Ρεύμα: Την πάτησαν πολλοί – Ποιο χρώμα είναι φθηνότερο τον Απρίλιο

Υπάρχει αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που όσον αφορά το ρεύμα την πάτησαν, καθώς τον Απρίλιο άλλαξε το χρώμα που θα είναι φθηνότερο.

Ρεύμα: Την πάτησαν πολλοί - Ποιο χρώμα είναι φθηνότερο τον Απρίλιο

Υπάρχει αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, τα οποία όσον αφορά το ρεύμα μπορούμε να πούμε πως την πάτησαν, καθώς τον Απρίλιο άλλαξε το χρώμα που θα είναι φθηνότερο.

Πιο αναλυτικά αρκετός κόσμος έχει επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο, όμως μέσα στον Απρίλιο τα δεδομένα θ’ αλλάξουν και το κίτρινο θα είναι το φθηνότερο τιμολόγια απ’ όλα τα υπόλοιπα.

Από εκεί και πέρα να αναφέρουμε ότι από την αρχή του μήνα η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται στα 70,66 ευρώ/μεγαβατώρα (MWh), έναντι 73,61 ευρώ τον Φεβρουάριο και 93,02 τον Ιανουάριο.

Μεγάλη ανατροπή με το ρεύμα – Δείτε το φθηνότερο τιμολόγιο τον Απρίλιο

Τα κίτρινα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται ότι θα είναι τα φθηνότερα της αγοράς και για τον Απρίλιο, ενώ η πορεία των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και στην αγορά φυσικού αερίου καταδεικνύει ότι, εκτός απροόπτου, δεν θα υπάρξουν εντυπωσιακές μεταβολές των χρεώσεων σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Από την αρχή του μήνα η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται στα 70,66 ευρώ / μεγαβατώρα (MWh), έναντι 73,61 ευρώ τον Φεβρουάριο και 93,02 τον Ιανουάριο. Για σήμερα, Τετάρτη, η τιμή είναι στα 67,50 ευρώ / MWh και είναι η 17η χαμηλότερη στην Ευρώπη, μια σημαντική εξέλιξη σε σύγκριση με όλο το προηγούμενο διάστημα όπου η ελληνική αγορά ήταν σταθερά ανάμεσα στις ακριβότερες στην Ευρώπη.

Στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου μετά το χαμηλό των 23,06 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις 23 Φεβρουαρίου, οι τιμές κινούνται ανοδικά στα επίπεδα πάνω από τα 27 ευρώ, περίπου 10% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις αρχές του έτους.

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, η προσοχή στρέφεται κυρίως στους ιδιώτες παρόχους και το κατά πόσον επιλέξουν να κινηθούν πιο επιθετικά έναντι των προηγούμενων μηνών. Η υποχώρηση της χονδρικής τιμής δίνει το περιθώριο για ακόμη χαμηλότερες χρεώσεις, με επίκεντρο τα κίτρινα τιμολόγια. Στα πράσινα τιμολόγια, η μέση για τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 10,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (KWh), έναντι 13,1 λεπτά τον Φεβρουάριο. Η μεγάλη πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών παραμένει στο πράσινο τιμολόγιο, αν και υπάρχουν διαθέσιμες χαμηλότερες χρεώσεις στα κίτρινα, ακόμα και στα σταθερά (μπλε) τιμολόγια.

Στο σύνολο της λιανικής αγοράς, το Μάρτιο το πιο φθηνό τιμολόγιο είναι ένα πράσινο με χρέωση 8,182 λεπτά / KWh και πάγιο 5 ευρώ, ενώ ακολουθούν δύο κίτρινα με χρεώσεις 9,176 και 9,523 λεπτά αντίστοιχα (με πάγιο 5 ευρώ επίσης). Στο δεύτερο κίτρινο τιμολόγιο υπάρχει 10% οριζόντια έκπτωση στη βασική τιμή προμήθειας χωρίς προϋποθέσεις και 2% έκπτωση στη βασική τιμή προμήθειας με πάγια πληρωμή, καθώς και νυχτερινή χρέωση 7,493 λεπτά / KWh.

Μια καλή επιλογή για τους καταναλωτές, αν υποτεθεί ότι οι τιμές είναι στα χαμηλά τους και ενδεχομένως αρχίσουν να κινούνται υψηλότερα τους επόμενους μήνες, είναι η επιλογή ενός σταθερού (μπλε) τιμολογίου. Το σταθερό τιμολόγιο είναι μια σχετικά συμφέρουσα επιλογή για καταναλώσεις άνω των 300 – 400 KWh το μήνα, καθώς το ύψος της πάγιας χρέωσης περιορίζει τα οφέλη για τις χαμηλότερες καταναλώσεις. Αυτή την περίοδο στην αγορά δύο εταιρείες προσφέρουν εξάμηνα μπλε τιμολόγια με χρεώσεις κάτω από 10 λεπτά/KWh, στα 0,975 και 0,992 λεπτά αντίστοιχα (το δεύτερο τιμολόγιο με έκπτωση συνέπειας 20%).

Κάτω και από τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα κινούνται πλέον τα τιμολόγια ρεύματος με τις εκτιμήσεις για τις τιμές τους τον Απρίλιο να δείχνουν περαιτέρω αποκλιμάκωση. Η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ πιέζει προς τα κάτω τις τιμές, ενώ ο ήπιος χειμώνας κράτησε χαμηλά τις τιμές του φυσικού αερίου, απομακρύνοντας κάθε φόβο για ενδεχόμενη αύξηση τιμών.

Παρά τη μικρή άνοδο του φυσικού αερίου – που από τα χαμηλά των 23,066 ευρώ/MWh στις 23 Φεβρουαρίου πλέον η τιμή του είναι λίγο πάνω από τα 27 ευρώ/MWh (τιμή Τετάρτης) – οι τιμές ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά τον Μάρτιο δείχνουν ακόμη πιο χαμηλά τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Συγκεκριμένα στην αγορά μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όταν οι τιμές είχαν κινηθεί υψηλότερα σε σχέση με το Φεβρουάριο, πλέον τα κόστη έχουν εξομαλυνθεί, ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης αλλά και της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ.

Συνολικά για το μήνα Μάρτιο μέχρι σήμερα, η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς διαμορφώνεται στα 70,78 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου η τιμή της ελληνικής αγοράς ήταν στα 73,84 ευρώ/MWh, δηλαδή έχει υποχωρήσει πάνω από 3 ευρώ/MWh, στο δεύτερο μισό του μήνα.

Παράλληλα η τρέχουσα μέση τιμή είναι χαμηλότερη από την τιμή του Φεβρουαρίου η οποία ήταν στα 73,61 ευρώ/MWh και φυσικά αισθητά χαμηλότερη από την τιμή του Ιανουαρίου στα 93,02 ευρώ/MWh.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για τα τιμολόγια του Απριλίου φαίνεται ότι οι τιμές θα κινηθούν λίγο χαμηλότερα σε σχέση με το Μάρτιο όταν η μέση τιμή ήταν στα 10,6 λεπτά/KWh.

Πλέον, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος διαμορφώνεται στα 71 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ένα μήνα πριν ήταν αυξημένη κατά 3,5%.

Εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι μέχρι την Κυριακή, όταν θα ανακοινωθούν τα πράσινα τιμολόγια του μήνα Απριλίου μπορεί να δούμε τις τιμές τους ακόμη πιο χαμηλά.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι με τη μέση τιμή των 70,78 ευρώ/MWh η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού κατατάσσεται στην 10η θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης, με την πιο ακριβή αγορά να παραμένει η Ιταλία ακολουθούμενη από τη Μάλτα, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ελβετία.

Στον αντίποδα η πιο φθηνή αγορά της Ευρώπης παραμένει η Ισπανία ακολουθούμενη από την Πορτογαλία, την Σουηδία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία.

Τα πολύχρωμα τιμολόγια

Το ειδικό τιμολόγιο (πράσινο) για τον μήνα Μάρτιο κυμαινόταν από 9 μέχρι 11 λεπτά, ενώ τα κυμαινόμενα τιμολόγια (κίτρινα) σε αρκετούς παρόχους ήταν πιο φθηνά από τα ειδικά τιμολόγια, καθώς τα κίτρινα αποκρυσταλλώνουν τις τιμές του χρηματιστηρίου ενέργειας, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια του μήνα.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως κατά μέσο όρο οι τιμές των κίτρινων τιμολογίων τον Μάρτιο ήταν μειωμένες κατά περίπου 4%, ενώ η τιμή τους τον Απρίλιο θα είναι ακόμα πιο χαμηλή σε σχέση με έναν μήνα πριν.