Παίρνουν όλοι δάνεια χιλιάδων ευρώ – Επιπλέον δικαιούχοι, μην χάνετε χρόνο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα αξίας 2 δισ. ευρώ για την αγορά κατοικίας, που απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 40 και 50 ετών, είτε είναι οικογενειάρχες, ζευγάρια, είτε εργένηδες, ενόψει των ευρωεκλογών.

Παίρνουν όλοι δάνεια χιλιάδων ευρώ - Επιπλέον δικαιούχοι, μην χάνετε χρόνο

Με αυτό το νέο πρόγραμμα, η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει μια λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα και οικογένειες μεγαλύτερης ηλικίας, καθιστώντας την απόκτηση σπιτιού πιο προσιτή και οικονομικά βιώσιμη επιλογή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα («Σπίτι μου») ύψους 2 δισ. ευρώ, στοχεύοντας να βοηθήσει άτομα ηλικίας 40-50 ετών να αποκτήσουν κατοικία. Το πρόγραμμα, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, θα ωφελήσει περισσότερους από 25.000 δικαιούχους και στοχεύει να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα επιτόκια και τις υψηλές τιμές ακινήτων.

Στόχοι του Νέου Προγράμματος

 1. Εύρος Δικαιούχων:
  • Αφορά άτομα και ζευγάρια ηλικίας 40-50 ετών, που είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο πρόγραμμα για νέους έως 39 ετών.
  • Στόχος είναι να ωφεληθούν πάνω από 25.000 δικαιούχοι.
 2. Χρηματοδότηση και Πηγές:
  • Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί μέσω διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών, ενώ η κρατική συμμετοχή μπορεί να είναι μικρότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα.
 3. Προηγούμενο Πρόγραμμα:
  • Η προηγούμενη πρωτοβουλία επιδοτούσε το επιτόκιο κατά 75%, χρηματοδοτούμενη από εθνικούς πόρους.
  • Αφορούσε την αγορά σπιτιών με άδεια κατασκευής πριν το 2007.
 4. Νέο Πρόγραμμα:
  • Είναι πιθανό να ενταχθούν και σπίτια με άδεια κατασκευής μετά το 2007.
  • Μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών στη δανειοδότηση, πιθανώς πάνω από το 25% της αξίας του ακινήτου.

Αντιμετώπιση των Προκλήσεων της Στεγαστικής Αγοράς

 1. Αυξημένα Επιτόκια και Τιμές Ακινήτων:
  • Τα αυξημένα επιτόκια και οι υψηλές τιμές ακινήτων καθιστούν δύσκολη την απόκτηση κατοικίας.
  • Το πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση των μηνιαίων δόσεων δανείου, ώστε να είναι συγκρίσιμες ή χαμηλότερες από τα ενοίκια.
 2. Μειωμένη Προσφορά Ακινήτων:
  • Η μειωμένη προσφορά ακινήτων δυσχεραίνει την απόκτηση κατοικίας.
  • Το πρόγραμμα αποσκοπεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα ακινήτων, προσφέροντας περισσότερες επιλογές στους ενδιαφερόμενους αγοραστές.
 3. Επιδότηση Ενοικίου:
  • Το πρόγραμμα ουσιαστικά παρέχει επιδότηση ενοικίου, βοηθώντας ζευγάρια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δόσεων δανείου.

Συμπερασματικά διαπιστώνουμε πως η ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της στεγαστικής κρίσης, επεκτείνει τα κριτήρια του νέου προγράμματος για να συμπεριλάβει και κατοικίες κατασκευασμένες μετά το 2007, ενώ παράλληλα επιδιώκει να ενισχύσει τη συμμετοχή των τραπεζών στη δανειοδότηση, βελτιώνοντας έτσι την πρόσβαση των δικαιούχων σε στεγαστικά δάνεια.

Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ τα επιτόκια στεγαστικών δανείων παραμένουν υψηλά. Οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες λόγω των αυξημένων μηνιαίων δόσεων, που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα ενοίκια. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναφέρει ότι δεν αναμένεται άμεση αποκλιμάκωση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων για το υπόλοιπο του έτους.