ΟΠΕΚΕΠΕ: «Συναγερμός» με τη μεγάλη πληρωμή, τι συνέβη

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τη μεγάλη πληρωμή που είχε αποφάσισει να προχωρήσει. Δείτε παρακάτω στο κείμενο τι έχει συμβεί.

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Συναγερμός» με τη μεγάλη πληρωμή, τι συνέβη

Συναγερμός έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τη μεγάλη πληρωμή που είχε αποφάσισει να προχωρήσει. Δείτε παρακάτω στο κείμενο τι έχει συμβεί.

Aξίζει να αναφέρουμε ότι έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που πρέπει μέσα στις επόμενες 15 μέρες να ολοκληρώσει τις πληρωμές που εκκρεμούν.

Επιπλέον να σημειώσουμε ότι μπροστά σε δύσκολες μέρες βρίσκεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν πριν το Πάσχα.

Συναγερμός όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Δείτε αναλυτικά τι έχει συμβεί

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που πρέπει μέσα στις επόμενες 15 μέρες να ολοκληρώσει τις πληρωμές που εκκρεμούν, σύμφωνα με τις ειδήσεις που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκης.

Μπροστά σε δύσκολες μέρες βρίσκεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν πριν το Πάσχα. Για να γίνουν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι και βάσει του κοινοτικού κανονισμού τεχνικοί έλεγχοι. Στόχος παραμένει η μεγάλη πληρωμή να πραγματοποιηθεί στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να καταβληθούν οι ενισχύσεις που αφορούν τα υπόλοιπα της ΕΑΕ 2023, ύψους 88 εκατ. ευρώ, οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, ύψους 225 εκατ. περίπου, και τα Οικολογικά Σχήματα, ύψους 425 εκατ. ευρώ.

Παράταση στην εφαρμογή συνδεδεμένων, θολώνουν οι πληρωμές πριν το Πάσχα
Από την άλλη ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι λόγω πληθώρας αιτήσεων δίνει παράταση στις καταχωρήσεις στην Εφαρμογή Συνδεδεμένων Καθεστώτων για το έτος ενίσχυσης 2023 έως και την Τετάρτη (17/4/2024)

Ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φορέων που εκδήλωσε ενδιαφέρον να εγγραφεί στο Μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή Συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους 2023 τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά και πληθώρας αιτημάτων φορέων, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία ολοκλήρωσης των καταχωρίσεων μέχρι την τεθείσα καταληκτική ημερομηνία, σας ενημερώνουμε ότι:

οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023. Ειδικότερα:

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΒΡΩΣΙΜΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΛΩΝ

θα παραμείνουν ανοικτές προς καταχώριση έως και την Τετάρτη (17/4/2024) και παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την τήρηση των ημερομηνιών και ολοκλήρωση των εργασιών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εγκαίρως οι προγραμματισθείσες πληρωμές των εν λόγω συνδεδεμένων ενισχύσεων, χωρίς καθυστέρηση».

Η παράταση δυσκολεύει ελέγχους και πληρωμές

Η παράταση κάνει πιο δύσκολους τους ελέγχους και τις πληρωμές που αναμένεται να γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κάνει συνεχείς δηλώσεις τονίζοντας ότι πριν από το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί οι πιστώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 700 εκατ. ευρώ, για συνδεδεμένες ενισχύσεις, eco-schemes και χρωστούμενα τσεκ από το 2014.

Για έγκαιρη καταχώρηση των εγγραφών στο σύστημα καλεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους δικαιούχους προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα και να πληρωθούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει ζητήσει από το ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ να επιταχύνει τους ελέγχους ώστε να πληρώσει τις συνδεδεμένες όσο το δυνατόν πιο σύντομα και πάντως οπωσδήποτε πριν από το Πάσχα.

Επίσης παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) και οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία φορείς (έμποροι, εταιρείες κλπ) να μεριμνήσουν για την καταχώρηση του συνόλου των παραδόσεων των προαναφερόμενων προϊόντων, αυστηρά εντός του τεθέντος χρονικού διαστήματος, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των εν λόγω συνδεδεμένων ενισχύσεων πριν το Πάσχα, όπως έχει προγραμματιστεί.

Συγκεκριμένα το ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023.

Ειδικότερα:

Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια αραβοσίτου

Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση

Οι εφαρμογές είναι ενεργές για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής 05/04/2024 έως και την Κυριακή 14/04/2024.

Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών

Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών

Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια μήλων

Οι εφαρμογές είναι ενεργές για καταχωρήσεις από την Δευτέρα 08/04/2024 έως και την Κυριακή 14/04/2024.