Πότε ανοίγουν τα σχολεία το 2024 – Ημερομηνίες για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Το τελευταίο κουδούνι για το 2023 χτύπησε στα σχολεία χτύπησε την Παρασκευή (22/12) και οι μαθητές και μαθήτριες θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον δύο εβδομάδες ξεκούρασης και διασκέδασης μέχρι να επιστρέψουν στα θρανία.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία το 2024 – Ημερομηνίες για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Τα παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους θα μπορέσουν να χαρούν οικογενειακές στιγμές αλλά και να διασκεδάσουν με τους φίλους τους. Ο δε καιρός θα ευνοήσει τυχόν βόλτες και συμμετοχή στα καλλιτεχνικά δρώμενα και τα events που έχουν οργανώσει οι δήμοι λόγω των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ποια ημέρα όμως ανοίγουν τα σχολεία το 2024;

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, οι αργίες στα σχολεία ορίζονται ως εξής:

Διακοπές Χριστουγέννων από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου.
Διακοπές Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά.
Θερινές διακοπές, από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 31η Αυγούστου.

Συνεπώς, τα σχολεία ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024.

Οι αργίες του 2024

Το 2023 το ημερολόγιο με τις αργίες μας άφησε παραπονεμένους αφού τα τριήμερα ήταν μόλις τρία, καθώς 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου έπεσαν σε Σάββατα. Ωστόσο, το 2024 μπαίνει δυναμικά χαρίζοντας τριήμερο από την πρώτη κιόλας μέρα του χρόνου.

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες και ποιες πέφτουν σε τριήμερο:

Πρωτοχρονιά: Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024
Θεοφάνεια: Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024
Καθαρά Δευτέρα: 18 Μαρτίου 2024
25η Μαρτίου: Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024
Πρωτομαγιά: Τετάρτη 1 Μαΐου
Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
Δεκαπενταύγουστος: Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
28η Οκτωβρίου: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
Πάσχα 2024

Μεγάλη Παρασκευή: 3 Μαΐου 2024
Μεγάλο Σάββατο: 4 Μαΐου 2024
Κυριακή του Πάσχα: 5 Μαΐου 2024
Δευτέρα του Πάσχα: 6 Μαΐου 2024
Χριστούγεννα

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Τι αλλαγές έρχονται στα σχολεία το 2024

Μεγάλη μεταρρύθμιση για τα σχολεία ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης , την οποία όπως είπε  σήμερα στο 34th Greek Economic Summit του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, θα την ανακοινώσει το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Θα προηγηθούν οι μεταρρυθμίσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια, τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

“Όλα τα μαθήματα στα σχολεία, χρειάζεται να έρθουν στο 2023/2024 με ταχύτατα βήματα και να σταματήσει ο τρόπος που σήμερα διδάσκονται”, υπογράμμισε ο Κ. Πιερρακάκης και σημείωσε τα εξής:

  • Το παράδειγμα της λογοτεχνίας είναι χαρακτηριστικό: διδασκόμαστε ακόμη διάφορα αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα και όχι, όπως συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ένα λογοτεχνικό έργο από την αρχή ως το τέλος.
  • Ο ορθός τρόπος είναι η διδασκαλία ενός ολόκληρου βιβλίου και αυτό θα γίνεται πλέον με όλη την αναλυτική δυναμική που χρειάζεται. Χρειάζεται να αποκτήσουμε την κουλτούρα του βιβλίου, να ξεκινάμε και να τελειώνουμε με την ανάλυση των στοιχείων ενός βιβλίου, να διαμορφώσουμε συνολικούς αναγνώστες που θα πάνε στο βιβλιοπωλείο να αγοράσουν ένα βιβλίο.
  • Κι όλο αυτό χρειάζεται να είναι στο χαρτί κι όχι σε ένα τάμπλετ. Είναι πολύ σημαντική η αίσθηση του βιβλίου στο χαρτί.
  • Το νέο σχολείο χρειάζεται να υπακούει σε ένα τρίγωνο: Αλγοριθμική (και όχι απλώς μαθηματική) σκέψη, λογοτεχνία, δηλαδή φαντασία και ήπιες δεξιότητες και εθελοντισμός με την έννοια της κοινωνίας, της ομάδας, του ανήκειν, να νοιάζεται ο μαθητής για όσα γύρω του συμβαίνουν και τον περιλαμβάνουν.
  • Αυτό το τρίγωνο θα χαρακτηρίζει το νέο σχολείο με αποστολή να κάνουμε ευτυχισμένα παιδιά και να αρνηθούμε τον υπερανταγωνισμό που δεν οδηγεί πουθενά. Προς τα εκεί θέλουμε να βαδίσουμε, αυτός είναι ο στόχος