Πέντε θαλάσσια είδη που καλό είναι να αποφεύγουμε στο πιάτο μας

Τα ψάρια αποτελούν μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας, καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και ωφέλιμων λιπαρών οξέων, όπως τα περίφημα ωμέγα-3.

Πέντε θαλάσσια είδη που καλό είναι να αποφεύγουμε στο πιάτο μας

Παρά τα αναμφισβήτητα οφέλη τους, όμως, δεν είναι όλα τα ψάρια εξίσου ασφαλή για κατανάλωση. Ορισμένα θαλάσσια είδη περιέχουν σημαντικά επίπεδα υδραργύρου ή άλλων τοξικών ουσιών, τα οποία μπορούν να συσσωρευτούν στο ανθρώπινο σώμα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως σε εγκύους, παιδιά και άτομα με ευαισθησίες.

Βασιλικό σκουμπρί

Το βασιλικό σκουμπρί, ένα μεγάλο και γευστικό ψάρι, είναι συχνά στο στόχαστρο των ειδικών λόγω της υψηλής του συγκέντρωσης σε υδράργυρο. Λόγω της θέσης του ψηλά στην τροφική αλυσίδα, τείνει να συσσωρεύει τοξίνες από τα μικρότερα ψάρια που καταναλώνει. Η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια επιβάρυνση του οργανισμού, επηρεάζοντας αρνητικά κυρίως το νευρικό σύστημα.

Ξιφίας μάρλιν

Ο ξιφίας μάρλιν, γνωστός για τη στιβαρή του σάρκα και την έντονη γεύση του, είναι ένα ακόμη είδος που καλό είναι να αποφεύγεται. Ειδικά στις βιομηχανικές περιοχές των ωκεανών, ο μάρλιν παρουσιάζει υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του υδραργύρου. Η επαναλαμβανόμενη κατανάλωσή του ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο τοξικότητας, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία.

Καρχαρίας

Ο καρχαρίας δεν είναι μόνο ένας κορυφαίος θηρευτής του θαλάσσιου βασιλείου, αλλά και ένα ψάρι που φέρει μεγάλη ποσότητα τοξικών ουσιών. Καθώς τρέφεται με πολλά άλλα είδη, συσσωρεύει στον οργανισμό του μεγάλες ποσότητες υδραργύρου και άλλων ρυπογόνων στοιχείων. Η κατανάλωσή του θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη για τις ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες, ενώ δεν ενδείκνυται ούτε για τον γενικό πληθυσμό.

Ξιφίας

Ο ξιφίας, αν και δημοφιλής σε εστιατόρια και σπιτικά τραπέζια, ενέχει κινδύνους λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης υδραργύρου στη σάρκα του. Το μέγεθός του και η μακροβιότητά του τον καθιστούν ευάλωτο στη συσσώρευση επιβλαβών ουσιών. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τον περιορισμό ή και την αποφυγή κατανάλωσής του, ιδιαίτερα από ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

Μεγαλόφθαλμος τόνος

Ο μεγαλόφθαλμος τόνος είναι ένα δημοφιλές αλλά επικίνδυνο ψάρι. Ανήκει στα μεγάλα είδη του είδους του, και όπως είναι αναμενόμενο, περιέχει αυξημένες ποσότητες υδραργύρου. Αν και μπορεί να φαντάζει αθώο σε κονσέρβες ή sushi, η υπερβολική κατανάλωσή του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ειδικά όταν καταναλώνεται τακτικά.

Η σημασία της ορθής επιλογής ψαριών

Δεν αμφισβητεί κανείς τη διατροφική αξία των θαλασσινών, όμως χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των ειδών που φέρνουμε στο πιάτο μας. Η ενημέρωση γύρω από τις πιθανές τοξικές ουσίες που περιέχουν ορισμένα ψάρια, μπορεί να μας προστατεύσει από δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία. Επιλέγοντας είδη με χαμηλότερο υδράργυρο και προτιμώντας πηγές αλιευμένες με βιώσιμο τρόπο, διασφαλίζουμε όχι μόνο τη δική μας ευημερία αλλά και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.