Νέος ΚΟΚ: Ποιοι οδηγοί ΙΧ κινδυνεύουν με 10.000 ευρώ πρόστιμο

Ο νέος νόμος 5090/2024 που τέθηκε σε ισχύ από  την 1η Μαΐου 2024, φέρνει σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στους δρόμους και την περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων μέσω της αυστηροποίησης των ποινών για σοβαρές παραβάσεις, όπως η επικίνδυνη οδήγηση.

Νέος ΚΟΚ: Ποιοι οδηγοί ΙΧ κινδυνεύουν με 10.000 ευρώ πρόστιμο

Οι ποινές για την επικίνδυνη οδήγηση έχουν πλέον αυστηροποιηθεί με πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως και 10.000 ευρώ για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, φυλάκιση από 1 έως 5 χρόνια για περιπτώσεις που οδηγούν σε σοβαρούς τραυματισμούς και αφαίρεση άδειας οδήγησης για περίοδο από 6 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ο στόχος αυτών των αλλαγών είναι η μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και η αύξηση της ασφάλειας στους δρόμους, προσπαθώντας να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των οδηγών για τις συνέπειες των παραβάσεών τους.

Οι κύριες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά το νέο άρθρο 290Α, το οποίο ορίζει ως “επικίνδυνη οδήγηση” αυτήν που προκαλεί σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή και την ακεραιότητα των ανθρώπων. Αυτή περιλαμβάνει την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, την αγνόηση των σηματοδοτών και άλλες παραβάσεις που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

Ποινές για Επικίνδυνη Οδήγηση: Οι ποινές για την επικίνδυνη οδήγηση έχουν γίνει πολύ αυστηρότερες. Συγκεκριμένα:

Πρόστιμα: Αυξάνονται σημαντικά τα πρόστιμα, με εκκίνηση από 2.000 ευρώ για τις πρώτες παραβάσεις και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10.000 ευρώ για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.

Κλήση με SMS: Επίσης, καταργείται το λεγόμενο «σβήσιμο» των κλήσεων, καθώς οι παραβάσεις θα καταχωρίζονται από τα αρμόδια όργανα απευθείας σε νέα διαδικτυακή ψηφιακή πλατφόρμα. Ο παραβάτης οδηγός θα λαμβάνει ευθύς αμέσως την κλήση στο κινητό του τηλέφωνο με SMS, χωρίς να μπορεί κάποιος να μεσολαβήσει για το «σβήσιμό» της.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί της τροχαίας θα εφοδιαστούν με ειδικές συσκευές (tablets ή ειδικά κινητά τηλέφωνα), ώστε να αναρτούν online στο σύστημα τις παραβάσεις αλλά και τους αντίστοιχους πόντους ποινής που τις συνοδεύουν στο point system. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας οδηγός θα «χάνει» το δίπλωμα οδήγησης αμέσως με τη συμπλήρωση 25 πόντων ποινής.

Βέβαια, οι παραβάτες οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους ένα εύλογο χρονικό διάστημα (7 έως 10 ημέρες) ώστε να καταθέτουν τις ενστάσεις τους και, εφόσον αυτές κρίνονται βάσιμες, θα διαγράφονται οι παραβάσεις και τα πρόστιμα ή οι πόντοι που τις συνοδεύουν.

Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόστιμο θα αναρτάται απευθείας στον λογαριασμό Taxisnet του παραβάτη οδηγού και εάν αυτός δεν το εξοφλεί εμπρόθεσμα, τότε θα αποτελεί βεβαιωμένη οφειλή προς το Δημόσιο. Μια επιπλέον καινοτομία του νέου ΚΟΚ είναι η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία θα τιμωρείται πλέον ο οδηγός και όχι το όχημα, καθώς καταργείται το μέτρο της αφαίρεσης των πινακίδων κυκλοφορίας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα στερούνται το όχημα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Φυλάκιση: Η επικίνδυνη οδήγηση που οδηγεί σε ατύχημα με σοβαρούς τραυματισμούς μπορεί να επιφέρει ποινές φυλάκισης από 1 έως 5 χρόνια.

Αφαίρεση άδειας οδήγησης: Η άδεια οδήγησης μπορεί να αφαιρεθεί για περίοδο από 6 μήνες έως και 5 χρόνια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Οι εν λόγω αλλαγές στον ποινικό κώδικα επιδιώκουν να μειώσουν τα τροχαία δυστυχήματα και να αυξήσουν την ασφάλεια στους δρόμους. Αποτελεί επίσης μια προσπάθεια να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των οδηγών για τις συνέπειες των παραβάσεών τους και να διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι γίνονται ασφαλέστεροι για όλους.