Ποια επιδόματα αλλάζουν το 2024 – Πόσα χρήματα θα πάρετε

Βγήκε η λίστα με τα επιδόματα που θα διαφοροποιηθούν με το νέο. Πόσα θα είναι τα παραπάνω χρήματα.

Ποια επιδόματα αλλάζουν το 2024 - Πόσα χρήματα θα πάρετε

Τεράστιες αλλαγές έρχονται στα επιδόματα με το νέο έτος…

Τόσο χρηματικά, όσο και στον τρόπο καταβολής ορισμένων από αυτών.

Τι αναμένεται να μας φέρει το 2024 σχετικά με τα επιδόματα που απασχολούν πολλές χιλιάδες οικογένειες.

Οι αλλαγές σε κάθε επίδομα

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται κατά 8% σε όλα τα κλιμάκια, ενώ το επίδομα μητρότητας (των 780 ευρώ για 9 μήνες) επεκτείνεται και στους μη μισθωτούς και αγρότες, καθώς μέχρι σήμερα το λάμβαναν μόνο οι μητέρες από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Επίσης, ριζικές αλλαγές θα έχουμε στο καθεστώς του επιδόματος ανεργίας, καθώς μελετάται να επεκταθεί και πέραν των 12 μηνών, ενώ το ύψος του θα αυξηθεί τους πρώτους μήνες της ανεργίας καθώς θα συνδεθεί με τον τελευταίο μισθό του δικαιούχου. Αναμένεται να θεσπιστεί η υποχρέωση του άνεργου να ενταχθεί σε πρόγραμμα κατάρτισης και να είναι διαθέσιμος για εργασία όταν του προταθεί.

Θα υπολογίζεται δηλαδή ένας «μέσος μισθός» των τελευταίων τριών χρόνων πριν ο άνεργος χάσει τη δουλειά του και από εκεί θα προκύπτει ως ποσοστό το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει. Σε πρώτη φάση πάντως, το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί σε πιλοτικό επίπεδο.

Τέλος επηρεάζεται και το επίδομα μητρότητας

Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες, προωθεί το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Έτσι οι μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες, θα λαμβάνουν για εννέα μήνες την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας της ΔΥΠΑ, που αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτατου μισθού, ο οποίος ανέρχεται σε 780 ευρώ (συνολικά 7.020 ευρώ).

Επίσης, το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ θα χορηγηθεί και στις μισθωτές ασφαλισμένες, οι οποίες, έως σήμερα, αποκλείονταν, λόγω διαφορετικών κανόνων των πρώην Ταμείων τους (π.χ. ασφαλισμένες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ και έμμισθες ασφαλισμένες του π. ΕΤΑΑ).

Δικαιούχοι είναι και οι εργαζόμενες που υιοθετούν τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών. Η ρύθμιση αποσκοπεί στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση των παροχών για όλες τις ασφαλισμένες, αφού οι μισθωτές στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνταν ήδη την παροχή.

Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα, καθώς η μητέρα μπορεί να του μεταβιβάσει έως επτά μήνες το δικαίωμα της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, με στόχο τη συνολική προστασία της γονεϊκότητας.

Διαφοροποίηση στον τρόπο πληρωμής

Στις αλλαγές προβλέπεται και νέο μοντέλο καταβολής επιδομάτων (κυρίως του ΟΠΕΚΑ), που ορίζει ότι τουλάχιστον το 50% των επιδομάτων θα πρέπει να καταναλώνεται μέσω της χρήσης προπληρωμένης κάρτας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται σε μετρητά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με αυτόν τον τρόπο, θα αποκλειστούν συγγενείς δικαιούχων που τα εισπράττουν παράτυπα, ενώ θα αποκαλυφθούν και πολλές περιπτώσεις «κατ’ επάγγελμα» επιδοματούχων, που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα με στόχο να εισπράττουν ταυτόχρονα περισσότερα επιδόματα.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένουν την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, προκειμένου να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και τη διανομή τους.

Οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν στα μέσα του νέου έτους. Μεταξύ των παροχών που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμών θα είναι τα επιδόματα γέννησης, παιδιού, στέγασης, ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας κλπ. Ο κάθε δικαιούχος δηλαδή, θα έχει σε μία κάρτα όλα τα επιδόματα που λαμβάνει.

Ταυτόχρονα, από το 2024 θα προχωρήσει η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του ΟΠΕΚΑ, ώστε οι πολίτες να μπορούν -ηλεκτρονικά- να βλέπουν ποια επιδόματα δικαιούνται.