Νέο χρώμα στα τιμολόγια ρεύματος – Τι αλλάζει άμεσα

Άλλο ένα χρώματα έρχεται στα τιμολόγια ρεύματος μαζί με τα υπάρχοντα. Ποιο θα είναι;

Νέο χρώμα στα τιμολόγια ρεύματος - Τι αλλάζει άμεσα

Μεγάλες αλλαγές φαίνεται πως θα έχουμε στην αγορά του ρεύματος με την ένταξη του νέα χρώματος στα τιμολόγια.

Θυμόμαστε όλοι πως το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει κανονικός… πανικός όταν είχαν βγει τα χρώματα στα τιμολόγια, με τον κόσμο να μην γνωρίζει ποιο είναι τι.

Τώρα είμαστε να υποδεχθούμε το… πορτοκαλί τιμολόγιο όπως ανακοινώθηκε από επίσημα χείλη. Τι έρχεται;

Μπαίνουν έξυπνοι μετρητές και πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος

Είναι έτοιμοι να μπουν οι έξυπνοι μετρητές μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και το πορτοκαλί τιμολόγιο, όπως εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 fm.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει ακόμη στο δυναμικό τιμολόγιο, στο λεγόμενο πορτοκαλί, το οποίο «θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν. Σε λίγους μήνες έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο. Αυτό αφορά περίπου το 45% της ενέργειας που καταναλώνουμε, η υψηλή τάση έχει ήδη τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται.

Ταυτόχρονα τελείωσε επιτέλους ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές που καθυστέρησαν 1-2 χρόνια την υλοποίηση του προγράμματος, και αρχίζει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών μαζικά και θα έχουμε πια εκατοντάδες χιλιάδες μετρητές να εγκαθίστανται κάθε εξάμηνο. Έχουμε όμως πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά, πολλά εκατομμύρια συνδέσεις συνεπώς θα μας πάρει κάποια χρόνια αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης δηλαδή πάνω από το 50% της ζήτησης, θα έχει καλυφθεί με δυναμικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου».

Ερωτηθείς τι θα σημαίνει για το κάθε νοικοκυριό η επάρκεια ρεύματος από την πράσινη ενέργεια επεσήμανε: «Το βασικό όφελος που θα έχει ο καταναλωτής είναι πολύ φθηνή ενέργεια την οποία θα χρειαστούμε και για την αντιμετώπιση των άλλων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής από την λειψυδρία για την οποία θα πρέπει να έχουμε αφαλατώσεις μέχρι τη ζέστη για την οποία θα πρέπει να έχουμε κλιματισμό.

Και ταυτόχρονα μια πολύ πιο ανταγωνιστική οικονομία διότι καθότι θα υποκαθιστούμε τα ορυκτά καύσιμα με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια θα μειώνουμε τη εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που είναι εισαγόμενα καύσιμα και θα τα αντικαθιστούμε με εγχώρια παραγωγή. Αποκτούμε δηλαδή ενεργειακή αυτάρκεις , γινόμαστε λιγότερο ευάλωτοι στις ενεργειακές κρίσεις και έχουμε φθηνότερη ενέργεια.

Αυτή τη στιγμή έχουμε τριπλασιάσει σε σχέση με το ’19 τις επενδύσεις στο δίκτυο. Ασφαλώς χρειάζονται επενδύσεις μόνο που θα πρέπει να έχουμε ένα timing γιατί πρέπει να θυμόμαστε και τη ζήτηση γιατί να μπουν πρόσθετες ΑΠΕ αν δεν υπάρχει ζήτηση τι θα την κάνουμε την ενέργεια; Αν δεν υπάρχει ζήτηση, αν δηλαδή έχουμε περισσότερες ΑΠΕ από ότι η ζήτηση τότε δύο πράγματα θα συμβούν, είτε θα πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής είτε θα πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος γιατί η ενέργεια θα χαθεί».