Ψυχρολουσία για συνταξιούχους: Ποιοι θα μείνουν χωρίς σύνταξη για ένα χρόνο

Ψυχρολουσία για ορισμένους συνταξιουχούς, οι οποίοι αναμένεται να μείνουν για έναν ολόκληρο χρόνο δίχως σύνταξη.

Ψυχρολουσία για συνταξιούχους: Ποιοι θα μείνουν χωρίς σύνταξη για ένα χρόνο

Μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που είναι φυσικά συνταξιούχοι αναμένεται να μείνουν για έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς σύνταξη κι αυτό είναι ένα πολύ δυσάρεστο, για εκείνους, γεγονός.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειώσουμε ότι η κατηγορία των ανθρώπων που δε θα λάβουν για 365 ημέρες σύνταξη είναι οι συνταξιούχοι που εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Τέλος, να σας αναφέρουμε πως σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπεγράφη, οι συνταξιούχοι εάν δεν δηλώσουν ανάληψη απασχόλησης, τότε το πρόστιμο θα είναι ίσο με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες αλλά και επικουρικές.

Χωρίς σύνταξη για ένα χρόνο μένουν ορισμένοι συνταξιούχοι – Δείτε αναλυτικά

Χωρίς σύνταξη για ένα έτος θα μείνουν, όσοι συνταξιούχοι εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπεγράφη, οι συνταξιούχοι εάν δεν δηλώσουν ανάληψη απασχόλησης, τότε το πρόστιμο θα είναι ίσο με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες αλλά και επικουρικές.

Παράλληλα, εάν υπάρχει δίμηνη καθυστέρηση ασφαλιστικών εισφορών, τότε οι οφειλές θα παρακρατούνται από τη σύνταξη. Άξιο αναφοράς είναι ότι, μέχρι σήμερα, 50.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει πως εργάζονται.

Ποσά από 10 έως 260 ευρώ καλούνται να επιστρέψουν χιλιάδες συνταξιούχοι
Παράλληλα σε διευκρινίσεις προχώρησε ο e-ΕΦΚΑ αναφορικά με τα υπερβάλλοντα ποσά που πιστώθηκαν το Μάρτιο του 2023.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ρύθμισης της οικονομικής εκκρεμότητας, που είχε δημιουργηθεί το Μάρτιο του 2023, με την αστοχία από την ανάδοχο εταιρία ως προς τα ποσά των συντάξεων που προπληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2023 σε 572.000 συνταξιούχους (δείτε το σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 16/3/2023, ΕΔΩ), η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι, με την καταβολή της σύνταξης Φεβρουαρίου 2024, που θα καταβληθεί τέλος Ιανουαρίου 2024, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμού των επιπλέον ποσών που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανωτέρω.

Οι συνταξιούχοι που επηρεάστηκαν από την παραπάνω αστοχία είχαν προσωποποιημένη πληροφόρηση εντός του ίδιου μήνα (3ος/2023) μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Στα σημειώματα αυτά αναφερόταν ρητώς το υπερβάλλον ποσό, που καταβλήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό υπερβάλλον ποσό, που πληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023, ανερχόταν στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβαν επιπλέον ποσά από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ.