Σάλος με το εμφιαλωμένο νερό – Δείτε τι σηνέβη

Η είδηση πως το εμφιαλωμένο νερό θα αυξηθεί όσον αφορά την τιμή του έχει προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις στον κόσμο.

Σάλος με το εμφιαλωμένο νερό - Δείτε τι σηνέβη

Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα είναι ακριβά, καθώς συνεχώς η τιμή τους παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Μάλιστα κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει και με το εμφυαλωμένο νερό.

Πιο αναλυτικά αυξήσεις στις τιμές των εμφιαλωμένων νερών, των αναψυκτικών και των μπυρών έρχονται από την 1η Ιουλίου με την εισαγωγή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (Deposit Return System – DRS) στην Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε προ διμήνου, η εφαρμογή του DRS θα αφορά στις ακόλουθες συσκευασίες μιας χρήσης: αλουμίνιο έως 1 λίτρο, γυαλί έως 1,3 λίτρα, και πλαστικό έως 3 λίτρα.

Αυξάνεται η τιμή στο εμφυαλωμένο νερό – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Αυξήσεις 20% με το μπουκαλάκι να φτάνει στα 60 λεπτά

Αυξήσεις στις τιμές των εμφιαλωμένων νερών, των αναψυκτικών και των μπυρών
έρχονται από την 1η Ιουλίου με την εισαγωγή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (Deposit Return System – DRS) στην Ελλάδα.

Λόγω αύξησης της τιμής των πλαστικών, αλουμινένιων και γυάλινων μπουκαλιών οι τιμές υπολογίζεται ότι θα είναι κατά 10 με 15 λεπτά του ευρώ υψηλότερες από τις σημερινές.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε προ διμήνου, η εφαρμογή του DRS θα αφορά στις ακόλουθες συσκευασίες μιας χρήσης: αλουμίνιο έως 1 λίτρο, γυαλί έως 1,3 λίτρα, και πλαστικό έως 3 λίτρα. Οι συγκεκριμένες συσκευασίες χρησιμοποιούνται για προϊόντα όπως μπύρα, κρασί, νερό, αναψυκτικά, χυμούς, στιγμιαία ποτά και γάλα.

Τι πιστεύουν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές είναι µεν θετικοί στην προοπτική εφαρµογής του DRS, όπως έχουν αποδείξει σχετικές έρευνες, αλλά πιστεύουν ότι «η δοµή του ισχύοντος συστήµατος δεν βοηθά». Σύµφωνα µε έρευνα που πραγµατοποιήθηκε για λογαριασµό της Συντονιστικής Επιτροπής Παραγωγών και Σούπερ Μάρκετ σε συνεργασία µε την εταιρεία συµβούλων Νetrino και την Εrnst & Young Ελλάδος, κατά το 70% οι καταναλωτές διατίθενται να επιστρέφουν τις συσκευασίες και να εισπράττουν το εγγυοδοτικό αντίτιµο, ενώ κατά το 21% απαντούν ότι το ενδιαφέρον τους συναρτάται µε το ύψος του επιστρεφόµενου ποσού.

Αντίστοιχα στην πλειονότητά τους (68%) θεωρούν ως βολικότερο σηµείο επιστροφής των συσκευασιών τα σούπερ µάρκετ, κατά το 20% σχετικά προτιµούν τους δηµόσιους χώρους, τις πλατείες και τα πάρκα και κατά το 7% τα περίπτερα και τα µίνι-µάρκετ.

Πώς θα λειτουργήσει και οι ποσοτικοί στόχοι

Πρακτικά οι καταναλωτές θα πρέπει να επιστρέφουν τα ανακυκλώσιμα αλλιώς θα επιβαρύνονται με το επιπλέον «καπέλο» του 20%. Το ποσό αυτό θα έχει πληρωθεί προκαταβολικά, δημιουργώντας έτσι μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Η ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή των χρημάτων μέσω voucher. Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που θα επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες στο κατάστημα θα λαμβάνουν ένα «κουπόνι» ως ανταμοιβή.

Οι ποσοτικοί στόχοι για την ανάκτηση και ανακύκλωση των συσκευασιών, που θέτει στη χώρα µας η ΕΕ και έχουν ενσωµατωθεί στην ελληνική νοµοθεσία, είναι σαφείς και φιλόδοξοι: Ως το 2025 οφείλουµε να ανακυκλώνουµε αποκλειστικά µέσω του συστήµατος Επιστροφής Εγγύησης Συσκευασιών τουλάχιστον το 77% του πλαστικού, το 50% του αλουµινίου και το 70% του γυαλιού που διατίθενται στην κατανάλωση ως συσκευασίες προϊόντων.

Το αργότερο ως το τέλος του 2029 οι ποσότητες των ανακυκλούµενων υλικών συσκευασιών, οι οποίες θα υπολογίζονται κατά το βάρος τους, πρέπει κατ’ ελάχιστον να αναλογούν στο 90% της συνολικής εισαγωγής στην εγχώρια ζήτηση του πλαστικού και αντίστοιχα στο 60% του αλουµινίου και στο 75% του γυαλιού.

Κατά 20% αναμένεται να αυξηθεί από την 1η Ιουλίου η τιμή του εμφιαλωμένου νερού. Δηλαδή η τιμή στο μικρό μπουκαλάκι νερό θα αυξηθεί κατά 0,10 ευρώ και από την 1η Ιουλίου θα πωλείται στα 0,60 ευρώ από 0,50 ευρώ που κοστίζει σήμερα.

Αυτό θα γίνει επειδή όπως όλα δείχνουν θα εισαχθεί από την 1η Ιουλίου, το Σύστημα Επιστροφής Εγγυοδοσίας (Deposit Return System – DRS) στην Ελλάδα το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τους καταναλωτές αλλά κυρίως λόγω του ότι αυξάνονται οι τιμές στα πλαστικά, στα αλουμινένια και στα γυάλινα μπουκάλια. Ενδέχεται όμως να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες που να παρατείνουν την χρονική διάρκεια του συγκεκριμένου μέτρου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, το Σύστημα Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS) θα εφαρμόζεται στις συσκευασίες μιας χρήσης όπως στο: αλουμίνιο μέχρι 1 λίτρου, στο γυαλί μέχρι 1,3 λίτρων και στο πλαστικό μέχρι 3 λίτρα. Οι συσκευασίες αυτές χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στην μπύρα, στο κρασί, στο νερό, στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στα στιγμιαία ποτά και στο γάλα.

Οι τιμές αυτές εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 0,10 ευρώ με 0,15 ευρώ από τις υφιστάμενες. Αναλυτικά, το ύψος του εγγυοδοτικού αντιτίμου ορίζεται σε 0,10 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό έως και 0,5 λίτρα και σε 0,15 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη από 0,5 λίτρα και έως το μέγιστο μέγεθος συσκευασίας που έχει ενταχθεί στο σύστημα.