Προσοχή! Αν σας έρθει αυτό το SMS μην το ανοίξετε – Δείτε τι γράφει

Η ΑΑΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και την οξυδέρκεια να αντιληφθούμε ότι έχουμε λάβει ένα παραπλανητικό SMS που στοχεύει στην υποκλοπή στοιχείων. Μάλιστα, συμβουλεύει τους πολίτες να μην κάνουν click ή tap σε κανένα σύνδεσμο και να διαγράψουν αμέσως το εισερχόμενο μήνυμα. 

Προσοχή! Αν σας έρθει αυτό το SMS μην το ανοίξετε - Δείτε τι γράφει

Την τελευταία περίοδο, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκαν κακόβουλες ενέργειες αποστολής παραπλανητικών μηνυμάτων SMS σε κινητές συσκευές (Smishing), που αποσκοπούν στην υποκλοπή προσωπικών στοιχείων πολιτών και στοιχείων τραπεζικών καρτών, μέσω πλαστών ιστοσελίδων. Η ΑΑΔΕ, θέλοντας να προστατεύσει τους πολίτες έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αναφοράς και διακοπής λειτουργίας των εν λόγω ιστοσελίδων.

Στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι «εφιστούμε την ιδιαίτερη προσοχή των πολιτών» καθώς τα συγκεκριμένα μηνύματα:

  • Φαίνεται ότι αποστέλλονται από την ΑΑΔΕ ή κάποια άλλη αξιόπιστη οντότητα
  • Παροτρύνουν τους παραλήπτες να συνδεθούν μέσω link σε κάποια πλαστή ιστοσελίδα. Για παράδειγμα, τα μηνύματα της πρόσφατης επίθεσης Smishing που αφορούν την ΑΑΔΕ:
  • Εμφανίζουν σαν αποστολέα την «AADE»,
    Αναφέρουν «Νέα αποζημίωση πληθωρισμού διαθέσιμη στο https://myaadelive-gr.com» ή «Υπενθύμιση: 250 ευρώ επίδομα διαθέσιμο στο https://myaade-gov.com».
  • Παροτρύνουν τους παραλήπτες να συνδεθούν μέσω link σε πλαστή ιστοσελίδα, που τους ενημερώνει ότι δικαιούνται επίδομα και πρέπει να υποβάλουν αίτημα συμπληρώνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, κωδικούς Taxis, Στοιχεία Τραπεζών, κ.λπ.).

Επισημαίνεται ότι η πλαστή αυτή ιστοσελίδα:

  • Απεικονίζει το λογότυπο της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Gov.gr και κάνει σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας.
  • Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, για την προστασία τους οι πολίτες πρέπει να μην κάνουν click ή tap σε κανένα σύνδεσμο και να διαγράψουν αμέσως το μήνυμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ δεν ζητά ποτέ και για κανένα λόγο από τους φορολογούμενους να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία (όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης –Username ή Password–) μέσω μηνύματος SMS ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι πολίτες πρέπει να συνδέονται στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνση myaade.gov.gr ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr.

Να υπογραμμισθεί ότι η ΑΑΔΕ δεν ζητά ποτέ και για κανένα λόγο από τους φορολογούμενους, να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία (όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password) μέσω μηνύματος SMS ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι πολίτες πρέπει να συνδέονται στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνση myaade.gov.gr ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr.

Ακολουθούν εικόνες του παραπλανητικού μηνύματος SMS καθώς και της πλαστής ιστοσελίδας, της πρόσφατης επίθεσης SMISHING που αφορά την ΑΑΔΕ».

Πλαστή ιστοσελίδα 1 – Αρχική Σελίδα