ΟΠΕΚΑ – Επιδόματα: 50-50 η πληρωμή – Ποια θα είναι σε είδος και ποια σε χρήμα

Το νέο πλαίσιο χορήγησης επιδομάτων αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα των δικαιούχων, καθώς προβλέπει εναρμόνισή του με το σύστημα που ισχύει σήμερα στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

ΟΠΕΚΑ - Επιδόματα: 50-50 η πληρωμή - Ποια θα είναι σε είδος και ποια σε χρήμα

Αυτό σημαίνει ότι το 50% της παροχής του ΟΠΕΚΑ θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να ξοδεύεται μέσω συγκεκριμένης προπληρωμένης κάρτας.

Συγκεκριμένα, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 όλα σχεδόν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρτας, κατά 50% (ενώ το υπόλοιπο 50% ο χρήστης της κάρτας θα μπορεί να το λαμβάνει σε μετρητά από τον λογαριασμό του).

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο ΟΠΕΚΑ είναι υπεύθυνος για τη χορήγηση των εξής επιδομάτων και παροχών:

 • Επίδομα παιδιού
 • Επίδομα Στέγασης
 • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
 • Αναπηρικά επιδόματα
 • Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής
 • Επίδομα Ομογενών
 • Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων (ν. 1296/1982)
 • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων,
 • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας
 • Επίδομα Γέννησης
 • Επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών
 • Κόκκινα Δάνεια
 • Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές
 • Πρόγραμμα «Γέφυρα»
 • Επίδομα Αναδοχής
 • Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες
 • Πρόγραμμα Προσωπικού βοηθού

Εκτιμάται ότι το φθινόπωρο του 2024 θα έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του συστήματος των προπληρωμένων καρτών για το σύνολο των υπό ένταξη επιδομάτων. Στο σχεδιασμό του έργου της προπληρωμένης κάρτας προβλέπονται κίνητρα για όσους τη χρησιμοποιούν και επιλέγουν να μην κάνουν ανάληψη του υπολοίπου, αλλά να το χρησιμοποιήσουν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τα εν λόγω κίνητρα ανέρχονται σε άνω των 8 εκατ. ευρώ συνολικά με τη μορφή bonus μέσω λοταρίας, κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ. Αναμένεται, όμως, να δοθούν και επιπλέον κίνητρα από την πλευρά των τραπεζών για την επιβράβευση της χρήσης της κάρτας.

Επίδομα παιδιού και προπληρωμένη κάρτα

Τoν Μάιο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την αναμόρφωση του επιδόματος παιδιού, εφόσον προηγηθεί η υποβολή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό στον πρωθυπουργό, από την αρμόδια υπουργό, Σοφία Ζαχαράκη.

Χωρίς να αποκλείεται η αύξηση του ποσού του επιδόματος, η ομάδα εργασίας μελετά ακόμα και την συνάρτησή του με άλλα επιδόματα που λαμβάνει ο εκάστοτε δικαιούχος (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα στέγασης).

Τί αλλάζει με την προπληρωμένη κάρτα

Βάσει του σχεδιασμού το 50% του ποσού του κάθε επιδόματος θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο με προπληρωμένη κάρτα και το άλλο 50% θα έχει την δυνατότητα ο δικαιούχος να το κάνει ανάληψη μετρητών.

Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 479 ευρώ θα μπορεί τα 239,5 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 239,5 ευρώ μέσω μετρητών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δικαιούχος θα μπορεί να ξοδέψει ολόκληρο το ποσό του επιδόματος μέσω της κάρτας του, όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.

Ποιες δαπάνες θα «φρενάρουν» μέσω της χρήσης κάρτας

Προς τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς υπολογίζεται πως η πληρωμή της πλειονότητας των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα γίνεται με προπληρωμένες κάρτες, ενώ σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνεται από τον ΟΠΕΚΑ μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό.

Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου. Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:

Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα τέκνου και το επίδομα για τη γέννηση,

Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ,

Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.α.

Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτό τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει την συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μία απαγορευμένη δαπάνη.

Ποια επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αναμένεται θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα;

Επίδομα Γέννησης: Όπως αναμένεται το επίδομα γέννας θα καταβάλλεται μέσω προπληρωμένης κάρτας. Με την κάρτα αυτή οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τους χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη.

Επίδομα Παιδιού (Α21): Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
Αγροτική εστία: Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά στην καταβολή χρηματικού βοηθήματος ύψους 700 ευρώ σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες και 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες.

Επίδομα αναδοχής: Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο μετά την ενηλικίωσή του, οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου. Το ποσό που καταβάλλεται ξεκινάει από 325 ευρώ και κλιμακώνεται στα 375 ευρώ και πάνω για παιδιά με παθήσεις.
Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών: Το ποσό ξεκινάει από 300 έως 600 ευρώ με τη χρήση εισοδηματικών κριτηρίων.

Στο νέο σύστημα αναμένεται να ενταχθούν και τα ακόλουθα επιδόματα της ΔΥΠΑ:

 • Επίδομα ανεργίας
 • Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας
 • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων
 • Επίδομα επίσχεσης
 • Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες
 • Ειδικό εποχικό βοήθημα
 • Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη
 • Επίδομα διαθεσιμότητας