Π. Μαρινάκης: «Επιτέλους μια κυβέρνηση λέει το πρόβλημα με το όνομά του»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μίλησε για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση βλέπει το πρόβλημα από σωστή βάση.

Π. Μαρινάκης: «Επιτέλους μια κυβέρνηση λέει το πρόβλημα με το όνομά του»

Σε δύο επίπεδα αναπτύσσονται οι χθεσινές ανακοινώσεις τής κυβέρνησης για την οπαδική βία, με το ένα να αναφέρεται στα γήπεδα αλλά και την ουσία του προβλήματος να αφορά σε επιθέσεις μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να συμβαίνουν έξω από το γήπεδο και όχι σε αγώνα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον τ/σ ΣΚΑΪ.

«Για εμένα, λοιπόν, η σημαντικότερη ανακοίνωση που έκανα χτες, είναι αυτό που ξεκινάει σήμερα με την παρουσία δύο υπουργών στον Άρειο Πάγο, που επιτέλους μια κυβέρνηση λέει το πρόβλημα με το όνομά του. Εδώ μιλάμε πιθανότητα για μία, δύο, τρεις, πέντε, δέκα εγκληματικές οργανώσεις -μπορεί μια ομάδα να έχει από κάτω της δύο, ίσως και με τη συμμετοχή κάποιων μέσα σε έναν Σύλλογο, δεν το ξέρουμε αυτό», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε στη συνέχεια ότι «η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να κάνει -ούτε πρέπει, ούτε θα μπορούσε ποτέ σε μια Δημοκρατία με διάκριση εξουσιών- τη δουλειά της δικαστικής εξουσίας. Έρχεται, όμως, η εκτελεστική εξουσία -έχει γίνει και στο παρελθόν και όχι μόνο που λένε για την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις- και πολλές φορές και η αντιπολίτευση έχει ζητήσει από τη Δικαιοσύνη [να επέμβει]. Υπάρχουν κάποια δεδομένα. Τα ντοκουμέντα, που λέμε, τα πραγματικά στοιχεία, μιλάνε από μόνα τους. Έρχεται ο συλληφθείς καθ’ ομολογία δράστης της επίθεσης στον αστυνομικό και λέει: Μου δόθηκαν εντολές». Και πρόσθεσε: «Γιατί δεν είναι μόνο τα ζητήματα ηθικών αυτουργών ή ύπαρξης συμμοριών ή εγκληματικών οργανώσεων. Υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν ανακοινώσεις εμπρηστικές που λένε ότι θα ”χυθεί αίμα”, “θα μας βρείτε απέναντί σας”. Όταν κάνουμε μια ανακοίνωση, την επόμενη μέρα βλέπουμε όλως τυχαίως υβριστικά σχόλια, απειλητικά σχόλια. Όλα αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Εμείς οφείλουμε ως εκτελεστική εξουσία να πάμε στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουμε όλο αυτό να αναβαθμιστεί και να αντιμετωπιστεί στη σοβαρότητά του. Γιατί ό,τι και να κάνουμε για τα γήπεδα, εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη διάστασή του … το οποίο είναι βία, ακραία βία, ενδεχόμενη ύπαρξη μίας ή και περισσότερων εγκληματικών οργανώσεων, που ξεκινάει από το ποδόσφαιρο και επεκτείνεται σε όλη την κοινωνία».

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Δεχόμαστε δύο κριτικές. Η μία κριτική είναι αυτή που λέτε ”έρχεσαι, κύριε Μαρινάκη, και λες θα την πληρώσουν οι φίλαθλοι και μετά από δύο λεπτά μου λες ότι για δύο μήνες τα γήπεδα θα είναι κλειστά”. Σημασία έχει, λοιπόν, πώς ορίζουμε την υποχρέωση του κράτους να προστατέψει τους φιλάθλους. Το κράτος τι έρχεται και λέει: ”Έχετε οι ομάδες δύο βασικές υποχρεώσεις για τα γήπεδα: Κάμερες υψηλής ευκρίνειας που να μπορεί η Αστυνομία να δει και οι Αρχές το υλικό και έλεγχο ηλεκτρονικού εισιτηρίου με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας, το οποίο είναι υποχρέωση των ομάδων».

Σε αυτό το σημείο επισήμανε πως «το αν η Αστυνομία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα κάνει κατά περίπτωση έξτρα έλεγχο σωματικό για να βλέπει ποιοι μπαίνουν στο γήπεδο, είναι άλλο πράγμα από τον έλεγχο εισιτηρίου με ταυτότητα» και υπογράμμισε: «Οι ομάδες, λοιπόν, κατά πλειοψηφία, αυτό το πράγμα και σε όλους τους αγώνες σχεδόν, δεν το κάνουν. Εμείς, λοιπόν, καταλαβαίνουμε και την οργή και την αγανάκτηση των φιλάθλων, που έχουν πληρώσει ένα εισιτήριο διαρκείας για δύο μήνες -ελπίζω μόνο για δύο μήνες, γιατί πρέπει να συμμορφωθούν οι ομάδες- για να πάνε στο γήπεδο». Όπως είπε από τη στιγμή που διαπιστώνεται έλλειμμα στον έλεγχο «θεωρώ πολύ πιο υπεύθυνο το κράτος να πει, ”ζητώ συγνώμη, δύο μήνες δεν θα πάτε στο γήπεδο, αλλά σας προστατεύω για να γυρίσετε και να ξέρετε”» ποιος κάθεται δίπλα σας. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση, να σας πω ένα παράδειγμα: Έχετε παιδιά, έχω παιδιά, αύριο το πρωί αποφασίζετε ένα χρόνο να βγάλετε ένα πρόγραμμα σε μία αθλητική εγκατάσταση, να πάνε να παίξουν τένις, βόλεϊ, οτιδήποτε. Και έρχεται το κράτος σε αυτήν την εγκατάσταση και διαπιστώνει ότι οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες για να λειτουργεί η εγκατάσταση. Εσείς έχετε πληρώσει. Φταίει το κράτος που διαπιστώνει ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες ή φταίνε αυτοί που έχουν την εγκατάσταση και δεν τις πληρούν;».

Στις επικρίσεις περί «ημιμέτρων» απάντησε πως δεν θυμάται ο ίδιος πρωθυπουργό και κυβέρνηση «ν’ ανακοινώνει μία σειρά αποφάσεων, όπως είπα η κυριότερη είναι η δικαστική διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη της υπόθεσης, και δύο μήνες ο κόσμος να μην πάει στα γήπεδα» και επισήμανε πως «αν δεν συμμορφωθούν όλοι ή αυτοί που πρέπει να συμμορφωθούν, θα έχουμε και πιο σκληρές αποφάσεις».

«Το βασικό είναι -σας το ξαναλέω- να αντιμετωπιστούν αυτοί οι 500, 600, 1.000 σε όλη την Ελλάδα από συγκεκριμένες πέντε-έξι ομάδες -δεν είναι παραπάνω- οι οποίοι δρουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Γιατί δεν μπορείς να ξέρεις αν θα πάνε στο βόλεϊ, στο κρίκετ ή στην πλατεία. Όμως, αν τους αντιμετωπίσεις στη ρίζα τους θα περιοριστούν στον μέγιστο βαθμό» τόνισε και προσέθεσε: «Το δεύτερο που θέλω να πω: Λένε μα γιατί δεν κλείσατε το μπάσκετ, γιατί δεν κλείσατε το βόλεϊ; Το μπάσκετ, κατ’ αρχάς, έχει καταφέρει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό και έχει προστατέψει το προϊόν του. Γίνονται πολύ σκληροί αγώνες σε ένταση, και σε ευρωπαϊκό και σε ελληνικό επίπεδο, και τελειώνουν οι αγώνες αυτοί εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να πηγαίνουν, για παράδειγμα, οι παίκτες στο νοσοκομείο. Γιατί λοιπόν, να τιμωρήσουμε το βόλεϊ; Ναι, έγινε έξω από το γήπεδο βόλεϊ, αλλά αυτοί που πήγαν να το κάνουν αυτό δεν ξέρουν ούτε τι είναι το φιλέ». Σημείωσε πως μέτρα π.χ. για το βόλεϊ δεν είναι ο κανόνας, είναι εξαίρεση γιατί κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως το βόλεϊ… εξηγώντας πως «αν υπάρχει πληροφορία της Αστυνομίας ότι σε έναν αγώνα βόλεϊ, κρίκετ, χάντμπολ, οτιδήποτε, όλοι αυτοί οι οργανωμένοι ”στρατοί” -οι οποίοι στο μεταξύ θα ερευνώνται- χρησιμοποιήσουν το άθλημα ως ορμητήριο, θα παίρνεται μια, κατά περίπτωση απόφαση…».