Πληρωμή συντάξεων Ιουνίου 2024: Πότε θα μπουν τα λεφτά

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων για τον μήνα Ιούνιο 2024 ανακοινώθηκαν από το e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον συνήθη διαχωρισμό, οι πληρωμές θα γίνουν ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων, δηλαδή μισθωτοί και μη μισθωτοί.

Πληρωμή συντάξεων Ιουνίου 2024: Πότε θα μπουν τα λεφτά

Την 28η Μαΐου 2024 (Τρίτη) θα γίνει η καταβολή για τους συνταξιούχους που ανήκουν στα τέως Ταμεία μη μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), καθώς και για τους συνταξιούχους ΟΠΣ-ΕΦΚΑ που έχουν συνταξιοδοτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, σύμφωνα με το νόμο 4387/2016. Επιπλέον, θα καταβληθούν όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.

Στις 30η Μαΐου 2024 (Πέμπτη), θα γίνει η καταβολή για τους συνταξιούχους που ανήκουν στα τέως Ταμεία μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λπ.), καθώς και για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι οι συντάξεις είναι διαθέσιμες στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, δηλαδή από τη Δευτέρα 27 Μαΐου για τους μη μισθωτούς και από την Τετάρτη 29 Μαΐου για τους μισθωτούς.

Τι ισχύει για Εισφορά Αλληλεγγύης, διπλές εθνικές συντάξεις, χήρες

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ): Η πρόταση για την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από τις επικουρικές συντάξεις και τη μείωσή της στις κύριες συντάξεις φαίνεται να είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ελάφρυνση του οικονομικού βάρους των συνταξιούχων. Με αυτήν την αλλαγή, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις θα απαλλαγούν από την ΕΑΣ, οδηγώντας σε αύξηση των ποσών που λαμβάνουν μηνιαία.

Η κλίμακα κρατήσεων ΕΑΣ στις επικουρικές συντάξεις δείχνει ότι οι πολίτες που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις με μικρότερα ποσά θα έχουν  μεγαλύτερο όφελος απ’ αυτήν την αλλαγή, με αυξήσεις που μπορούν να φτάσουν έως και 71 ευρώ τον μήνα.

Η ενδεχόμενη κατάργηση της κράτησης από τις επικουρικές θα σημάνει αυξήσεις από 10 ευρώ ως και 71 ευρώ μηνιαίως ή από 120 ευρώ ως 852 ευρώ ετησίως για περίπου 400.000 παλαιούς αλλά και νέους (μετά την 1/1/2015) συνταξιούχους που λαμβάνουν αρχική μικτή επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ όπου επιβάλλονται οι κρατήσεις ΕΑΣ με ποσοστά από 3% ως 10%.

Η κλίμακα κρατήσεων ΕΑΣ στις επικουρικές είναι, 3% από τα 300 ως τα 350 ευρώ,4% από τα 350 ως τα 400 ευρώ, 5% από τα 400 ως τα 450 ευρώ, 6% από τα 450 ως τα 500 ευρώ, 7% από τα 500 ως τα 550 ευρώ, 8% από τα 550 ως τα 600 ευρώ, 9% από τα 600 ως τα 650 ευρώ και 10% από τα 650 ευρώ και άνω.

Οι συνταξιούχοι κερδίζουν ως 71 ευρώ τον μήνα αν καταργηθεί η ΕΑΣ από τις επικουρικές.

Συντάξεις χηρείας: Η μείωση της σύνταξης χηρείας μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει οικονομικές δυσκολίες για τους δικαιούχους. Αυτό οδηγεί σε πιθανή χρέωση τους στο ΕΦΚΑ και προβλήματα κληρονομικής φύσεως.

Για τις συντάξεις χηρείας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το νέο καθεστώς που θα ισχύσει, καθώς εξετάζεται να δίνεται η δυνατότητα επιλογής της σύνταξης που θα περικοπεί. Δηλαδή σε περίπτωση που ο δικαιούχος παίρνει και δική του σύνταξη (λόγω γήρατος), να επιλέγει μετά την πρώτη τριετία της σύνταξης χηρείας, να περικοπεί κατά 50% η μικρότερη από τις δυο συντάξεις.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, η σύνταξη χηρείας μετά την πρώτη τριετία κόβεται στο μισό, όταν ο δικαιούχος εργάζεται ή όταν καταβάλλεται δεύτερη σύνταξη, ανεξαρτήτως αν η δεύτερη σύνταξη είναι μικρή.

Επίσης μελετάται στην περίπτωση που υπάρχουν δυο εθνικές συντάξεις και δυο ανταποδοτικές (από σύνταξη γήρατος και σύνταξη χηρείας), να μην κόβεται η ανταποδοτική σύνταξη χηρείας μετά την τριετία, ακόμη και αν είναι μικρότερη, αλλά η περικοπή να γίνεται στην εθνική σύνταξη, ώστε να καταβάλλεται μια εθνική με το πλήρες ποσό των 426,17 ευρώ.

Διπλές εθνικές συντάξεις: Ο νόμος 4387/16 περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την εθνική σύνταξη και την παράλληλη ασφάλιση. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, ένα άτομο που λαμβάνει εθνική σύνταξη δεν μπορεί να λάβει δεύτερη εθνική σύνταξη, εκτός αν έχει παράλληλη ασφάλιση και εργασία που επιτρέπει αυτήν την κατάσταση.

Ωστόσο, αυτή η διάταξη δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις σύνταξης λόγω θανάτου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, ένας συνταξιούχος μπορεί να λάβει τμήμα της δεύτερης εθνικής σύνταξης χηρείας εάν είναι δικαιούχος σύνταξης λόγω θανάτου. Αυτό το ποσοστό είναι συνήθως το 70% για τα τρία πρώτα χρόνια και μειώνεται στο 35% στη συνέχεια.

Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της διάταξης δυσκολεύει την κυβέρνηση λόγω του υψηλού κοινωνικού κόστους και των χαμηλών ποσοστών της σύνταξης χηρείας. Αυτό οφείλεται σε περιπτώσεις όπως οι περιορισμένες αποδοχές από την πλήρη σύνταξη ενός ελεύθερου επαγγελματία, όπου η σύνταξη χηρείας μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αναμενόμενη.