Πότε πέφτει φέτος η Καθαρά Δευτέρα – Ασχημα νέα για την πρώτη αργία του 2024

Tο 2024 μας επιφυλάσσει αρκετές ημέρες ξεκούρασης, με τις περισσότερες από αυτές να πέφτουν Δευτέρα, προσφέροντας συνολικά 4 τριήμερα ανάπαυλας σε όσους είναι τυχεροί και δεν εργάζονται το Σαββατοκύριακο ή τις αργίες. 

Πότε πέφτει φέτος η Καθαρά Δευτέρα - Ασχημα νέα για την πρώτη αργία του 2024

Συνολικά οι περισσότεροι από εμάς μέσα στην νέα χρονιά θα έχουμε 4 ευκαιρίες για τριήμερα που προκύπτουν από αργίες, με το σύνολό τους να περιλαμβάνει ένα μεγάλο  Σαββατοκύριακο συμπεριλαμβανομένης της Δευτέρας. Το πρώτο τριήμερο είναι την Καθαρά Δευτέρα η οποία ωστόσο φέτος αργεί καθώς πρόκειται για κινητή γιορτή.

Το δεύτερο είναι η 25η Μαρτίου, το τρίτο, αν και δεν ισχύει για όλους, είναι του Αγίου Πνεύματος και τέλος η 28η Οκτωβρίου με την επέτειο του «ΟΧΙ».

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή, η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Συγκεκριμένα πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ελληνορθόδοξο Πάσχα και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα.

Την ημέρα αυτή ξεκινάει η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Είναι μια μέρα που οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή αφήνοντας για ένα χρονικό διάστημα την κρεατοφαγία και ξεκινούν την περίοδο της νηστείας.

Αργίες: Η Καθαρά Δευτέρα φέτος πέφτει στις 18 Μαρτίου 2024

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Όμως, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν λειτουργούν όταν η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1957).

Εάν οι μισθωτοί δεν εργαστούν τη συγκεκριμένη μέρα, δεν έχουν καμία μείωση του μισθού τους.

Πότε πέφτει το Πάσχα 2024

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει την Μεγάλη Δευτέρα, 28 Απριλίου 2024, συνεπώς η Μεγάλη Παρασκευή είναι στις 3 Μαΐου 2024 και η αργία την Δευτέρα του Πάσχα είναι στις 6 Μαΐου 2024.

Όλες οι αργίες του 2024

Ιανουάριος

Πρωτοχρονιά: Δευτέρα 1 Ιανουαρίου
Θεοφάνια: Σάββατο 6 Ιανουαρίου

Μάρτιος

Καθαρά Δευτέρα:18 Μαρτίου
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Δευτέρα 25 Μαρτίου

Μάιος

Εργατική Πρωτομαγιά: Τετάρτη 1 Μαΐου
Κυριακή Πάσχα: 5 Μαΐου
Δευτέρα του Πάσχα: 6 Μαΐου

Ιούνιος

Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Αύγουστος

Κοίμηση της Θεοτόκου: Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Οκτώβριος

Επέτειος του «Όχι»: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Δεκέμβριος

Χριστούγεννα: Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων: Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Θεοφάνια: Για ποιους εργαζόμενους είναι αργία και πώς αμείβεται

Τα Θεοφάνια είναι η δεύτερη αργία του 2024, μετά την Πρωτοχρονιά. Φέτος πέφτει Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 και όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν θα δουν σημαντική αύξηση στην αμοιβή τους. Όπως η Πρωτοχρονιά 2024, τα Θεοφάνια είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας από τον νόμο για τους εργαζόμενους.

Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές. Επίσης, δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια με αποδοχές οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

Πώς αμείβεται η εργασία τα Θεοφάνια 2024

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν

  • Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, όπως τα Θεοφάνια, καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους-ες αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους-ες αμείβονται με μισθό, δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή, πέραν του μηνιαίου μισθού τους.
  • Κατ’ εξαίρεση, εάν παρασχεθεί εργασία σε επιχειρήσεις, που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και για έκτακτο λόγο λειτουργήσουν, με τις νόμιμες διατυπώσεις, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό δικαιούνται προσαύξηση κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα

  • Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οι εργαζόμενοι-ες που θα απασχοληθούν δικαιούνται:
  • Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι-ες αμείβονται με μηνιαίο μισθό οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται επί του νομίμου ωρομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Τι ισχύει με την εργασία τα Θεοφάνια 2024

  • Για το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 (Θεοφάνια) ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω για την αμοιβή των εργαζομένων ανάλογα με το εάν η επιχείρηση που εργάζονται δεν λειτουργεί ή λειτουργεί νόμιμα τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας. Επίσης, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους τα ακόλουθα:
  • Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν, οι εργαζόμενοι-ες, που εργάζονται με πενθήμερο σύστημα και αμείβονται με ημερομίσθιο, εφόσον απασχοληθούν το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, θα λάβουν ένα ημερομίσθιο επιπλέον.
    Στις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν, οι εργαζόμενοι-ες που εργάζονται με πενθήμερο σύστημα και η εργασία τους που παρέχεται το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 αποτελεί την 6η ημέρα εργασίας της εβδομάδας -με την επιφύλαξη και των λοιπών ρυθμίσεων της νομοθεσίας – η διάρκειά της απασχόλησής τους δεν μπορεί να υπερβεί τις 8 ώρες και το καταβαλλόμενο, σύμφωνα με τις παραπάνω προσαυξήσεις ημερομίσθιο τους, προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 40%.