Ριζικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – Το νέο μοντέλο

Μοντέλο Φινλανδίας θα εφαρμοστεί στον ελληνικό στρατό όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ριζικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία - Το νέο μοντέλο

Στρατιωτική θητεία: Το μοντέλο Φινλανδίας που προωθείται να εφαρμοστεί στον ελληνικό στρατό δίνει κίνητρο στους φαντάρους καθώς αποκτούν υπηρετώντας την «μαμά πατρίδα» γνώσεις πάνω στις νέες τεχνολογίες που μπορούν να τις αξιοποιήσουν στην επαγγελματική πορεία.

Πρόκειται στη βάση του για ένα μοντέλο κλιμακωτής θητείας με βάση την ουσία της εκπαίδευσης του στρατεύσιμου, ενώ προβλέπεται και επενακπαίδευση.

Στόχος σύμφωνα με τον κ. Δένδια, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» είναι η «θητεία – αγγαρεία» να μετατραπεί σε «θητεία – ευκαιρία».

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα ακολουθήσουμε κατ’ αρχάς προσαρμόζοντάς το στις δικές μας ανάγκες το φινλανδικό μοντέλο που σημαίνει η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες. Πάμε σε μια νέα πραγματικότητα στη θητεία. Θα την υλοποιήσουμε σταδιακά».

Τί ανέφερε για την στρατιωτική θητεία

Ερωτηθείς εάν αυτές οι αλλαγές θα φέρουν και αύξηση στο χρονικό διάστημα της θητείας ο κ. Δένδιας απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Όχι, δεν σημαίνει αύξηση της θητείας. Αν αυξήσεις τον μη παραγωγικό χρόνο, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μια διαφορετική προσέγγιση».

«Πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Βεβαίως με επαγγελματικά στελέχη, αλλά όχι αμιγώς με επαγγελματικά στελέχη. Από εκεί και πέρα, αυτός ο στρατός των πολιτών για να έχει μια αξία να λέγεται στρατός οφείλει να είναι καλά εκπαιδευμένος και να είναι ενταγμένος σε αξιόμαχες μονάδες», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Στρατιωτική θητεία: Ποιο είναι το «φινλανδικό μοντέλο»

Κατά το Σύνταγμα της Φινλανδίας «κάθε Φινλανδός πολίτης είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στην υπεράσπιση της πατρίδας ή να τη συνδράμει σύμφωνα με το νόμο».

Έτσι κάθε άνδρας Φινλανδός πολίτης ηλικίας 18-60 ετών είναι υπόχρεος για στρατιωτική θητεία, ενώ οι γυναίκες μπορούν να το ζητήσουν σε εθελοντική βάση.

Η στρατιωτική θητεία διαρκεί κατά περίπτωση έως έναν χρόνο: είναι πχ διαφορετική για κάποιον που εκπαιδεύεται για καθήκοντα βαθμού που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και διαφορετική (μεγαλύτερη) για όσους ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία.

Μετά τη στρατιωτική θητεία, το προσωπικό εντάσσεται στην εφεδρεία στην οποία παραμένει μέχρι την ηλικία των 50 ετών (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί μέχρι τα 60), λαμβάνοντας επανεκπαίδευση που μπορεί να φτάσει τμηματικά ακόμη και τις 150 ημέρες (200 για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς).

Κλιμακωτή διάρκεια

Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες. Οι απλοί στρατεύσιμοι, ας πούμε όσοι εκπαιδεύονται χωρίς στόχο απόκτησης αξιωματικής βαθμίδας, υπηρετούν για 165 ημέρες. Απλοί στρατεύσιμοι επίσης που εκπαιδεύονται για καθήκοντα που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και όσοι ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία υπηρετούν για 255 ημέρες. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να γίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή για τα πιο απαιτητικά ειδικά καθήκοντα στην ιεραρχία υπηρετούν για 347 ημέρες. Τέλος η μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία διαρκεί 347 ημέρες.