ΟΠΕΚΑ – Συντάξεις: Διπλή μεγάλη πληρωμή με αναδρομικά

Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΑ και τις συντάξεις να αναφέρουμε ότι έρχεται μεγάλη πληρωμή σε λίγες μέρες με αναδρομικά.

ΟΠΕΚΑ - Συντάξεις: Διπλή μεγάλη πληρωμή με αναδρομικά

Αναφορικά με τον ΟΠΕΚΑ αλλά και τις συντάξεις οφείλουμε να σας αναφέρουμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα έρχεται μια μεγάλη πληρωμή με αναδρομικά και όλοι οι δικαιούχοι αναμένεται να ανασάνουν στις δύσκολες αυτές εποχές.

Από εκεί και πέρα στο τέλος του μήνα Μαΐου, όπως συμβαίνει κάθε φορά άλλωστε, αναμένονται να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα επιδόματα στους δικαιούχους.

Τέλος, τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα. Έτσι η πληρωμή θα ξεκινήσει την Πέμπτη 30 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί 31 Μαΐου. Επιπλέον, θα καταβληθούν από τον e- ΕΦΚΑ και οι συντάξεις στους δικαιούχους.

Έρχεται μεγάλη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ και τις συντάξεις – Δείτε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες

Στο τέλος του μήνα, όπως συμβαίνει κάθε φορά, αναμένονται να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα επιδόματα στους δικαιούχους. Τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα. Έτσι η πληρωμή θα ξεκινήσει την Πέμπτη 30 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί 31 Μαΐου. Επιπλέον, θα καταβληθούν από τον e- ΕΦΚΑ και οι συντάξεις στους δικαιούχους.

Στο τέλος του μήνα, εκτός από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, θα έχουμε και την καταβολή αναδρομικών, αλλά και την εξόφληση μετά από ένα δίμηνο του επιδόματος Α21 για τις οικογένειες με παιδιά, στο τέλος Μαΐου. Πιο αναλυτικά.

Στα τέλη Μαΐου θα έχουμε ακόμα ένα «κύμα» εξόφλησης αναδρομικών που προκύπτουν από επανυπολογισμό των συντάξεων. Πρόκειται για μία ακόμη κατηγορία συνταξιούχων, η οποία και θα λάβει ποσά της τάξης των 15.000 ευρώ. Τα υψηλότερα αναδρομικά θα λάβουν συνταξιούχοι τραπεζών και ΔΕΚΟ, που είχαν μεγαλύτερες ειδικές κρατήσεις από διάσπαρτα επικουρικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχαν όλοι οι μισθωτοί δικαίωμα σε επανυπολογισμό σύνταξης και αναδρομικά, αλλά και όσοι δεν είχαν λάβει τα ποσά, έγινε σχεδόν άμεσα η διαδικασία αναπροσαρμογής των αποδοχών τους. Η προσαύξηση αφορά την αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και τον επανυπολογισμό της σύνταξης σε όσους συμπλήρωσαν 30 και άνω χρόνια ασφάλισης με βάση τρου νέους συντελεστές του Νόμου Βρούτση.

Αναδρομικά και σε δικαιούχους επιδομάτων

Αναδρομικά θα λάβουν και όσοι υπέβαλλαν αίτηση για επίδομα τέκνων έως και τις 10 Μαΐου και φυσικά δεν είχαν πληρωθεί την α’ δόση της ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα, η β’ διμηνιαία δόση του 2024 – αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο – θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Μαζί με αυτή θα χορηγηθεί αναδρομικά και η ενίσχυση για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο ‘24 στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι υπέβαλλαν την αίτησή τους μετά την εξόφληση της α’ δόσης του επιδόματος και έως της 10 Μαΐου. Το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα, εφόσον πρόκειται για το πρώτο και το δεύτερο τέκνο και ανάλογα το ύψος του εισοδήματος. Το ποσό ανεβαίνει σε 140 ή 84 ή 56 ανά μήνα από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Τα υψηλότερα αναδρομικά θα λάβουν συνταξιούχοι τραπεζών και ΔΕΚΟ, που είχαν μεγαλύτερες ειδικές κρατήσεις από διάσπαρτα επικουρικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά» και το ένθετο «Money Pro» η προσαύξηση αφορά την αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και τον επανυπολογισμό της σύνταξης σε όσους συμπλήρωσαν 30 και άνω χρόνια ασφάλισης με βάση τρου νέους συντελεστές του Νόμου Βρούτση.

Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χρόνου ασφάλισης προϋποθέτει ότι ο χρόνος που επικαλείται ο συνταξιούχος ήταν αξιοποιήσιμος και με τις προβλέψεις του Νόμου Κατρούγκαλου.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος τραπεζικός από την πρώην Αγροτική τράπεζα, που αποχώρησε το 2020 με 30 έτη σε ηλικία 62 ετών, με συντάξιμο μισθό 1.710 ευρώ έως το 2014 και επιπλέον εισφορά 6% (σύνολο 12%) λαμβάνει επικουρική σύνταξη 350 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό δικαιούται προσαύξηση 270 ευρώ, με αναδρομικά 10.800 ευρώ.

Αντίστοιχα, συνταξιούχος της πρώην Εμπορικής, που αποχώρησε το 2021 με 35 έτη και συντάξιμο μισθό 4.269 ευρώ έως το 2014 και ειπλέον εισφορά 6% (συνολικά 12%), παίρνει εικουρική σύνταξη 635 ευρώ και δικαιούται προσαύξηση 520 ευρώ, με αναδρομικά 18.673.