Ρεύμα: Επιστρέφουν οι επιδοτήσεις – Πότε η πληρωμή

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών και την προστασία των καταναλωτών.

Ρεύμα: Επιστρέφουν οι επιδοτήσεις - Πότε η πληρωμή

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη (16/7) την επιβολή έκτακτου προσωρινού φόρου στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των παραγωγών ενέργειας για δύο μήνες, με στόχο την ανακούφιση των καταναλωτών από τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο. Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στις αυξημένες τιμές ενέργειας που επιβαρύνουν σημαντικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο έκτακτος φόρος θα επιβληθεί στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας που προκύπτουν από τις αυξημένες τιμές της αγοράς, οι οποίες έχουν σημειώσει ρεκόρ το τελευταίο διάστημα. Τα έσοδα από αυτήν τη φορολόγηση θα χρησιμοποιηθούν για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, προσφέροντας προσωρινή οικονομική ανακούφιση στους καταναλωτές.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις οικονομικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και να υποστηρίξει τους πολίτες σε μια περίοδο αυξημένων δαπανών λόγω του καύσωνα και της γενικότερης ανόδου των τιμών ενέργειας.

Τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας

Ανακοινώθηκαν νέα σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια από διάφορους παρόχους:

  • ΔΕΗ: Προγράμματα όπως το ΔΕΗ myHome Enter με χρέωση 0,179 ευρώ ανά κιλοβατώρα και ΔΕΗ myHome Online με χρέωση 0,175 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Protergia: Το πρόγραμμα Value Safe με χρέωση 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Elpedison: Προσφέρει το πρόγραμμα Elpedison Bright​​​​.

Κοινωνικό τιμολόγιο και επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η κυβέρνηση εξετάζει τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου και την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών και το 2024. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί σύστημα “ενεργειακού Τειρεσία” για να αποτρέψει τους κακοπληρωτές από το να αλλάζουν συνεχώς πάροχο αφήνοντας ανεξόφλητους λογαριασμούς​​.

Επιπτώσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης

Η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έχει μειωθεί, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει υψηλή λόγω της εξάρτησης από μακροπρόθεσμα συμβόλαια και περιορισμένων διασυνδέσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται στις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος​​​​.

Με αυτές τις παρεμβάσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει την οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών και να δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο ενεργειακό τοπίο.

Να σημειωθεί ωστόσο πως η ελληνική αγορά ενέργειας βρίσκεται σε αναταραχή, καθώς τα στελέχη της εκφράζουν την ενόχλησή τους για την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση στοχοποιεί τους ηλεκτροπαραγωγούς. Όπως επισημαίνουν, σε μια ελεύθερη αγορά ενέργειας οι τιμές καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Όταν η ζήτηση αυξάνεται, οι τιμές ανεβαίνουν, και όταν μειώνεται, πέφτουν. Η πρόσφατη απόφαση για την επιβολή φόρου στα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας με την τιμή του φυσικού αερίου στα 30 ευρώ θεωρείται υπερβολική και συγκυριακή.

Επιπλέον, επτά μήνες μετά την κατάργηση των έκτακτων μέτρων λόγω της γεωπολιτικής κρίσης, οι αγορές παραμένουν απρόβλεπτες. Τα προβλήματα στις διασυνδεδεμένες αγορές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά χονδρεμπορικής ενέργειας, ειδικά λόγω της αυξημένης ζήτησης από τον καύσωνα που ανεβάζει τις τιμές. Ο κ. Νίκος Τσάφος, σύμβουλος θεμάτων ενέργειας του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι η απότομη άνοδος των τιμών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, τονίζοντας πως μικρές αναταράξεις σε ένα μέρος του συστήματος μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες επιπτώσεις ευρύτερα.

Την περασμένη εβδομάδα (8-14 Ιουλίου), η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έφτασε τα 143,97 ευρώ ανά MWh, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 71 εβδομάδων, αυξημένη κατά 38,42% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (1-7 Ιουλίου). Η διαφορά μεταξύ ελάχιστης και μέγιστης χονδρεμπορικής τιμής ήταν τεράστια, από 20 ευρώ/MWh έως 600 ευρώ/MWh τις βραδινές ώρες λόγω της εισαγωγής ακριβών μονάδων φυσικού αερίου. Παρόλο που η μέση τιμή υποχωρεί σήμερα, η μέγιστη τιμή φτάνει στα 650 ευρώ/MWh.