Πάσχα 2024: Ασχημα νέα για τα αυγά φέτος – Δείτε τι συνέβη

Άσχημα νέα προκύπτουν το Πάσχα 2024 όσον αφορά τα αυγά, καθώς οι τιμές τους αναμένεται να εκτοξευθούν και να γίνουν απαγορευτικές.

Πάσχα 2024: Ασχημα νέα για τα αυγά φέτος - Δείτε τι συνέβη

Άσχημα νέα προκύπτουν για το Πάσχα 2024 όσον αφορά τα αυγά, καθώς οι τιμές τους αναμένεται να εκτοξευθούν και να γίνουν απαγορευτικές και είναι δύσκολο πλέον να τα αγοράσει κάποιος.

Από εκεί και πέρα τσουχτερό θα είναι το πασχαλινό τραπέζι φέτος όπως όλα δείχνουν. Εκτός όμως από τις ανεβασμένες τιμές στα αμνοερίφια, έρχεται να προστεθεί κι ένας νέος «πονοκέφαλος» για τους καταναλωτές, η τιμή του αυγού.

Επιπλέον η πρόσφατη επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών σε εγκαταστάσεις πουλερικών στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλα κράτη έχει προκαλέσει εκ νέου εκτίναξη των τιμών των αυγών.

Άσχημα νέα για το Πάσχα 2024 όσον αφορά τα αυγά – Δείτε αναλυτικά

Μπροστά στην έλλεψη αυγών οι καταναλωτές βρίσκουν ευφάνταστες λύσεις.

Τσουχτερό θα είναι το πασχαλινό τραπέζι φέτος όπως όλα δείχνουν. Εκτός όμως από τις ανεβασμένες τιμές στα αμνοερίφια, έρχεται να προστεθεί κι ένας νέος «πονοκέφαλος» για τους καταναλωτές, η τιμή του αυγού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, οι φόβοι για τη γρίπη των πτηνών ανεβάζουν και πάλι τις τιμές των αυγών.

Αφού υποχώρησαν για το μεγαλύτερο μέρος του 2023, η πρόσφατη επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών σε εγκαταστάσεις πουλερικών στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλα κράτη έχει προκαλέσει εκ νέου εκτίναξη των τιμών των αυγών.

Ο ιός, που αναφέρεται συνήθως ως γρίπη των πτηνών, είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και θανατηφόρος μεταξύ των πτηνών, έχει εντοπιστεί σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής τις τελευταίες ημέρες.

«Ο λόγος για τη μεγάλη άνοδο των τιμών των αυγών είναι ότι η γρίπη των πτηνών χτυπάει τις αυγοπαραγωγικές μονάδες και σκοτώνει τα κοτόπουλα, μειώνοντας την παραγωγή αυγών», δήλωσε ο David Anderson, καθηγητής και οικονομολόγος στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Texas A&M.

Στις ΗΠΑ, περισσότερα από 14 εκατομμύρια αυγοπαραγωγά κοτόπουλα πέθαναν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ως αποτέλεσμα της γρίπης των πτηνών. Τις τελευταίες 30 ημέρες, περισσότερα από 8 εκατομμύρια πτηνά στις ΗΠΑ παραμένουν μολυσμένα, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Cal-Maine Foods – ο μεγαλύτερος παραγωγός αυγών κοτόπουλου στις ΗΠΑ – σταμάτησε προσωρινά την παραγωγή και περιόρισε περισσότερα από ένα εκατομμύριο κοπάδια σε μία από τις εγκαταστάσεις της, μετά από κρούσμα γρίπης των πτηνών.

«Πολλές χώρες και περιοχές παγκοσμίως, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Νιγηρία, αντιμετωπίζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών», δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Nan-Dirk Mulder, ανώτερος αναλυτής της τράπεζας αγροτικών επιχειρήσεων Rabobank.

Μια δωδεκάδα μεγάλων αυγών ποιότητας Α κοστίζει πλέον 2,41 δολάρια στις ΗΠΑ, έχοντας αυξηθεί κατά 10% από την αρχή του έτους.

Η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος κατά κεφαλήν μεγαλύτερος καταναλωτής αυγών και τα αυγά αποτελούν σημαντικό συστατικό της ιαπωνικής κουζίνας. Η χώρα είδε τις τιμές των αυγών μεσαίου μεγέθους να σκαρφαλώνουν πάνω από 20% από 179 γιεν (1,16 δολάρια) ανά κιλό στις αρχές του έτους σε περίπου 218 γιεν ανά κιλό στις 17 Απριλίου.

Από το Μεξικό έως τη Νορβηγία και την Ινδονησία, οι τιμές των αυγών έχουν επίσης αυξηθεί για διάφορους λόγους.

Η αφόρητη ζέστη στο Μεξικό προκάλεσε το θάνατο πολλών ορνίθων από θερμοπληξία, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το Μεξικό, το οποίο καταναλώνει τον υψηλότερο αριθμό αυγών ανά κάτοικο στον κόσμο, είδε τις τιμές εκεί να εκτοξεύονται κατά 30% στα 45 πέσος (2,63 δολάρια) ανά κιλό σε εβδομαδιαία βάση λόγω του έντονου καύσωνα, δήλωσε εκπρόσωπος της κύριας χονδρεμπορικής αγοράς Central de Abastos του Μεξικού. Το Μεξικό κατέγραψε πρόσφατα την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία του στις 15 Απριλίου.

Στην Ινδονησία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό αυγών στον κόσμο, οι τιμές των αυγών καθαρόαιμων κοτόπουλων αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από 10% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Τροφίμων της χώρας.

Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο βρίσκουν νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες τιμές των αυγών, στοκάροντάς τα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ , «τα κατεψυγμένα αυγά θα παραμείνουν ασφαλή επ′ αόριστον» — αλλά αποθηκεύονται έως και ένα χρόνο για την καλύτερη ποιότητα.

Στη Νορβηγία, η έλλειψη αυγών κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα οδήγησε ορισμένους Νορβηγούς να συρρέουν στη γειτονική Σουηδία για να προμηθευτούν αυγά εκεί, σύμφωνα με τοπικές αναφορές . Ο δωδεκάμηνος δείκτης που δείχνει τις τιμές καταναλωτή για τα αυγά στη Νορβηγία εκτινάχθηκε κατά 17,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τοπική βάση δεδομένων έρευνας.

Η γρίπη των πτηνών δεν είναι το μόνο πράγμα που επηρεάζει την προσφορά αυγών. Άλλες κινητήριες δυνάμεις περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για αυγά ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του κρέατος.

«Είχαμε ρεκόρ υψηλών τιμών λιανικής για το βόειο κρέας, το χοιρινό και το κοτόπουλο, επομένως τα αυγά μπορούν να είναι υποκατάστατο, που σημαίνει ότι οι τιμές των αυγών θα αυξηθούν», δήλωσε ο Άντερσον του Πανεπιστημίου Texas A&M.