Πληρωμές μόνο με κάρτα – Βαρύ πρόστιμο αν πληρώσετε με μετρητά

Από το επόμενο διάστημα θα πρέπει τις συναλλαγές μας να τις κάνουμε με κάρτα και όχι με μετρητά διότι έρχεται βαρύ πρόστιμο.

Πληρωμές μόνο με κάρτα - Βαρύ πρόστιμο αν πληρώσετε με μετρητά

Μια σημαντική αλλαγή έρχεται για να μείνει, η οποία αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουμε τις συναλλαγές μας, καθώς αν δεν τις κάνουμε με κάρτα αλλά με μετρητά, τότε θα μας επιβληθεί βαρύ πρόστιμο.

Από εκεί και πέρα με νέα διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία είναι σε ισχύ ορίστηκε πρόστιμο για πληρωμές από 500 ευρώ και πάνω οι οποίες θα έχουν γίνει με τη χρήση μετρητών.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι όσον αφορά το ύψος του προστίμου που επιβάλλεται αυτό αναμένεται να είναι ίσο με το διπλάσιο του ποσού που πληρώθηκε με μετρητά.

Βαρύ πρόστιμο έρχεται κι αφορά τις συναλλαγές μας – Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες

Μετρητά: Αλλάζουν τα πάντα στις συναλλαγές μας.

Με νέα διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία είναι σε ισχύ ορίστηκε πρόστιμο για πληρωμές από 500 ευρώ και πάνω οι οποίες θα έχουν γίνει με τη χρήση μετρητών.

Όσον αφορά το ύψος του προστίμου αυτό θα είναι ίσο με το διπλάσιο του ποσού που πληρώθηκε με μετρητά.

Για παράδειγμα, η αγορά ενός αγαθού το οποίο κοστίζει 800 ευρώ, αν γίνει με μετρητά, τότε ο παραβάτης θα κληθεί να πληρώσει ως πρόστιμο το διπλάσιο της τιμής του, δηλαδή 1.600 ευρώ.

Η πώληση αγαθών σε ιδιώτες εξοφλούνται αποκλειστικά με χρήση κάρτας για ποσά άνω των 500 ευρώ, χωρίς να επιτρέπεται η εξόφληση με μετρητά, αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό και οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά. Στόχος η φοροδιαφυγή 1,7 δισ. ευρώ. Για αυτή την αποστολή έχει σχηματισθεί ειδική ομάδα διασταυρώσεων.

Η ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας:

– Ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης

– Τεχνητή Νοημοσύνη (διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης)

– Ηλεκτρονικά βιβλία (mydata)

– Διασύνδεση POS

– Εφαρμογή «Apodixi»

Ποιοι θα ελέγχονται

Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν 120.000 ΑΦΜ, με στόχο την είσπραξη 1,7 δισ. €.

Στην πρώτη γραμμή του ελέγχου, θα βρίσκονται:

– Αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό

– Βραχυχρόνιες μισθώσεις

– Αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά

– Εισοδήματα έως 10.000€

Η νέα φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Σημειώνεται ότι οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο ελέγχου και πάταξης της φοροδιαφυγής, μετά και τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος νόμος θεσπίζει τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Όσοι αμφισβητήσουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ελέγχονται από ΑΑΔΕ έως πέντε χρόνια πίσω, ενώ παράλληλα ελέγχονται και περιουσιακά στοιχεία μελών της οικογένειάς τους.

Αμφισβήτηση τεκμαρτού εισοδήματος

– Περισσότερες από 120 αιτήσεις ελέγχου από επαγγελματίες

– Έλεγχος σε περιουσιακά στοιχεία, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, θυρίδες, ακίνητα, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό – τηλέφωνο (ακόμη και σε βάθος 5ετίας)

– Ελέγχονται και μέλη οικογένειας

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες επισημαίνουν πως θα κινηθούν δικαστικά κατά του νέου φορολογικού νόμου, με προσφυγή στο ΣτΕ.