Νέο επίδομα παιδιού 3.000 ευρώ: Ποιοι το παίρνουν – Πότε η αίτηση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έρχεται ένα νέο επίδομα παιδιού, το οποίο θα αποτελέσει οικονομική ενίσχυση για χιλιάδες γονείς.

Νέο επίδομα παιδιού 3.000 ευρώ: Ποιοι το παίρνουν - Πότε η αίτηση

Πολύ σημαντικό ποσό, το οποίο αποτελεί και τεράστια οικονομική ενίσχυση προς μερικούς γονείς έρχεται με το νέο επίδομα παιδιού, καθώς ο λόγος γίνεται μέχρι και για 3.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα ο Δήμος Αγράφων δίνει 3.000 ευρώ σε όσες οικογένειες απέκτησαν τέκνο μέσα στο 2023. Διευκρινίζεται πως η εν λόγω ενίσχυση δεν έχει καμία σχέση με το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ που λαμβάνουν χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα.

Τέλος, η περίοδος υποβολής αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση των 3.000 ευρώ αφορά «αδύναμες» οικογένειες που απέκτησαν παιδί το 2023 με βάση την υπ’ αριθμ.: 3-34/31-01-2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Νέο επίδομα παιδιού έρχεται – Δείτε τους δικαιούχους και που κάνετε αίτηση

Οικονομική ενίσχυση 3.000 ευρώ για «αδύναμες» οικογένειες που απέκτησαν τέκνο το 2023.

Με ένα σημαντικό ποσό ενισχύονται οικογένειες ορεινού δήμου της Ελλάδας, στις οποίες προστέθηκε νέο μέλος μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, επίδομα παιδιού ύψους 3.000 ευρώ δίνει ο Δήμος Αγράφων σε όσες οικογένειες απέκτησαν τέκνο μέσα στο 2023. Διευκρινίζεται πως η εν λόγω ενίσχυση δεν έχει καμία σχέση με το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ που λαμβάνουν χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση των 3.000 ευρώ αφορά «αδύναμες» οικογένειες που απέκτησαν παιδί το 2023 με βάση την υπ’ αριθμ.: 3-34/31-01-2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, άνοιξε τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 και θα λήξει την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο χώρο του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αγράφων στη Δυτική Φραγκίστα ή ηλεκτρονικά στο [email protected] επισυνάπτοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ώστε να αξιολογηθούν από την τριμελή επιτροπή.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίζουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Αίτηση ενδιαφέροντος
  • Φορολογική δήλωση – Ε1 (2023)
  • Εκκαθαριστικό σημείωμα (2023)
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης του τέκνου
  • IBAN λογαριασμού με πρώτο δικαιούχο τον αιτών/αιτούσα. (Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας αποδεικτικό επιμέλειας τέκνου)
  • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Τα κριτήρια είναι αρχικά οικονομικά και οι οικογένειες θα πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως και 20.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε υφιστάμενο τέκνο, ενώ απαραίτητα θα πρέπει όχι μόνο να είναι δημότες του Δήμου Αγράφων, αλλά και να κατοικούν μόνιμα στην περιοχή.

Ο Οργανισμός Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των αιτήσεων που έχουν γίνει στην πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21.

Υπογραμμίζεται πως η 2η διμηνιαία δόση του 2024 – η οποία αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο – θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις.

Ωστόσο, για μια μερίδα δικαιούχων, αυτή η πληρωμή θα είναι… διπλή! Κι αυτό διότι όσοι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού δεν είχαν υποβάλει αίτηση πριν από την προηγούμενη εκκαθάριση (για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο) και δεν είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους με την πρώτη πληρωμή του 2024, τώρα θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται αναδρομικά.

Θυμίζουμε ότι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα – ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος – και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγό του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

Τα πεδία της αίτησης Α21 προσυμπληρώνονται, αντλώντας στοιχεία από τον ΑΜΚΑ. Κατά το στάδιο της υποβολής – μέσω on line διασύνδεσης της ΗΔΙΚΑ με την ΑΑΔΕ – προσυμπληρώνονται στην αίτηση τα ετήσια εισοδήματα των μελών της οικογενείας που συμμετέχουν στο Α21.