Ψυχρολουσία για όσους έχουν πράσινο τιμολόγιο – Τι έγινε

Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα για το Φεβρουάριο για όσους έχουν επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος.

Ψυχρολουσία για όσους έχουν πράσινο τιμολόγιο - Τι έγινε

Έτρεξε ο πρώτο μήνας μετά την επιλογή των πολιτών για το χρώμα στα τιμολόγια ρεύματος.

Οι τιμές ήταν αρκετά καλές για όσους είχαν επιλέξει το πράσινο και ο περισσότερος κόσμος ήταν ικανοποιημένος.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η τιμή αναμένεται να διαφοροποιηθεί προς τα πάνω για το Φεβρουάριο.

Γιατί θα έχουν αύξηση τα πράσινα τιμολόγια

Όπως προκύπτει, ο καιρός και το τσουχτερό κρύο φαίνεται να έχουν επίπτωση στο πράσινο τιμολόγιο αλλά και στο κίτρινο τιμολόγιο -και τα δύο κυμαινόμενα- ανάλογα με τους συντελεστές του κάθε παρόχου.

Ειδικότερα, η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια από την απότομη πτώση της θερμοκρασίας έφεραν εκτόξευση των τιμών, αφού οι εκτιμήσεις δείχνουν πως πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αντικαταστήσει τον καυστήρα πετρελαίου με κλιματιστικά ή άλλα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», την περασμένη εβδομάδα (8-14 Ιανουαρίου) η μέση τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά αυξήθηκε κατά 19,9% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο και διαμορφώθηκε στα 104,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας υψηλό πέντε εβδομάδων.

Στο μεταξύ, η ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) έχει στείλει επιστολές σε τέσσερις εταιρείες προμήθειας για παραπλανητικές διαφημίσεις και αθέμιτες πρακτικές μέσα στην πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των νέων τιμολογίων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τις εξής εταιρείες:

  • ΗΡΩΝ
  • Voltera
  • Solar Energy
  • Φυσικό Αέριο

Μάλιστα, φαίνεται ότι οι παραπάνω παρέκκλιναν από το θεσμικό πλαίσιο ειδικά σε ό,τι αφορά το πράσινο τιμολόγιο.

Αδιαφορία για το επίδομα ρεύματος – Δεν κάνουν αιτήσεις

Έως την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα. Ωστόσο, ακόμα, χιλιάδες δικαιούχοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα τις αιτήσεις τους, παρά μόνο ένας στους τέσσερις.

Μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις έχουν φτάσει στις περίπου 330.000, όταν οι υπολογισμοί της κυβέρνησης αναφέρουν ως δυνητικά δικαιούχους 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη ενίσχυση είναι από 45 ευρώ μέχρι 480 ευρώ για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου για όσους θερμανθούν τον φετινό χειμώνα με ηλεκτρικές συσκευές.