Πατάτες: Ο τριπλός κίνδυνος που σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει

Ο Dr. Samuel Choudhury, γενικός ιατρός από τη Σιγκαπούρη, προειδοποιεί τους ανθρώπους που καταναλώνουν πατάτες που έχουν μείνει στο ντουλάπι για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αυτές μπορεί να περιέχουν μια επικίνδυνη τοξίνη.

Πατάτες: Ο τριπλός κίνδυνος που σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει

Σε ένα βίντεο στο Instagram, όπου τον ακολουθούν 216.000 χρήστες, ο Dr. Choudhury προτείνει να αποφεύγουμε τις πατάτες που έχουν αρχίσει να βγάζουν φύτρες ή έχουν πάρει πράσινο χρώμα.

Η Daily Mail αναφέρει ότι οι πράσινες κηλίδες στις πατάτες συνδέονται με την παρουσία της σολανίνης, μιας τοξίνης που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές, καθώς και παραισθήσεις, παράλυση, ή και θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις.

Ο Dr. Choudhury εξηγεί ότι αυτή η τοξίνη μπορεί να συγκεντρωθεί και στις φύτρες που αναπτύσσονται όταν οι πατάτες εκτίθενται σε φως και υγρασία για λίγες εβδομάδες.

Στο βίντεο, αναφέρεται στην περίπτωση της Maria Harless, μιας νεαρής από το Ντένβερ του Κολοράντο, η οποία επιθύμησε να φάει πουρέ πατάτας.

Μετά το γεύμα, ξύπνησε στη μέση της νύχτας με έντονα συμπτώματα ναυτίας και πονοκεφάλου. Όταν πήγε στο τμήμα επειγόντων, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπεύθυνη ήταν μια πατάτα με φύτρες.

«Έπασχε από δηλητηρίαση σολανίνης, μια νευροτοξίνη που προέρχεται από πατάτες, αλλά όχι κανονικές πατάτες. Αυτές (οι πράσινες και φυτρωμένες πατάτες) δεν είναι κανονικές», εξηγεί ο Dr. Choudhury.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πράσινων ή φυτρωμένων πατατών μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό, πονοκέφαλο, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και σε ακραίες περιπτώσεις θάνατο.

«Σε μια περίπτωση, μια οικογένεια επτά ατόμων έχασε δύο μέλη, γι’ αυτό αν δείτε τέτοια σημάδια, προτιμήστε να μην τις φάτε και να αγοράσετε καινούργιες», προσθέτει.

Η φυτρωμένη εμφάνιση, το πράσινο χρώμα και η πικρή γεύση αποτελούν ένδειξη της παρουσίας της τοξίνης.

Οι εκτιμήσεις για την ποσότητα της τοξίνης σολανίνης που θεωρείται τοξική διαφέρουν, αλλά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, μια τοξική δόση εκτιμάται σε 1 mg ή περισσότερο ανά κιλό σωματικού βάρους.

Ωστόσο, αν η πατάτα είναι σκληρή και οι φύτρες μικρές, η αφαίρεσή τους μπορεί να μειώσει την τοξίνη.

Ομοίως, το ξεφλούδισμα των πατατών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της σολανίνης, καθώς η τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως κάτω από τη φλούδα.

Για να διατηρήσετε τις πατάτες σας φρέσκες, το καλύτερο είναι να τις αποθηκεύετε σε ένα ντουλάπι ελαφρώς πιο ζεστό από το ψυγείο.