Νέο voucher 800 ευρώ το μήνα για παιδιά έως έξι ετών
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), παρέχει οικονομική ενίσχυση ύψους 800 ευρώ το μήνα ανά παιδί σε 2.500 παιδιά.
Στόχος του προγράμματος είναι η προαγωγή της ανάπτυξης παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή, αλλά και εκείνων με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων διαταραχών από τη γέννησή τους έως την ηλικία των 6 ετών, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και την κοινωνική ένταξη της οικογένειάς τους.
Το πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2025, θα χρηματοδοτηθεί με 35 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Για πρώτη φορά, τίθεται το θεσμικό πλαίσιο για την Πρώιμη Παρέμβαση, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων φορέων Πρώιμης Παρέμβασης, εξασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα παιδιά και την υποστήριξη των οικογενειών τους. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την Πρώιμη Παρέμβαση, ούτε καταγραφή πιστοποιημένων φορέων, σύμφωνα με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Ειδικότερα, με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού, το ύψος του voucher διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών που ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης ότι θα πρέπει να γίνουν ανά μήνα σε:
α. 800 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα,
β. 600 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα ή
γ. 400 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.
Σε κάθε περίπτωση για την απόδοση του voucher απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.
Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης συνιστούν πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών που παρέχονται από διεπιστημονική ομάδα προς το παιδί και την οικογένειά του.
Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από τουλάχιστον έξι (6) μέλη και πιο συγκεκριμένα από:
1 αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο,
1 ψυχολόγο,
1 κοινωνικό λειτουργό,
1 εργοθεραπευτή,
1 λογοθεραπευτή και
1 μέλος εκ των ακολούθων ειδικοτήτων: φυσικοθεραπευτή ή ειδικού παιδαγωγού ή απόφοιτου τμήματος Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.
Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού,
την παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κλπ.),
τη συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών.
Δικαιούχοι του προγράμματος
Μέσω της σχετικής Κοινής Απόφασης που υπέγραψαν η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζωή Μακρή, δικαιούχοι του προγράμματος είναι, ενδεικτικά, οι πιστοποιημένοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία, οι δήμοι, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, οι μονάδες ψυχικής υγείας και τα κέντρα ειδικών θεραπειών.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις