Οριστικό: Ψάχνουν 500.000 οδηγούς – Ποιοι θα πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα

Στην Ελλάδα, το ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων έχει γίνει σοβαρό πρόβλημα, με τις αρχές να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπισή του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 500.000 οχήματα κυκλοφορούν χωρίς την απαιτούμενη ασφάλιση, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια και δημιουργεί οικονομικά προβλήματα για τους εμπλεκόμενους σε τροχαία ατυχήματα.

Οριστικό: Ψάχνουν 500.000 οδηγούς - Ποιοι θα πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα

Το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζουν να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων στην Ελλάδα. Με την εκτίμηση ότι περισσότερα από 500.000 οχήματα είναι ανασφάλιστα, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει εκτεταμένες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεδομένων για τον εντοπισμό τους.

Οι οδηγοί που συλλαμβάνονται με ανασφάλιστα οχήματα αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 500 ευρώ. Επιπλέον, πέρα από τα χρηματικά πρόστιμα, οι παραβάτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και άλλες κυρώσεις, όπως αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, καθώς και ακινητοποίηση του οχήματος.

Για την αποφυγή αυτών των σοβαρών συνεπειών, οι οδηγοί καλούνται να εξασφαλίζουν ότι τα οχήματά τους είναι πάντα ασφαλισμένα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Είναι σημαντικό οι πολίτες να είναι ενήμεροι για τις υποχρεώσεις τους και να ενεργούν υπεύθυνα, προστατεύοντας έτσι τόσο τους ίδιους όσο και τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου.

Νέο Πλαίσιο Ελέγχων

  • Ηλεκτρονικές Διασταυρώσεις: Χρησιμοποιούνται διαφορετικές βάσεις δεδομένων από την ΑΑΔΕ, τα Υπουργεία, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και το ΤΑXISnet για την ανίχνευση παραβάσεων.
  • Συσκευές Σάρωσης Πινακίδων: Προβλέπεται η χρήση τεχνολογιών που επιτρέπουν τον έλεγχο πινακίδων κυκλοφορίας εν κινήσει, διευκολύνοντας το έργο της αστυνομίας και των εφοριακών.

Πρόστιμα για Παραβάσεις

  • Ανασφάλιστα Οχήματα: Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά, 500 ευρώ για επιβατηγά οχήματα και 250 ευρώ για δίκυκλα.
  • Μη Καταβολή Τελών Κυκλοφορίας: Οι ιδιοκτήτες θα χρεώνονται με τα οφειλόμενα τέλη και τα αντίστοιχα πρόστιμα.
  • Ανεπίκαιρος Έλεγχος ΚΤΕΟ: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Κλιμακωτά Πρόστιμα από το 2025

  • Από το 2025, οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν επιπλέον 25% επί του τέλους αν το πληρώσουν εντός Ιανουαρίου, 50% αν πληρωθεί τον Φεβρουάριο και 100% αν πληρωθεί από τον Μάρτιο και μετά.

Σοβαρές Παραβάσεις

  • Παραβίαση Ακινησίας Οχημάτων: Εάν ένα όχημα που έχει δηλωθεί σε ακινησία βρεθεί σταθμευμένο σε διαφορετική διεύθυνση από την δηλωμένη, θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, επιπλέον των τελών κυκλοφορίας και των προστίμων μη καταβολής τους.

Το νέο αυτό πλαίσιο στοχεύει να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, να προστατεύσει τα δημόσια έσοδα, να ενισχύσει την ασφάλεια στους δρόμους και να εξασφαλίσει δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες που τηρούν τους νόμους.