Ωράριο σούπερ μάρκετ σήμερα (2/1): Τι ισχύει για Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο και Lidl

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα. Ποιες αλυσίδες θα ανοίξουν. Το ωράριο.

Ωράριο σούπερ μάρκετ σήμερα (2/1): Τι ισχύει για Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο και Lidl

Όσα θα ισχύσουν στις 2 Ιανουαρίου 2024 για καταστήματα, σούπερ μάρκετ, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

Τα καταστήματα χθες (01/01), Πρωτοχρονιά, ήταν κλειστά μιας και θεωρείται επίσημη αργία, επομένως η επόμενη ημέρα που θα ανοίξουν είναι – κατ’ έθιμον – η Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα, αν και η δεύτερη ημέρα του νέου έτους δεν θεωρείται επίσημη αργία του κράτους, ωστόσο τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν εθιμικά κλειστά.

Μάλιστα, τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών όσο και εκείνος της Θεσσαλονίκης προτείνουν τα εμπορικά καταστήματα να παραμείνουν κλειστά την Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2024.

Τι ισχύει με τα σούπερ μάρκετ – Ποια θα είναι ανοιχτά σήμερα (02/01)

Όπως είθισται, και τα σούπερ μάρκετ – τουλάχιστον στη συντριπτική πλειονότητά τους – θα είναι κατ’ έθιμον κλειστά την Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2024.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο ο ΑΒ Βασιλόπουλος όσο και τα Lidl έχουν ανακοινώσει πως θα λειτουργήσουν κανονικά τη δεύτερη ημέρα του χρόνου, από τις 8 πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ.

Ανοιχτές οι δημόσιες υπηρεσίες, τα ΕΛΤΑ και οι τράπεζες

Εφόσον, η Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024 δεν θεωρείται επίσημη αργία του κράτους, τότε οι δημόσιες υπηρεσίες, τα ΕΛΤΑ και οι τράπεζες αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά την ημέρα αυτή.

Ακόμα, στην περίπτωση των Δήμων, το εάν θα υπάρχει εξυπηρέτηση του κοινού τη δεύτερη ημέρα του έτους, αποφασίζεται από την εκάστοτε δημοτική Αρχή.

Τέλος, οι λαϊκές αγορές στην Αττική θα λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2024 και, μάλιστα, οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν μέσω POS και IRIS.

Λαϊκές αγορές: Πληρωμή μέσω POS και IRIS από τις 2 Ιανουαρίου 2024 – Η επίσημη ανακοίνωση

Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2024 και μάλιστα υποχρεούνται πλέον έχουν και POS, δίνοντας τη δυνατότητα πληρωμής μέσω κάρτας στους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΛΑ), την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σχετικό δημοσίευμά του, αναφέρει τα εξής: «Μετά την αργία της Πρωτοχρονιάς, όλοι οι πωλητές των λαϊκών αγορών θα βρισκόμαστε κανονικά στις θέσεις μας από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024, σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές που διαχρονικά μας εμπιστεύονται για τις αγορές τους αξιοποιώντας ιδανικά το τρίπτυχο, ποιότητα, ποικιλία, καλές τιμές».

Ακόμα, επισημαίνεται: «Ταυτόχρονα, όμως, με τη νέα χρονιά υποδεχομαστε και μια νέα εποχή για τις λαϊκές αγορές με την καθολική εφαρμογή χρήσης POS, μηχανημάτων αποδοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, που καθίσταται πλέον υποχρεωτική προς όφελος όλων για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση καταναλωτών και πωλητών ικανοποιώντας έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου».

Ποιες οι κυρώσεις εάν δεν υπάρχει POS στις λαϊκές αγορές

Υπενθυμίζεται ότι, όλοι, οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, στα πανηγύρια αλλά και στα κυριακάτικά παζάρια, από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εφεξής, υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία IRIS.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου 2024 έως και 1η Μαρτίου 2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και την 31η Ιανουαρίου 2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του.