ΟΠΕΚΕΠΕ: Έκτακτη πληρωμή για χιλιάδες – Πότε τα χρήματα στα ATM

Αποφασίστηκε το πότε θα γίνει η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε χιλιάδες δικαιούχους σε όλη τη χώρα.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έκτακτη πληρωμή για χιλιάδες - Πότε τα χρήματα στα ATM

Πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ είναι έτοιμος να μοιράσει στον κόσμο ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Αν και έχει γίνει αρκετά μεγάλο θέμα τον τελευταίο καιρό με την πληρωμή, τα πράγματα δείχνουν να ξεκαθαρίζουν.

Και αυτό διότι έγινε γνωστό το πότε θα δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους τους.

Πόσα χρήματα και πότε θα δώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι πληρωμές εκτός εξαιρετικού απροόπτου!

Όπως προκύπτει, περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες πριν το Πάσχα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προσφέροντας μια σημαντική «ανάσα» στους εργαζόμενους του κλάδου, όπως είχε πει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης αναφορικά με τις πληρωμές.

Σε αυτά περιλαμβάνει τις συνδεδεμένες και τα οικολογικά σχήματα, καθώς και χρήματα του 2023 που δεν ενεργοποίησε η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού. Όπως εξήγησε, καταβάλλεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν έλεγχοι και να ενεργοποιηθούν παγωμένοι- από το 2014- λογαριασμοί δικαιούχων, ενώ γίνεται έλεγχος στα 16.500 ΑΦΜ που ήταν δεσμευμένα, ώστε όσα είναι εντάξει να πληρωθούν και σε όσα υπάρχουν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Τι θα πληρωθεί το επόμενο διάστημα

Σε δηλώσεις του ο υπουργός, έκανε γνωστό το χρονοδιάγραμμα καταβολών που έχει τεθεί για τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

Θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.

Θα πληρωθούν 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.

Καθοριστικό στοιχείο για την ταχύτερη πληρωμή των αγροτών είναι το γεγονός ότι εφέτος το ΟΣΔΕ άνοιξε αρχή Απριλίου ενώ πέρυσι είχε ανοίξει στα τέλη Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 17 Απριλίου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, υπέγραψε την εγκύκλιο με την οποία καθορίζεται η διαδικασία έγκρισης των πληρωμών των Άμεσων Ενισχύσεων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Στη διαδικασία εντάσσονται, μεταξύ άλλων, οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και τα Οικολογικά Σχήματα.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει βγάλει επίσημη ανακοίνωση για το πότε θα δουν τα ποσά στους λογαριασμούς τους.

Τι λέει η αντιπολίτευση για τις πληρωμές

Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς για τις πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ:

Μια βδομάδα μόλις πριν από τις εξαγγελθείσες πληρωμές των αγροτών ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και αποδιοργάνωση. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι το γεγονός ότι για τα Οικολογικά Σχήματα, που αφορούν το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών (425 εκατ. €) ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει την τελευταία στιγμή τη σχετική εγκύκλιο πληρωμής.

Δεν είναι πολύς καιρός που ο κ. Αυγενάκης, όταν διόριζε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τους πολιτικούς του φίλους από τη θητεία του στο Υπουργείο Αθλητισμού, δήλωνε ότι ο «Οργανισμός θα λειτουργήσει ξανά σωστά» και θα «επανέλθει η σχέση εμπιστοσύνης που είχε με τους αγρότες». Δυστυχώς η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ είναι ακόμα ζητούμενο ενώ οι πληρωμές των ενισχύσεων για τους περισσότερους αγρότες έχουν γίνει λαχείο με άγνωστη ημερομηνία κλήρωσης.

Η κανονικότητα στις πληρωμές των ενισχύσεων και η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι βασική προϋπόθεση για την βιωσιμότητα του αγροτικού μας τομέα. Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο να ηττηθεί η κυβέρνηση της αλαζονείας, της προχειρότητας και της ασχετοσύνης στις ερχόμενες εκλογές του Ιουνίου.