Ρεύμα: Αλλάζουν ΟΛΑ με τις χρεώσεις

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο που θα επιτρέπει την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση σε διαταραχές της αγοράς.

Ρεύμα: Αλλάζουν ΟΛΑ με τις χρεώσεις

Ο μηχανισμός αυτός θα περιλαμβάνει μέτρα που θα στοχεύουν στη μείωση των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (ρεύμα) υπερβαίνοντας τις επιδοτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο. Ο νέος μηχανισμός, που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, στοχεύει στη διασφάλιση σταθερότητας στην αγορά ενέργειας, αντιμετωπίζοντας αδυναμίες που δεν καλύπτονται από την ισχύουσα Οδηγία 1711/2024 της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται, υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτρέποντας την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος με λιγότερο αυστηρές προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση επιδιώκει να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στις τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος και να διασφαλίσει ότι η ενεργειακή αγορά θα λειτουργεί ομαλά ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

Η νέα οδηγία επιτρέπει στις κυβερνήσεις να επιβάλλουν πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις όπως:

  1. Υψηλές μέσες τιμές στις αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που είναι τουλάχιστον δυόμισι φορές υψηλότερες από τις μέσες τιμές των τελευταίων πέντε ετών και φθάνουν τουλάχιστον τα 180 EUR/MWh, με πρόβλεψη να διατηρηθούν για τουλάχιστον έξι μήνες.
  2. Απότομες αυξήσεις στις τιμές λιανικής της τάξης του 70%, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Η κυβέρνηση υιοθετεί μια φόρμουλα που θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται με λιγότερο αυστηρές προϋποθέσεις, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα θεσπιστούν με νόμο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 1711/2024 στην εθνική νομοθεσία, ο οποίος αναμένεται να γίνει πριν από τη λήξη της προθεσμίας τον Ιανουάριο του 2025.

Οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έχουν εκτοξευθεί λόγω της αύξησης της ζήτησης από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και την ανεπάρκεια των διασυνοριακών διασυνδέσεων για τη μεταφορά ενέργειας. Οι τιμές χονδρικής στο ελληνικό Χρηματιστήριο έφτασαν σε στιγμές πάνω από 750 ευρώ ανά μεγαβατώρα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής αυξήθηκε πάνω από 40%.

Για την κατανάλωση του Αυγούστου έως 500 κιλοβατώρες, θα δοθούν επιδοτήσεις στα νοικοκυριά με κυμαινόμενα τιμολόγια (“πράσινα” και “κίτρινα”). Η χρηματοδότηση των επιδοτήσεων θα προέλθει από τη φορολογία στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.