ΝΕΑ επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αίτηση στο gov.gr, πολύ αυστηρά κριτήρια

Ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών φαίνεται να είναι στα σκαριά στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να εξετάζει την εφαρμογή ενός κουπονιού από τον ιστότοπο gov.gr.

ΝΕΑ επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αίτηση στο gov.gr, πολύ αυστηρά κριτήρια

Το εν λόγω μέτρο αναμένεται να παρέχει οικονομική ενίσχυση σε νοικοκυριά για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών τους συσκευών, με ιδιαίτερη έμφαση σε κλιματιστικά, πλυντήρια και φούρνους.

Ωστόσο, ο δεύτερος κύκλος αυτής της επιδότησης φαίνεται να θα επιβάλλει πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής για τους δικαιούχους. Ταυτόχρονα, αναμένονται αλλαγές στις ώρες λειτουργίας του νυχτερινού ρεύματος, με την πιθανή μετάβαση σε μεσημεριανές ώρες λειτουργίας. Αυτή η αλλαγή συνοδεύεται από τη δέσμευση να προσφερθεί επιδότηση για την αγορά «έξυπνων» συσκευών που μπορούν να διαχειρίζονται από απόσταση μέσω WiFi.

Οι συζητήσεις και οι αλλαγές στο ρεύμα συνδέονται άμεσα με την ανάγκη να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η πράσινη ενέργεια και οι μηδενικές ή αρνητικές τιμές ρεύματος λόγω της ανεπάρκειας ζήτησης σε σχέση με την αυξανόμενη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η προτεινόμενη μετάβαση από το νυχτερινό στο μεσημεριανό ρεύμα αναμένεται να συμβάλει στην ισορροπία προσφοράς και ζήτησης ενέργειας, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κόστος για το ηλεκτρικό σύστημα. Επιπλέον, η προώθηση των «έξυπνων» συσκευών αναμένεται να συμβάλει στην αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας και στην αποφυγή των περιττών εκπομπών.

Το νυχτερινό τιμολόγιο λειτουργεί με διαφορετικό ωράριο ανάλογα με την εποχή. Συγκεκριμένα, το χειμερινό ισχύει από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου, καλύπτοντας τις ώρες 02:00-08:00 και 15:00-17:00, ενώ το θερινό ισχύει από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου και αφορά τις ώρες 23:00-07:00.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα από τα αρμόδια υπουργεία, προσφέροντας περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις συγκεκριμένες επιδοτήσεις και τις αλλαγές στο ρεύμα.

Ποιες ηλεκτρικές συσκευές καίνε το περισσότερο

Ορισμένες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα και μπορεί να προκαλέσουν υψηλότερο κόστος λειτουργίας. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν:

Κλιματιστικά: Τα κλιματιστικά συνήθως καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά αν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή σε μεγάλους χώρους.

Θερμοσίφωνες: Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες μπορούν να καταναλώνουν αρκετή ενέργεια, ειδικά αν χρησιμοποιούνται συχνά ή αν είναι μεγάλης χωρητικότητας.

Στεγνωτήρια ρούχων: Τα στεγνωτήρια ρούχων είναι επίσης γνωστά για την υψηλή τους κατανάλωση ενέργειας, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται συχνά.

Ηλεκτρικές κουζίνες: Η χρήση ηλεκτρικών κουζινών, ειδικά αν είναι μεγάλες και χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα για μεγάλες οικογένειες, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή κατανάλωση και αύξηση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ηλεκτρικές συσκευές μεγάλης κατανάλωσης: Ορισμένες άλλες συσκευές, όπως οι ηλεκτρικές σόμπες, οι ηλεκτρικές σκούπες με μεγάλη ισχύ, και οι ηλεκτρικές συσκευές για επαγγελματική χρήση, μπορούν επίσης να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.