Σάλος με τον καφέ: Δεν έχει προηγούμενο αυτό που θα γίνει

Πολύ άσχημα τα νέα για τους λάτρεις του καφέ στη χώρα μας. Τι έρχεται τους επόμενους μήνες.

Σάλος με τον καφέ: Δεν έχει προηγούμενο αυτό που θα γίνει

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την αλλαγή που έφερε η κυβέρνηση στον καφέ.

Όπως όλοι ξέρουμε, ο ΦΠΑ στον καφέ που πίνουμε στο μαγαζί αυξήθηκε στο 24%. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή που αύξησε την τιμή του καφέ στα μαγαζιά περίπου 0.50 ευρώ.

Να τονιστεί ότι για take away ή delivery δεν έγινε κάποια αλλαγή. Πάμε να δούμε τώρα τι έρχεται το επόμενο διάστημα.

Πόσο θα αυξηθεί ο καφές

Έρχονται μεγάλες αυξήσεις από την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, για περαιτέρω άνοδο των τιμών του καφέ προειδοποίησε ο Τζουζέπε Λαβάτσα του ομώνυμου ιταλικού γίγαντα του κλάδου, λόγω κυρίως των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των συνεχιζόμενων διαταραχών στις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και τους νέους κανονισμούς της ΕΕ που αυξάνουν το κόστος για τις εταιρείες.

«Οι τιμές του καφέ δεν πρόκειται να κατέβουν, αντιθέτως πρόκειται να παραμείνουν πολύ ψηλά» προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Lavazza, σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας πως δεν βλέπει «κανένα λόγο που να οδηγούσε σε πτώση των τιμών» τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Αντιθέτως δεδομένου πως η εφοδιαστική αλυσίδα στον καφέ βρίσκεται – όπως τόνισε- σε δραματικά επίπεδα υπό συνεχή πίεση, οι τιμές αναμένεται να ανέβουν περαιτέρω κατά επιπλέον 20% με 25% μέσα στην επόμενη χρονιά.

Υπό την έννοια αυτή ομολόγησε την… ήττα του δηλώνοντας πως έκανε λάθος όταν πέρυσι είχε εκτιμήσει πως οι τιμές του καφέ θα αρχίσουν να πέφτουν από την περσινή χρονιά. Αν και το λάθος αυτό οφειλόταν κυρίως στον αστάθμητο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής και των μειωμένων σοδιών που κατέγραψαν μεγάλες χώρες παραγωγής καφέ όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξευτούν σε υψηλά 15 ετών.

Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα οι τιμές «έπιασαν» νέα υψηλά στα 4.300 δολάρια τον τόνο.