Ριζότο με μανιτάρια – Το αυθεντικό ιταλικό πιάτο που θα σε ξετρελάνει

Αν ψάχνεις ένα πιάτο που να συνδυάζει την απλότητα με τη γκουρμέ γεύση, αυτό το ριζότο με μανιτάρια είναι η ιδανική επιλογή. Κρεμώδες, αρωματικό, είναι το απόλυτο comfort food.

Ριζότο με μανιτάρια - Το αυθεντικό ιταλικό πιάτο που θα σε ξετρελάνει

Το ριζότο είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές της ιταλικής κουζίνας και αγαπημένο πιάτο για τους λάτρεις των εκλεπτυσμένων γεύσεων. Σε αυτή την εκδοχή με μανιτάρια, αναδεικνύεται η βαθιά, γήινη γεύση τους, δεμένη με το άμυλο του ρυζιού και την ένταση του παρμεζάνα. Ιδανικό για ένα ρομαντικό δείπνο ή ένα ζεστό γεύμα με φίλους.

Ριζότο με μανιτάρια- Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος

Συνολικά: 35 λεπτά
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 25 λεπτά

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 300 γρ. ρύζι Arborio ή Carnaroli

  • 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (π.χ. πλευρώτους, πορτομπέλο, λευκά)

  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

  • 100 ml λευκό κρασί

  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ζεστό)

  • 60 γρ. βούτυρο

  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά)

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.

  2. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 6-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να απορροφήσουν τα υγρά τους. Βγάζουμε στην άκρη.

  3. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, προσθέτοντας μετά και το σκόρδο.

  4. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει (περίπου 1-2 λεπτά).

  5. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  6. Ρίχνουμε μία κουτάλα από τον ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας ζωμό, σιγά-σιγά, για περίπου 20 λεπτά.

  7. Όταν το ρύζι είναι al dente, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το υπόλοιπο βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά να χυλώσει.

  8. Σερβίρουμε ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο θυμάρι από πάνω.

Tips:

  • Ζεστός ζωμός: Πάντα κρατάμε τον ζωμό ζεστό για να μην πέφτει η θερμοκρασία του ριζότο.

  • Συνεχές ανακάτεμα: Βοηθάει στην απελευθέρωση του αμύλου για την κρεμώδη υφή.

  • Μανιτάρια με άρωμα: Μπορείς να προσθέσεις λίγα αποξηραμένα porcini μουλιασμένα για έξτρα βάθος γεύσης.

  • Χρόνος: Το ριζότο δε συγχωρεί. Το σερβίρουμε αμέσως μόλις ετοιμαστεί.