Ντροπή αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με τα χρήματα και τους εργαζούμενους

Τα στοιχεία δημοσίευσε η Eurostat που στην έρευνά της εντάσσει εργαζόμενους 20 και 64 ετών. Και μάλιστα, η μέτρηση περιλαμβάνει αποκλειστικά τον χρόνο που ξοδεύουν στη βασική θέση εργασίας, διαφορετικά οι ώρες αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

Ντροπή αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με τα χρήματα και τους εργαζούμενους

Η παρατήρηση των ωρών εργασίας των Ελλήνων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες φέρνει στο προσκήνιο μια πολυπρόσωπη εικόνα της ελληνικής αγοράς εργασίας και της οικονομίας γενικότερα. Σύμφωνα με δεδομένα από την Eurostat, οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα, χρόνος που υπερβαίνει το μέσο όρο των υπολοίπων Ευρωπαίων.

Οι Έλληνες εργάζονται 39,8 ώρες/ εβδομάδα, δηλαδή περισσότερο σε σύγκριση µε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Oι Ολλανδοί εργάζονται 32,2 ώρες, οι Αυστριακοί 33,6 και οι Γερμανοί 34 ώρες.

Μετά τους Έλληνες, ακολουθούν οι Ρουμάνοι (39,5 ώρες), οι Πολωνοί (39,3 ώρες) και οι Βούλγαροι (39 ώρες).

Ωστόσο, η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα παραμένει κατά περίπου 1/3 χαμηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Ένας άλλος παράγοντας που προκύπτει είναι η διαφορά στις ώρες εργασίας ανά κλάδο. Συγκεκριμένα, οι κλάδοι της γεωργίας, της κατασκευής και των ορυχείων και λατομείων είναι αυτοί με τις υψηλότερες ώρες εργασίας, ενώ οι κλάδοι της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας έχουν σημαντικά λιγότερες ώρες εργασίας.

Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Eurostat, οι οικονομικές δραστηριότητες που είχαν το 2023 τα μεγαλύτερα εργασιακά ωράρια ήταν ο κλάδος της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας (41,5 ώρες κατά μέσον όρο), τα ορυχεία και λατομεία (39,1 ώρες) και οι κατασκευές (38,9 ώρες). Αντιθέτως, τις λιγότερες ώρες εργασίας είχαν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε άλλα σπίτια, όπως καθαρίστριες, μάγειρες, κηπουροί κλπ (26,7 ώρες), στην εκπαίδευση (31,9 ώρες) και στον τομέα της τέχνης, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής (33 ώρες).

Αυτή η διαφοροποίηση μπορεί να αντικατοπτρίζει τη φύση της εργασίας σε κάθε κλάδο και τις επιπτώσεις που έχει στην παραγωγικότητα και την απόδοση.

Παράλληλα, οι χαμηλοί μισθοί που παραμένουν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές δημιουργούν πρόκληση για την ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία των εργαζομένων.

Συνολικά, η εικόνα που αναδεικνύεται από αυτά τα στοιχεία απαιτεί περαιτέρω ανάλυση και προσπάθειες για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας και αγοράς εργασίας.