Πανακότα φιστίκι – Η διαφορετική εκδοχή της κλασσικής ιταλικής συνταγής
Ανακάλυψε μια απολαυστική παραλλαγή της κλασικής πανακότα, με την πλούσια, γεμάτη γεύση του φιστικιού να δίνει έναν εκλεπτυσμένο χαρακτήρα σε αυτό το αγαπημένο ιταλικό γλυκό.
Η πανακότα είναι από τα πιο αγαπημένα ιταλικά επιδόρπια χάρη στην βελούδινη υφή και την ευκολία παρασκευής της. Στη σημερινή συνταγή, της δίνουμε μια γκουρμέ πινελιά με την προσθήκη φιστικιού — είτε επιλέξεις φιστίκι Αιγίνης για ντόπια γεύση, είτε ιταλικό φιστίκι Πραλίνα, το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει. Ένα γλυκό ιδανικό για να κλείσει ένα επίσημο δείπνο ή να συνοδεύσει έναν απογευματινό καφέ.
Πανακότα φιστίκι – Χρόνος παρασκευής
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Βράσιμο: 10 λεπτά
-
Αναμονή στο ψυγείο: 4-5 ώρες (ιδανικά όλο το βράδυ)
Υλικά (για 4 άτομα)
-
500 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης λιπαρών)
-
100 ml γάλα φρέσκο
-
70 γρ. ζάχαρη
-
80 γρ. πάστα φιστικιού (κατά προτίμηση 100% φιστίκι)
-
2 φύλλα ζελατίνης (ή 6 γρ. σκόνη ζελατίνης)
-
1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
-
Φιστίκια ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
-
Μουσκεύουμε τη ζελατίνη:
Τοποθετούμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5-10 λεπτά να μαλακώσουν. Αν χρησιμοποιήσεις σκόνη, διαλύεται σε 3 κουταλιές κρύο νερό. -
Ζεσταίνουμε τα υγρά:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει (όχι να βράσει). -
Προσθέτουμε την πάστα φιστικιού:
Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. -
Ρίχνουμε τη ζελατίνη:
Στραγγίζουμε καλά τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς. -
Γεμίζουμε τα φορμάκια:
Μοιράζουμε το μείγμα σε φορμάκια ή ποτηράκια. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. -
Σερβίρισμα:
Ξεφορμάρουμε προσεκτικά ή σερβίρουμε κατευθείαν στα ποτηράκια. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια και, αν θέλεις, λίγο σιρόπι φιστικιού ή λευκή σοκολάτα.
Tips
-
Πάστα φιστικιού: Αν δεν βρίσκεις έτοιμη, μπορείς να χτυπήσεις φιστίκια στο μούλτι με λίγο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο μέχρι να γίνουν πάστα.
-
Για vegan εκδοχή: Χρησιμοποίησε φυτική κρέμα, γάλα αμυγδάλου και φυτική ζελατίνη (π.χ. άγαρ-άγαρ).
-
Extra άρωμα: Πρόσθεσε λίγες σταγόνες ανθόνερο για έναν ανατολίτικο χαρακτήρα.
-
Για πιο έντονο φιστίκι: Αντικατέστησε το 1/3 της κρέμας με γάλα φιστικιού.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις