Π. Μαρινάκης για Ασημακοπούλου: «H έρευνα κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε για όλα όσα έγιναν με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Π. Μαρινάκης για Ασημακοπούλου: «H έρευνα κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα»

«H έρευνα κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα. Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια mails έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου του 2023 από συνεργάτη του τότε ΓΓ του ΥΠΕΣ κ. Σταυριανουδάκη γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε αν και δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς, ή οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές. Και μέσω του Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ του κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι πήγαν σύμφωνα με αυτά που προέκυψαν από αυτή την έρευνα στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς, αν η ίδια γνώριζε» ανέφερε σε συνέντευξή του στον REAL FM και τους δημοσιογράφους Κάτια Μακρή και Μάνο Νιφλή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Όλο αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τις εκλογές, ούτε με την επιστολική ψήφο. Γιατί μιλάμε για στοιχεία που προέκυψαν μετά την ψηφοφορία, αλλά είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων» υπογράμμισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι τα στοιχεία δόθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες, μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του mail που έκανε. «Όμως, το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει, που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023. Είναι στοιχεία τα οποία προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία» ανέφερε.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία για να μην γίνει απόπειρα εργαλειοποίησης. Ένα πράγμα είναι οι εκλογές, ένα πράγμα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν μετά τις εκλογές. Άρα είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο αλλά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Ιουνίου» πρόσθεσε.

Επιπλέον ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι το ΥΠΕΣ με βάση τα δεδομένα που έχει από τις εκλογές που έχουν διενεργηθεί καλεί τους εκλογείς να γραφτούν στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου. «Προφανώς λοιπόν, επειδή ήταν κοντά αυτό χρονικά με το επίμαχο mail που έστειλε η κ. Ασημακοπούλου, η οποία είχε και κάποιες δικές της λίστες από ψηφοφόρους της, από μέλη, όπως δικαιούται -εγώ δεν ξέρω αν αυτό εμπλέκει με κάποιο τρόπο την κ. Ασημακοπούλου, αυτό που λέμε εν γνώσει, δεν αποδίδω καμία κατηγορία και θεωρώ ότι και η ίδια με τη στάση της σήμερα έδειξε ότι δεν θέλει να υπάρχει καμία εμπλοκή με το κόμμα, με τη διαδικασία και δείχνει και μια στάση ώριμη με αυτό που κάνει και την τιμάει η στάση της αυτή. Αλλά δεν προκύπτει, πέραν πάσης αμφιβολίας -σας το λέω τώρα αυτό, γιατί κι εγώ ήμουν πολύ προσεκτικός όλο αυτό το χρονικό διάστημα- δεν προκύπτει καμία σχέση, ούτε θα μπορούσε να υπάρχει καμία σχέση με τη διαδικασία εγγραφής για την επιστολική ψήφο» είπε.

«Δεν είναι ότι κάποιος γράφτηκε στην επιστολική ψήφο και στη συνέχεια κάποιος τα στοιχεία του, το mail του δηλαδή, το έχει δώσει κάπου. Αυτό θέλω να γίνει σαφές. Προκύπτει κι απ’ την έρευνα και φαντάζομαι θα διαπιστωθεί και από την αρμόδια Αρχή, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις, όπως αντιλαμβάνεστε δεν χρειάζεται να συμπίπτουν» τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέκρινε την πολιτική στάση της κυβέρνησης με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες περιπτώσεις λέγοντας «κάποιοι επιλέγουν ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για σοβαρότατα αδικήματα, που δεν έχουν καμία σχέση με ένα mail, με την όποια αξία έχει αυτό το θέμα, και τους έχουν δίπλα τους. Και μάλιστα είδα τον κ. Κασσελάκη σήμερα να βγάζει και ανακοίνωση για την κυρία Ασημακοπούλου, ενώ έχει δίπλα του έναν αμετάκλητα καταδικασμένο για ένα βαρύτατο αδίκημα, που έχει να κάνει με χειραγώγηση των Μέσων. Συνεχίζουν και κρατάνε πρωταγωνιστές σκανδάλων “παρα-υπουργείων” Δικαιοσύνης. Και εμείς, ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, στην υποψία μίας συγκεκριμένης περίπτωσης διατάσσουμε και δική μας έρευνα και μόλις έχουμε κάποια δεδομένα παίρνουμε άμεσα αποφάσεις και έχουμε και παραιτήσεις, γιατί η λέξη αυτή κάποτε ήταν άγνωστη».

Επιπλέον επισήμανε ότι η επιστολική ψήφος γίνεται με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Με όλα. Είναι η πιο αυστηρή διαδικασία σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα» είπε.

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «το θέμα του κ. Κασσελάκη και των εταιρειών του το ξεκίνησε ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το ξεκίνησε ούτε ο Κ. Μητσοτάκης, ούτε κάποιος υπουργός, ούτε η κυβέρνηση εν γένει».

«Ο ίδιος έχει πει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά τα οποία είπε σήμερα σε συνέντευξή του ή σε προχθεσινή συνέντευξή του, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 την 1η Μαρτίου. Είπε ότι ακόμα έχει μερίσματα, ότι θα κάνει τις ενέργειες που πρέπει και ότι δεν έχει σημασία, όπως είπε, ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του, θα κάνει αυτά που πρέπει. Ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος. Ο νόμος λέει ότι κάποιος ο οποίος αναλαμβάνει μία τέτοια θέση οφείλει να συμμορφωθεί εντός 90 ημερών. Και βέβαια όλα αυτά διαπιστώνονται όταν κάνει πόθεν έσχες. Αλλά δεν οφείλει να συμμορφωθεί όταν κάνει πόθεν έσχες. Οφείλει να συμμορφωθεί εντός 90 ημερών από την εκλογή του. Ο κ. Κασσελάκης δάνεισε στο κόμμα του από συγκεκριμένη εταιρεία αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την εκλογή του. Ήταν τότε σε αυτές τις εταιρείες; Έφυγε μετά;» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις της ευρωπαίας εισαγγελέα για τα Τέμπη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποδοθεί η δικαιοσύνη χωρίς αστερίσκους και χωρίς να υπάρχουν σκιές, είπε «όλοι συμφωνούμε ότι έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, και εμείς την ολοκληρώσαμε, μία κακοφορμισμένη σύμβαση 717. Όλοι συμφωνούμε ότι προφανώς και η τηλεδιοίκηση πρέπει να υπάρχει και ό,τι περισσότερο πρέπει να υπάρχει, αλλά αυτό είναι ένα πράγμα και ένα άλλο πράγμα είναι να λες ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μέσω μίας μη ολοκλήρωσης μίας σύμβασης, που σας το ξαναλέω, την πήρε κακοφορμισμένη και ολοκληρωμένη κατά ούτε 20%, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κατάφερε και την ολοκλήρωσε εντός του 2023. Προφανώς θα θέλαμε όλοι να έχει ολοκληρωθεί το νωρίτερο δυνατόν. Και ένα άλλο πράγμα είναι να το συνδέεις αυτό με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Αν δεχθούμε ότι μία καθυστέρηση ολοκλήρωσης μίας σύμβασης συνδέεται αιτιωδώς με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, θα πρέπει -κακώς, κατά τη γνώμη μου- να πούμε ότι υπάρχει ποινική ευθύνη σε όσους είχαν την ευθύνη ολοκλήρωσης του 112 και δεν το ολοκλήρωσαν όταν υπήρχε το Μάτι, γιατί όπως είπε ο εισαγγελέας έδρας της δίκης για το Μάτι, αν υπήρχε το 112 και μία διαδικασία πρόληψης πολλοί άνθρωποι θα είχαν σωθεί».

Επίσης σημείωσε ότι ούτε στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κατηγορητήριο και συμπλήρωσε «γιατί πολύ απλά εντυπώσεις θέλουν να προκαλέσουν, το δε ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καν πόρισμα έκανε μία γενικόλογη ανακοίνωση».

Τέλος σημείωσε ότι καμία εξεταστική δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο της δικαιοσύνης. «Η έρευνα η οποία θα δώσει απαντήσεις σε όλα, με τις πραγματογνωμοσύνες -τώρα έχουμε και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη- τις καταθέσεις των μαρτύρων, τα έγγραφα, είναι η έρευνα της δικαιοσύνης» ανέφερε.