Ψαρονέφρι με κυδώνια και σταφίδες
Το ψαρονέφρι συναντά τη μελωμένη οξύτητα των κυδωνιών και τη γλυκύτητα της σταφίδας, σ’ ένα πιάτο γεμάτο αρώματα, υφή και ζεστασιά.
Σε αυτή τη συνταγή, τα συνδυάζουμε με ένα τρυφερό ψαρονέφρι και σταφίδες που χαρίζουν μια γλυκιά, σχεδόν μελωμένη πινελιά. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκλεπτυσμένο πιάτο, πλούσιο σε αντιθέσεις — γλυκό και ξινό, μαλακό και τραγανό, απλό αλλά γεμάτο βάθος. Ιδανικό για ένα κυριακάτικο τραπέζι ή ένα ιδιαίτερο δείπνο, αυτό το φαγητό ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη μοντέρνα γαστρονομική ματιά.
Χρόνος προετοιμασίας:
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 40 λεπτά
Ψαρονέφρι με κυδώνια και σταφίδες- Υλικά (για 4 άτομα)
-
2 φιλέτα ψαρονέφρι (περίπου 700 γρ. συνολικά)
-
2 μεγάλα κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
1/2 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
-
1/2 φλιτζάνι γλυκό κρασί (π.χ. Μοσχάτο ή Vinsanto)
-
2 κ.σ. μέλι
-
1/2 φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου ή νερό
-
1 ξυλάκι κανέλας
-
2-3 κόκκοι μπαχάρι
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
-
Ετοιμάζουμε τα κυδώνια: Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κυδώνια για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το μέλι, το κρασί, τα μπαχαρικά, και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για άλλα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα κρατάμε στην άκρη.
-
Ψήνουμε το ψαρονέφρι: Κόβουμε τα φιλέτα σε φέτες 2-3 εκ. και τα αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά να πάρουν χρώμα.
-
Σύνθεση: Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κυδώνια, τις σταφίδες, τον ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για 20 λεπτά με κλειστό καπάκι. Τσεκάρουμε τα υγρά – αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή κρασί.
-
Σερβίρισμα: Σερβίρουμε ζεστό, με συνοδευτικό από πουρέ σελινόριζας, ρύζι μπασμάτι ή και τραχανά για πιο ελληνική προσέγγιση.
Tips:
-
Τα κυδώνια να είναι ώριμα αλλά σφιχτά – αν είναι πολύ σκληρά, μπορούν να βράσουν για 5 λεπτά σε νερό πριν το σοτάρισμα.
-
Για πιο έντονη γεύση, μουλιάστε τις σταφίδες για 10 λεπτά σε ρούμι ή κονιάκ.
-
Το φαγητό διατηρείται εξαιρετικά και την επόμενη μέρα – ιδανικό για να μαγειρέψετε από πριν.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις