Πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;

Μια νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη συχνά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες, ενώ παράλληλα περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Και όλα αυτά, σε σημαντικά υψηλότερο κόστος.

Πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;

Η δημοτικότητα των τροφίμων χωρίς γλουτένη έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, ωθώντας πολλούς καταναλωτές να τα επιλέγουν, είτε από ιατρική ανάγκη είτε λόγω της αντίληψης ότι αποτελούν μια πιο υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, αυτή η επιλογή μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμη όσο νομίζουμε.

Η μελέτη συνέκρινε προϊόντα χωρίς γλουτένη με αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη και διαπίστωσε ότι τα πρώτα συχνά έχουν περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες, λιγότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ είναι και πιο ακριβά.

Γλουτένη: Υποτιμημένα οφέλη και διατροφικές ελλείψεις

Οι καταναλωτές που επιλέγουν δίαιτα χωρίς γλουτένη για λόγους εκτός της ιατρικής αναγκαιότητας, όπως η κοιλιοκάκη ή η αλλεργία στο σιτάρι, ενδέχεται να μην αποκομίζουν τα οφέλη που φαντάζονται. Αντίθετα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση αυτών των προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και διατροφικές ελλείψεις.

Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα είναι η έλλειψη αραβινοξυλάνης, ενός πολύτιμου μη αμυλούχου πολυσακχαρίτη που συναντάται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Η αραβινοξυλάνη παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγείας του εντέρου, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την υποστήριξη του μικροβιώματος.

Οι βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη φυτικών ινών προσθέτοντας συστατικά όπως ψευδοδημητριακά και υδροκολλοειδή, όπως η κινόα και ο αμάρανθος. Παρόλα αυτά, αυτά τα υποκατάστατα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και η θρεπτική ποιότητα των προϊόντων ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον κατασκευαστή και τη γεωγραφική περιοχή.

Η πραγματική ανάγκη για δίαιτα χωρίς γλουτένη

Παρότι η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για άτομα με κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι, πολλοί καταναλωτές την υιοθετούν χωρίς ιατρική αιτία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 25% των Αμερικανών καταναλώνει προϊόντα χωρίς γλουτένη, ενώ μόνο το 1% πάσχει από κοιλιοκάκη. Αυτή η τάση αντανακλάται και στην αγορά, η οποία το 2024 εκτιμήθηκε στα 7,28 δισεκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να φτάσει τα 13,81 δισεκατομμύρια έως το 2032.

Αν και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αυτά τα προϊόντα πιστεύοντας ότι θα τους βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους ή στη βελτίωση της υγείας τους, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Αντιθέτως, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη σακχάρων και επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Η ουσία είναι ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν είναι εγγενώς πιο υγιεινά. Η καλύτερη διατροφική προσέγγιση είναι να καταναλώνουμε μια ισορροπημένη διατροφή με ολικής άλεσης προϊόντα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ανεξάρτητα από την παρουσία γλουτένης.

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για όσους έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη ή σχετικές διαταραχές, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια για μια πιο υγιεινή ζωή. Αντί να βασίζεστε σε προϊόντα χωρίς γλουτένη, είναι προτιμότερο να εστιάσετε στην ποιότητα των τροφίμων, επιλέγοντας φυσικά, ανεπεξέργαστα προϊόντα και μια ισορροπημένη διατροφή.