Σάλος με το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» – Τεράστιο πρόστιμο

Εταιρεία που συμμετείχε στο γνωστό πρόγραμμα και πουλούσε κλιματιστικά πιάστηκε για αθέμιτη κερδοφορία.

Σάλος με το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» - Τεράστιο πρόστιμο

Μεγάλο πρόστιμο μπήκε σε πασίγνωστη εταιρεία από την κυβέρνηση…

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, 610.190 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει η εταιρεία «ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ» με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

Το πρόστιμο μπήκε για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, μετά από ελέγχους που διενήργησε η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Κάτι που μας δείχνει ότι πρέπει να εξετάζουμε διπλά τις τιμές πριν προχωρήσουμε σε αγορά.

Πως εμπλέκεται το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

Ειδικότερα, μετά από καταγγελία καταναλωτών που αφορούσε στην αγορά κλιματιστικών συσκευών στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» που είχε εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, η ΔΙΜΕΑ διενήργησε επισταμένο έλεγχο σε 117 κωδικούς προϊόντων.

Διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει τις διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας σε 54 κωδικούς. Ως εκ τούτου επεβλήθη το προβλεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία πρόστιμο το οποίο είναι το διπλάσιο από το όφελος που αποκόμισε η εταιρεία από την πώληση των εν λόγω προϊόντων.

Τι δήλωσε ο Υπουργός

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Οι έλεγχοι για τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας συνεχίζονται και το 2024 και μάλιστα εντατικά.

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» δημιουργήθηκε από την Κυβέρνησή μας για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες συσκευές με νέες ώστε να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος. Κάποιοι, όμως, προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν. Αυτό δεν το επιτρέπουμε.

Ελέγχουμε και επιβάλλουμε τον νόμο, ο οποίος ισχύει για όλους ανεξαιρέτως. Όποιος κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών θα το πληρώνει διπλά, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος».