Νέος ΚΟΚ: Ανατροπή με τις πινακίδες – Πόσο πάνε τα όρια ταχύτητας

Μεγάλες αλλαγές έρχονται με τον νέο ΚΟΚ το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα. Τι θα αλλάξει για όλους μας.

Νέος ΚΟΚ: Ανατροπή με τις πινακίδες - Πόσο πάνε τα όρια ταχύτητας

Δομικές αλλαγές φέρνουν οι τροποποιήσεις που έρχονται γύρω από τις παραβάσεις με τα οχήματα.

Πρόκειται να αλλάξουν τα όρια ταχύτητας, αλλά και να γίνει μια σειρά αλλαγών γύρω από τις κλήσεις που μπαίνουν.

Πως εμπλέκονται τα SMS και τι θα γίνεται πλέον με τις πινακίδες των οχημάτων;

Πόσο θα πάνε τα όρια ταχύτητας με τον νέο ΚΟΚ

Ειδικότερα, τα νέα όρια ταχύτητας θα περιοριστούν σε 30 χλμ./ώρα στο εσωτερικό της πόλης και 20 χλμ./ώρα κοντά σε σχολικές εγκαταστάσεις, μείωση από το προηγούμενο όριο των 50 χλμ./ώρα.

Ο στόχος των δραστηριοτήτων αυτών είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα αδικημάτων βασισμένο στη δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα κάθε παράβασης.

Προβλέπεται επίσης η αναβάθμιση της χρήσης τεχνολογικών εργαλείων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, καθώς και η αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης για ενισχυμένη επιτήρηση και επιβολή του νόμου. Ενθαρρύνεται επίσης η ολοκλήρωση των διαφόρων βάσεων δεδομένων ποινών, διευκολύνοντας τη διαδικασία για αστυνομία και οδηγούς.

Εισάγεται ένα νέο σύστημα κλήσεων μέσω SMS, καταργώντας τη δυνατότητα «σβήσιμο» των παραβάσεων, με τις παραβάσεις να καταχωρούνται αυτόματα και άμεσα σε μια ψηφιακή πλατφόρμα.

Οι αστυνομικοί θα χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές για την ανάρτηση των παραβάσεων σε αυτή την πλατφόρμα, επιτρέποντας στους οδηγούς να χάσουν την άδειά τους αυτομάτως με την συμπλήρωση 25 πόντων ποινής. Επιπλέον, οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώνουν ενστάσεις εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου, με τη δυνατότητα διαγραφής των παραβάσεων εφόσον κριθούν βάσιμες.

Τι αλλάζει με τις πινακίδες

Μια σημαντική καινοτομία είναι ότι οι ποινές θα επιβάλλονται στους οδηγούς και όχι στα οχήματα, καταργώντας την αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας.

Αυτό αντικατοπτρίζει μια μετατόπιση προς την ατομική ευθύνη, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που μπορεί να χρησιμοποιούν το ίδιο όχημα.