Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι 2024 (Ημερομηνία)

Πότε θα λήξει το σχολικό έτος για το καλοκαίρι του 2024; Πότε θα ξεκινήσουν τις θερινές τους διακοπές οι μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων;

Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι 2024 (Ημερομηνία)

Τι συμβαίνει με το τέλος του σχολικού έτους; Πότε πραγματοποιείται η λήξη των μαθημάτων σε διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης; Ας εξετάσουμε παρακάτω πότε ολοκληρώνονται οι δραστηριότητες στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια κάθε χρόνο.

Πότε τελειώνουν τα μαθήματα σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας για καλοκαίρι 2024;

Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι 2024 (Ημερομηνία)

Τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία κλείνουν κάθε χρόνο για τις καλοκαιρινές διακοπές στις 15 Ιουνίου όπως ορίζεται από Προεδρικό Διάταγμα που βγαίνει λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μάλιστα, όταν είναι αργία στις 15 Ιουνίου ή πέφτει σε μέρα Σάββατο ή Κυριακή, τότε ορίζεται αυτόματα ότι τα μαθήματα τελειώνουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα. Οπότε αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία για καλοκαίρι 2024 θα κλείσουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Γυμνάσια και λύκεια δεν ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα, καθώς το σχολικό έτος ορίζεται διαφορετικά και πάντα μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας κάθε χρόνο.

Δεν έχει οριστεί ακόμα το πότε κλείνουν από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι πολύ πιθανόν, πάντως, να κλείσουν την ίδια ημερομηνία με τα δημοτικά. Το ίδιο ισχύει και για ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια.

Με μέτρα και συστάσεις για τον κορονοϊό ανοίγουν τα σχολεία – Τι γίνεται με τις απουσίες

Με μέτρα προφύλαξης για να μην νοσήσουν οι μαθητές από κορονοϊό ή γρίπη ανοίγουν τα σχολεία από Δευτέρα, μετά τη ραγδαία άυξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται την τελευταία περίοδο και -κυρίως- μετά τις γιορτές.

Από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού δημοσιοποιήθηκε η εγκύκλιος για τα μέτρα προστασίας για τη μείωση της μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στα σχολεία όλης της χώρας.

Όπως σχετικώς αναφέρεται «Σύμφωνα με τις από 04-01-2024 οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση των ακόλουθων βασικών μέτρων από εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Στην εγκύκλιο αναφέρονται αναλυτικά όλα τα προτεινόμενα μέτρα που έχουν ως εξής:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών

  • Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
  • Πριν και μετά: -Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος- Το γεύμα- Τη χρήση της τουαλέτας
  • Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).

Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων- τήρηση φυσικών αποστάσεων.

Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.

Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπωςSARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Τι γίνεται με τις απουσίες

Να μην προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών από τα μαθήματα έως και 5 ημέρες αν νοσούν από κορωνοϊό, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ιωάννης Κατσαρός.

Αναλυτικά η εγκύκλιος

«Κατόπιν ερωτημάτων σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω του COVID-19, σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενο/η των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR). Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της.

Οι παραπάνω απουσίες είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών»