριβότερο από τα τέσσερα νέα χρωματιστά τιμολόγια, τους δίνει μία ασφάλεια, όπως δηλώνουν, αφού δεν χρειάζεται να ελέγχουν κάθε μήνα τις τιμές, καθώς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο συμφωνούν με τον πάροχο, η τιμή που πληρώνουν είναι σταθερή.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με υπολογισμούς, ένα νοικοκυριό που επιλέγει το πράσινο τιμολόγιο, με 17,5 λεπτά την τιμή της κιλοβατώρας θα πληρώσει τον χρόνο 800 ευρώ, ενώ με το μπλε τιμολόγιο θα πληρώσει 900 ευρώ, ωστόσο δεν κινδυνεύει από τα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης δηλώνει πως «η κίνηση του παρόχου να μειώσει την τιμή στο μπλε θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες εταιρείες στην μάχη του ανταγωνισμού».

Το υπουργείο Ενέργειας πάντως, προωθεί το πράσινο τιμολόγιο, για το οποίο αναφέρει ότι το βασικό πλεονέκτημά του είναι πως διευκολύνει την σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών.

Για το σταθερό τιμολόγιο πάντως, το μειονέκτημα που έχει, είναι ότι σε περίπτωση που κάποιος θέλει να αλλάξει χρώμα υπάρχει χρηματικό πέναλτι.

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει τα τιμολόγια ρεύματος και σε αρκετές επιχειρήσεις, με ενεργοβόρες συσκευές, με τους καταναλωτές να είναι με τους λογαριασμούς στα χέρια και να μην μπορούν να καταλάβουν εάν αυτό που τους συμφέρει είναι ένα σταθερό ή ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος.

Όπως και να έχει από 1η Ιανουαρίου 2024 τα νέα τιμολόγια ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ, ενώ οι καταναλωτές θα κληθούν να επιλέξουν μέχρι τέλος Ιανουαρίου σε ποιο θα ενταχθούν.

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Ποιο συμφέρει για το σπίτι και το εξοχικό

Τα νέα, χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται με το νέο έτος και οι πάροχοι καλούνται να παρουσιάσουν συμφέρουσες προτάσεις ώστε να διατηρήσουν το πελατολόγιό τους, αλλά και να προσελκύσουν νέους καταναλωτές.

H κίνηση, η οποία μάλιστα ανέβασε περαιτέρω τον πήχη του ανταγωνισμού, τονίζει ο «Ελεύθερος Τύπος» σε δημοσίευμά του, έγινε από τη ΔΕΗ, η οποία «έδωσε» για το μπλε σταθερό της τιμολόγιο 17,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Και παρότι τα νοικοκυριά μέχρι τώρα υπολόγιζαν να διαλέξουν ανάμεσα στο πράσινο ειδικό και το κίτρινο κυμαινόμενο, αφού το πορτοκαλί δυναμικό αφορά μόνο όσους έχουν έξυπνο μετρητή, τελικά έχουν ένα ακόμη που μάλλον πρέπει να λάβουν σοβαρά στα υπόψη.

Το μπλε σταθερό

Το μπλε σταθερό τιμολόγιο ταιριάζει περισσότερο σε προφίλ νοικοκυριών που έχουν χαμηλές καταναλώσεις ή για εξοχικές κατοικίες ή άτομα που δεν θέλουν να ανησυχούν κάθε μήνα για την τιμή της ενέργειας.

Έτσι, επιλέγοντας ένα σταθερό τιμολόγιο, ο καταναλωτής μπορεί να προϋπολογίσει το ετήσιο κόστος ενέργειας και να μη χρειάζεται να ψάχνει να βρει το φθηνότερο στην αγορά κάθε μήνα ή να κινδυνεύει από μυστικές χρεώσεις που μπορεί να έχουν τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το γεγονός δε ότι η χρέωση που προσφέρει για ένα χρόνο η ΔΕΗ στα 17,5 λεπτά είναι πολύ κοντά στο πράσινο τιμολόγιο, που για τον Ιανουάριο προσφέρεται στα 15,9 λεπτά, το καθιστά μια δυνατή επιλογή. Σημειώνεται ότι η εταιρία μείωσε κατά 10,5 λεπτά την τιμή της κιλοβατώρας του μπλε τιμολογίου, που μέχρι τις 3/12 προσφερόταν στην αγορά στα 28 και 29,5 λεπτά, αντίστοιχα.

Στη νέα επιλογή υπάρχει μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ. Παρέχεται μέσω δύο προγραμμάτων (myHomeEnter και αντίστοιχα myHome OnLine) με ελάχιστες μεταξύ τους διαφορές χρέωσης. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να ισχύει η έκπτωση 2% που προσφέρει η ΔΕΗ με πάγια εντολή (για το myHomeEnter).

Σχετικά με τη χρέωση νύχτας, για το MyHome Enter είναι στα 16,9 λεπτά η κιλοβατώρα και για το MyHomeOnline στα 16,6 λεπτά. Δηλαδή η κατανάλωση κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τα 14-15 λεπτά του νέου πράσινου τιμολογίου Γ1 της ΔEΗ.

Σύγκριση τιμών με το πράσινο

Το βασικό πλεονέκτημα του πράσινου τιμολογίου -που στηρίζει ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης και όπως είπε έχει ήδη επιλέξει- είναι πως διευκολύνει, για πρώτη φορά, τη σύγκριση των τιμών μεταξύ παρόχων και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση των καταναλωτών για τις τιμές των παρόχων. Την 1η ημέρα κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε παρόχου και θα κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει, στις αρχές του μήνα, τι πληρώνει στον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, την τιμή χρέωσης του μήνα και, το κυριότερο, τι τιμές προσφέρουν όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι.

Γενικώς, τα πράσινα τιμολόγια ταιριάζουν σε μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις νοικοκυριών και ταυτόχρονα σε καταναλωτές που έχουν τη διάθεση και το χρόνο να ψάξουν την ενεργειακή αγορά για φθηνότερες χρεώσεις, όσο για τη δεξιότητα ανεύρεσης του φθηνότερου πάροχου, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ικανότητα, αφού με ένα κλικ στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ θα μπορεί ο καταναλωτής να διακρίνει κατευθείαν τη φθηνότερη προσφερόμενη χρέωση kWh μεταξύ των παρόχων ρεύματος.

Τα κίτρινα με τις διεθνείς τιμές ενέργειας

Τα κίτρινα τιμολόγια ταιριάζουν και αυτά σε μέσες και υψηλές καταναλώσεις, αλλά σε καταναλωτές που παρακολουθούν τη χρηματιστηριακή αγορά του ρεύματος, τις διεθνείς τιμές ενέργειας, αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο για μια πιθανή εκτόξευση της χονδρικής αγοράς του ρεύματος και είναι έτοιμοι, εάν απαιτηθεί, να εγκαταλείψουν τον συγκεκριμένο τύπο τιμολογίου ανά πάσα στιγμή, για να μετακινηθούν σε άλλο χρωματιστό τιμολόγιο ή ακόμα και στον ίδιο τύπο τιμολογίου, αλλά σε άλλο πάροχο, που θα απορροφήσει μέρος της αύξησης της χονδρικής, προκειμένου να κρατήσει τον πελάτη.

Πάντως, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για όσους δεν θα έχουν επιλέξει κάποιο συγκεκριμένο είδος τιμολογίου για τη μετάβασή τους την 1η Ιανουαρίου, θα μπορούν με μία απλή δήλωση στον πάροχό τους έως 31/01/2024 να παραμείνουν στο προηγούμενο τιμολόγιο.

Ρήτρα πρόωρης αποχώρησης

Πότε όμως δεν συμφέρει ένα σταθερό τιμολόγιο; Στην περίπτωση που παρατηρηθεί ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών κάτω από τα 17,5 λεπτά (που έχει δώσει η ΔΕΗ), οπότε και η επιλογή ενός κυμαινόμενου τιμολογίου αποτελεί την πιο συμφέρουσα οικονομική λύση.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τιμολογίου, ωστόσο, ανάλογα το πότε ο καταναλωτής θα επιλέξει να το «σπάσει», θα πληρώσει και το αντίστοιχο τίμημα. Πιο συγκεκριμένα, το τέλος πρόωρης αποχώρησης ανέρχεται στα 100 ευρώ, αν γίνει από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του τιμολογίου μέχρι και το πρώτο τρίμηνο. Στα 65 ευρώ από τον τέταρτο μήνα έως τον έκτο και στα 30 ευρώ από τον έβδομο έως και τον ένατο μήνα. Για τους δύο τελευταίους μήνες το τέλος αποχώρησης είναι μηδενικό.