Ρεύμα: Σοκ με το πράσινο τιμολόγιο – Την πάτησαν ΟΛΟΙ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, εφόσον η μέση τιμή του Μαΐου αναμένεται να είναι υψηλότερη από αυτήν του Απριλίου, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι τιμολογούν με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα, θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμών τον Ιούνιο.

Ρεύμα: Σοκ με το πράσινο τιμολόγιο - Την πάτησαν ΟΛΟΙ

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα δουν υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών τον Μάιο.

Από τον Ιούνιο, εκατομμύρια καταναλωτές θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της ενσωμάτωσης νέων χρεώσεων από τους παρόχους ενέργειας. Οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν δύο νέες επιβαρύνσεις: το κόστος των ρευματοκλοπών και τη δαπάνη υπέρ του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων.

Διπλό «καπέλο» στους λογαριασμούς ρεύματος

Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή Μιχάλη Χριστοδουλίδη, οι καταναλωτές που βρίσκονται σήμερα στο πράσινο τιμολόγιο θα δουν μια μέση αύξηση της τάξης του 15% στους λογαριασμούς τους. Ο κ. Χριστοδουλίδης συμβουλεύει όσους έχουν υψηλές καταναλώσεις να μετακινηθούν στο μπλε τιμολόγιο, το οποίο προσφέρει κλειδωμένη τιμή για εννέα μήνες.

Τρεις μεγάλες αλλαγές στην αγορά ρεύματος

Από τις αρχές Ιουνίου, η αγορά ρεύματος θα υποστεί τρεις σημαντικές αλλαγές:

  1. Αλλαγή του νυχτερινού τιμολογίου: Οι μειωμένες χρεώσεις του νυχτερινού τιμολογίου θα ισχύουν πλέον το μεσημέρι, όταν υπάρχει μεγάλη παραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
  2. Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια: Οι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις λόγω του διπλού «καπέλου» που περιλαμβάνει τις χρεώσεις για τις ρευματοκλοπές και το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών.
  3. Κατάργηση του «έναντι» και μηνιαία καταμέτρηση: Για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των ρευματοκλοπών, οι πάροχοι θα καταργήσουν τη χρέωση «έναντι» και θα προχωρήσουν σε μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης.

Οι παραπάνω αλλαγές αποσκοπούν στην ορθολογικότερη διαχείριση της ενέργειας και στην καταπολέμηση των ρευματοκλοπών, αλλά αναμένεται να επιβαρύνουν οικονομικά τους καταναλωτές.