Πασχαλινά τσουρέκια: Η μυρωδιά του Πάσχα στο σπίτι

Κάθε Πάσχα, οι κουζίνες γεμίζουν με αρώματα μαχλεπιού και μαστίχας καθώς τα τσουρέκια τα τσουρέκια συνδέονται με την Ανάσταση και το γιορτινό τραπέζι.

Πασχαλινά τσουρέκια: Η μυρωδιά του Πάσχα στο σπίτι

Το τσουρέκι δεν είναι απλώς ένα γλυκό ψωμί· είναι ένα σύμβολο του Πάσχα, συνδεδεμένο με τις μνήμες και τις παραδόσεις κάθε ελληνικής οικογένειας. Ζεστά, αφράτα και γεμάτα με πλούσια αρώματα, τα τσουρέκια συνοδεύουν το πασχαλινό τραπέζι και γεμίζουν το σπίτι με θαλπωρή. Δες παρακάτω πώς να πετύχεις το πιο νόστιμο και αφράτο τσουρέκι που θα σε κάνει να μη θέλεις να αγοράσεις ποτέ ξανά έτοιμο!

Πασχαλινά τσουρέκια -Χρόνος προετοιμασίας

Υλικά (για 2 μεγάλα τσουρέκια)

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (ή δυνατό αλεύρι)

  • 300 γρ. ζάχαρη

  • 250 ml γάλα χλιαρό

  • 4 αυγά

  • 150 γρ. βούτυρο (λιωμένο και χλιαρό)

  • 50 γρ. φρέσκια μαγιά (ή 16 γρ. ξηρή)

  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο

  • 1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 1 βανίλια

  • 1 αυγό για άλειμμα

  • Αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα (προαιρετικά)

 Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε με τη μαγιά:
    Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με 1 κ.σ. ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι. Αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.

  2. Ανακατεύουμε τα αρωματικά:
    Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη βανίλια.

  3. Προσθέτουμε τα υγρά:
    Ρίχνουμε τα αυγά, το μείγμα της μαγιάς και ξεκινάμε να χτυπάμε (με γάντζο ζύμης αν έχουμε μίξερ). Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι.

  4. Ζύμωμα με το βούτυρο:
    Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σε δόσεις, συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια ελαστική, μαλακή και ελαφρώς κολλώδης ζύμη.

  5. Πρώτο φούσκωμα:
    Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.

  6. Πλάσιμο τσουρεκιών:
    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ή 3 κομμάτια, τα πλέκουμε σε πλεξούδες και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Αφήνουμε για άλλο 1-1,5 ώρα να φουσκώσουν ξανά.

  7. Άλειμμα & ψήσιμο:
    Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε στους 170°C (προθερμασμένος φούρνος, πάνω-κάτω) για 25-30 λεπτά.

Tips για Επιτυχία

  • Η θερμοκρασία δωματίου παίζει ρόλο! Βοήθα τη ζύμη να φουσκώσει αφήνοντάς τη κοντά σε σώμα ή φούρνο με αναμμένο φως.

  • Το μυστικό της αφράτης υφής είναι το καλό ζύμωμα και η υπομονή στο φούσκωμα.

  • Αν θέλεις πιο “μαστιχωτά” τσουρέκια, βάλε λίγο λιγότερο βούτυρο και πιο δυνατό ζύμωμα.

Παραλλαγές

  • Με σοκολάτα: Πρόσθεσε σταγόνες κουβερτούρας μέσα στη ζύμη ή γέμισέ τα με πραλίνα.

  • Νηστίσιμα: Αντικατέστησε το βούτυρο με μαργαρίνη και το γάλα με φυτικό.

  • Γεμιστά: Πρόσθεσε γέμιση από κάστανο, ξηρούς καρπούς ή μαρμελάδα πριν τα πλέξεις.