«Ψαλίδι» στις συντάξεις Φεβρουαρίου – Ποιοι παίρνουν 50 ευρώ λιγότερα

Λιγότερα χρήματα αναμένεται να πάρουν πολλές χιλιάδες άτομα στην επόμενη πληρωμή συντάξεων.

«Ψαλίδι» στις συντάξεις Φεβρουαρίου - Ποιοι παίρνουν 50 ευρώ λιγότερα

Άσχημα νέα για πάρα πολύ κόσμο που αναμένεται να δει λιγότερα χρήματα στην τράπεζα.

Πρόκειται για ένα λάθος που είχε γίνει… πέρυσι από τον ΕΦΚΑ και θα διορθωθεί φέτος.

Ποιοι επηρεάζονται και πόσα χρήματα θα χάσουν αυτό το μήνα.

Οι συνταξιούχοι που χάνουν έως και 50 ευρώ

Ειδικότερα, τον περασμένο Μάρτιο ο ΕΦΚΑ έδωσε κατά λάθος διπλάσια αύξηση (πάνω από 15%, αντί για 7,75%) σε 572.000 συνταξιούχους και τώρα ζητάει την επιστροφή των επιπλέον ποσών που κατέβαλε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ο ΕΦΚΑ έχει ενημερώσει όσους έχουν πάρει την εν λόγω αύξηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και τα 50 ευρώ.

Η επιστροφή των ποσών θα γίνει με συμψηφισμό στις συντάξεις Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι 572.000 συνταξιούχοι θα δουν λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023 υπολογίζεται σε 15,5 εκατ. ευρώ (κατά μέσο όρο 26€/ συνταξιούχο).

Οι περισσότεροι έλαβαν επιπλέον ποσά από 0,10€ έως 50€, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Η ανακοίνωση που έβγαλε ο ΕΦΚΑ

Στο πλαίσιο της ρύθμισης της οικονομικής εκκρεμότητας, που είχε δημιουργηθεί τον Μάρτιο του 2023, με την αστοχία από την ανάδοχο εταιρία ως προς τα ποσά των συντάξεων που προπληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2023 σε 572.000 συνταξιούχους (σχετικό δελτίο Τύπου εκδόθηκε στις 16/3/2023, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι, με την καταβολή της σύνταξης Φεβρουαρίου 2024, που θα καταβληθεί τέλος Ιανουαρίου 2024, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμού των επιπλέον ποσών που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανωτέρω.

Οι συνταξιούχοι που επηρεάστηκαν από την παραπάνω αστοχία είχαν προσωποποιημένη πληροφόρηση εντός του ίδιου μήνα (3ος/2023) μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Στα σημειώματα αυτά αναφερόταν ρητώς το υπερβάλλον ποσό, που καταβλήθηκε.