Παγωτό: Καλοκαιράκι με δραματικά νέα – Τι έχει συμβεί

Τα νέα που αφορούν το παγωτό δεν είναι καθόλου καλά, καθώς στα πλαίσια της ακρίβειας κι αυτό έχει πάει στον... θεό!

Παγωτό: Καλοκαιράκι με δραματικά νέα - Τι έχει συμβεί

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η τιμή για το παγωτό αναμένεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να είναι απλησίαστη, καθώς στα πλαίσια της ακρίβειας τα πάντα αυξάνονται.

Πιο συγκεκριμένα «πικρή» αναμένεται να είναι φέτος μία από τις μικρές απολαύσεις του καλοκαιριού, που δεν είναι άλλη από το παγωτό καθώς η μπάλα έχει φτάσει τα 4 ευρώ.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι αιτία των ανατιμήσεων, που έχουν αγγίξει το 25%, όπως μετέδωσε η εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» το πρωί της Τετάρτης 29/5 είναι η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών (σοκολάτα, ζάχαρη).

Το παγωτό θα είναι απλησίαστο – Δείτε λεπτομέρειες για την τιμή του

«Πικρή» αναμένεται να είναι φέτος μία από τις μικρές απολαύσεις του καλοκαιριού, που δεν είναι άλλη από το παγωτό καθώς η μπάλα έχει φτάσει τα 4 ευρώ.

Αιτία των ανατιμήσεων, που έχουν αγγίξει το 25%, όπως μετέδωσε η εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» το πρωί της Τετάρτης 29/5 είναι η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών (σοκολάτα, ζάχαρη).

Πόσο κοστίζει το παγωτό στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς

Μία μπάλα σε κυπελάκι

  •  2023: 2,50 – 3,20 ευρώ
  •  2024: 3 – 4 ευρώ (απλές γεύσεις: βανίλια – σοκολάτα κ.ά.) +0,20 ευρώ παρφέ γεύσεις (ξηροί καρποί, φρούτα, κομμάτια σοκολάτας)

*Χύμα: από 8 -> 10 ευρώ το κιλό

Πόσο κοστίζουν τα συσκευασμένα παγωτά

  •  Ξυλάκι 68 γρ.: 2,78 ευρώ
  •  Σάντουιτς 85 γρ.: 2,89 ευρώ
  •  Πύραυλος 68 γρ.: 2,68 ευρώ

Κάθε απόγευμα, το καλοκαίρι, ο πατέρας μου με έστελνε με ένα ψηλό κολονάτο ποτήρι στο ζαχαροπλαστείο της πλατείας, για να το γεμίσει ο ζαχαροπλάστης παγωτό καϊμάκι. Ο κύριος Βαγγέλης φορούσε ένα χιονάτο σκούφο που συναγωνιζόταν σε λάμψη το παγωτό του.

Αφού γέμιζε το ποτήρι παγωτό, πρόσθετε βύσσινο και τριμμένα αμύγδαλα. Εμένα μου έβαζε το καϊμάκι σε χωνάκι, που μέχρι να γυρίσω στο σπίτι είχε εξαφανιστεί. Αργότερα που ήμουν πιο μεγάλη και μ άφηναν να πάω πιο μακριά, έτρεχα για παγωτό μηχανής στα Σίσσυ, στο τέλος της αγοράς. Είχα ένα μικρό μπλοκάκι και σημείωνα πόσα παγωτά έχω φάει, μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι. Οπωσδήποτε έπρεπε να ξεπεράσω τον Φανάκη, τότε που μετρούσαμε τα καλοκαίρια με παγωτά. Και φυσικά δεν μετρούσαμε τότε τις θερμίδες. Μετρούσαμε μόνο τους πυρετούς από τις αμυγδαλές που έφταναν στο 40, τα κουταλάκια ερυθροσίνης που μας αηδίαζαν, και τα μπάνια που χάναμε.

Περνώντας τα χρόνια τα παγωτά, που πλέον τα τρώμε όλο το χρόνο, έγιναν εξαιρετικά γκουρμέ. Ποιος αρκείται πια μόνο στη σοκολάτα, στη βανίλια ή στο παγωτό κασάτο που ήταν η αδυναμία της γιαγιάς μου;

Το δροσερό ταξίδι του παγωτού στο χρόνο

Σύμφωνα με τη λέσχη των Ελλήνων Αρχιζαχαροπλαστών, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εκείνος που γεύτηκε πρώτος ένα είδος παγωτού φτιαγμένο από φρούτα βουτηγμένα στο μέλι και παγωμένα στο χιόνι. Τότε οι σκλάβοι μετέφεραν χιόνι από τις κορφές του βουνού Όλυμπου για να κρατηθούν τα «παγωτά».

Ακολούθησε ο διαβόητος Ρωμαίος Αυτοκράτορας Νέρων, ο οποίος έστελνε τους σκλάβους του στα βουνά για να μαζέψουν φρέσκο χιόνι και να το φέρουν πίσω πριν λειώσει, για να το απολαύσει μαζί με φρούτα. Έπειτα ο βασιλιάς Τανγκ, στο Σανγκ της Κίνας, είχε βρει μια μέθοδο για να παρασκευάζει μείγματα από πάγο και γάλα.

Το 1846 η Αμερικανίδα Νάνσυ Τζόνσον έφτιαξε τη χειροκίνητη παγωτομηχανή με τη μανιβέλα. Μέσα εκεί, ανακατευόταν το μείγμα παγωτού με πάγο και αλάτι, μέχρι να παγώσει. Η χρήση της παγωτομηχανής έκανε περισσότερο προσιτή την τιμή του παγωτού, το οποίο ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων και των ευγενών.

Στην Ελλάδα, το 1934, οι αδερφοί Σουραπά (ΕΒΓΑ) κυκλοφόρησαν το πρώτο παγωτό ξυλάκι το οποίο έκανε θραύση στην αγορά και είχε γεύση βανίλια.

Σήμερα υπάρχουν τόσες γεύσεις σε παγωτά, γρανίτες και σορμπέ που δύσκολα μπορεί κάποιος να διαλέξει ένα, αγαπημένο, το οποίο θα πρέπει να είναι και διαιτητικό. Το ερώτημα είναι:

Παγωτό κατά τη διάρκεια της δίαιτας γίνεται;

Ρωτήσαμε την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc, Γεωργία Καπώλη, η οποία ήταν όπως πάντα σαφέστατη και υποστηρικτική: «Δίαιτα δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να εγκαταλείψουμε όλα τα αγαπημένα μας τρόφιμα και ιδιαίτερα το παγωτό, τώρα που είμαστε στο καλοκαίρι», μας είπε.

«Είναι σημαντικό να ενσωματώσουμε λιχουδιές στη διατροφή μας, ώστε να μην αισθανόμαστε στέρηση», διευκρίνισε.

Ωστόσο, αυτό συχνά προκαλεί σύγχυση στη διατροφή, οδηγώντας πολλά άτομα να πιστεύουν ότι μπορούν να καταναλώνουν γλυκά/παγωτά κάθε μέρα. Δυστυχώς, η υπερβολική ποσότητα δεν θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Έτσι αν θέλουμε να χάσουμε κιλά χωρίς να στερηθούμε το αγαπημένο μας παγωτό είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε κάποιες οδηγίες.

Ναι στο παγωτό αλλά…

Ακολουθούμε συχνότητα γευμάτων ανά 3ωρο, προκειμένου να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και να μην κάνουμε υπογλυκαιμίες, γεγονός που μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ατασθαλίες.

Εκτός από την παρακολούθηση της θερμιδικής πρόσληψης, προσέχουμε και την πρόσληψη του κορεσμένου «κακού» λίπους. Σε γενικές γραμμές, χρειάζεται να περιορίσουμε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους σε λιγότερο από 15 γραμμάρια την ημέρα, κάτι που θα είναι δύσκολο εάν τρώμε πολλά τυποποιημένα τρόφιμα (junk food).

Απολαμβάνουμε το παγωτό μας, αλλά περιορίζουμε την κατανάλωση σε δύο μερίδες την εβδομάδα.

Τρώμε καθημερινά 2-3 φρούτα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, μειώνοντας την επιθυμία μας για γλυκό ή παγωτό.

Υγιεινές επιλογές για παγωτό

Το παγωτό έχει ως πρώτη ύλη το γάλα, είναι καλή πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, καθώς περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5 και C, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, σε ποσότητες ανάλογα με τις πρώτες ύλες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Το παγωτό όμως δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν αλλά «παγωμένο γλύκισμα» με κύριο συστατικό το γάλα.

‘Ετσι, εκτός απ’ αυτό περιέχει αυγά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, κακάο, γλυκαντικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, χρωστικές και αρωματικές ουσίες και επιπλέον διάφορα πρόσθετα, όπως κομμάτια και σιρόπι σοκολάτας, σιρόπι καραμέλας, ξηρούς καρπούς και κομμάτια ή χυμό φρούτων. Οι θερμίδες που περιέχει το παγωτό ανά 100 γραμμάρια εξαρτώνται από τα συστατικά του, ωστόσο τα πιο ελαφριά παγωτά είναι τα σορμπέ φρούτων και οι γρανίτες που επιπλέον δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά.

Το παγωμένο γιαούρτι μπορεί να θεωρηθεί ως μία πιο «υγιεινή» εναλλακτική λύση στο παγωτό. Συγκριτικά με το παγωτό, το frozen yogurt περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά αφού παρασκευάζεται από άπαχο ή χαμηλών λιπαρών γάλα εν’ αντιθέσει με το παγωτό που παρασκευάζεται με κρέμα γάλακτος και δεν περιέχει ζάχαρη. Αυτό το καθιστά σύμμαχο ατόμων που αγαπούν τα γλυκά αλλά προσπαθούν να χάσουν βάρος ή αποφεύγουν την κατανάλωση πολλών λιπαρών, αφού μπορούν να το εντάξουν ευκολότερα στο διαιτολόγιό τους, πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Παράλληλα, η διατροφική του αξία είναι ανώτερη λόγω των θρεπτικών συστατικών του και, ενίοτε, λόγω των προβιοτικών που μπορεί να περιέχει τα οποία είναι ωφέλιμα όχι μόνο στο πεπτικό σύστημα αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, λόγω των ενζύμων που περιέχει διευκολύνει στην πέψη και είναι περισσότερο ανεκτό σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Πόσες θερμίδες έχουν τα παγωτά

  • Γρανίτα: 100 θερμίδες / 100 γραμμάρια
  • Παγωμένο γιαούρτι/frozen yogurt: 115 θερμίδες/100 γραμμάρια
  • Διαιτητικό παγωτό(0%): 125 θερμίδες / 100 γραμμάρια
  • Παγωτό σορμπέ: 130 θερμίδες / 100 γραμμάρια
  • Παγωτό βανίλια: 180 θερμίδες / 100 γραμμάρια
  • Παγωτό παρφέ: 220 θερμίδες / 100 γραμμάρια
  • Παγωτό σοκολάτα: 235 θερμίδες / 100 γραμμάρια

Νομίζω ότι μετά από τις πληροφορίες που μάς έδωσε η Γεωργία Καπώλη, θα είναι πιο εύκολο να επιλέξετε τα παγωτά που θα δροσίσουν το καλοκαίρι σας.

Μην ξεχνάτε όμως ότι υπάρχουν και τα ποτά και τα κοκτέιλ που μας «φορτώνουν» όχι απλά όπως τα παγωτά αλλά και σαν να τρώμε μια ολόκληρη τούρτα.

Οδηγός για διαιτητικά ποτά στο επόμενο…«τεύχος»