Σάλος με τον ΟΠΕΚΑ – Απλήρωτοι χιλιάδες δικαιούχοι

Περίπου 1.500 άτομα στη χώρα μας δεν έχουν δει χρήματα στις τσέπες τους. Ποιοι είναι...

Σάλος με τον ΟΠΕΚΑ - Απλήρωτοι χιλιάδες δικαιούχοι

Περίπου 1.500 άτομα που λαμβάνουν το μηνιαίο επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα δεν έχουν πάρει ακόμα τα χρήματα που έπρεπε.

Ποιος ο λόγος που γίνεται κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΠΕΚΑ, παρόλο που οι περισσότεροι από τους δικαιούχους του επιδόματος έχουν εγκριτικές αποφάσεις από τους υπαλλήλους του Οργανισμού για τα επιδόματα, δεν υπάρχει διευθυντής για να τις ελέγξει αν είναι σωστές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αρμόδια γενική διευθύντρια βγαίνει στη σύνταξη, οπότε δεν… προλαβαίνει να δει τις εκκρεμότητες που μένουν πίσω της.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στην εφημερίδα πως προ μηνός υπήρξε έντονη λογομαχία της διευθύντριας με δικηγόρο ανασφάλιστου υπερήλικα όταν πήγε να της ζητήσει διευκρινίσεις για το λόγο που ο ηλικιωμένος εδώ και σχεδόν 2 χρόνια δεν έχει πάρει ούτε σεντ από το επίδομα, παρότι έχει έγκριση.

Όλο και χειρότερη η κατάσταση

Το πρόβλημα όχι απλά μεγαλώνει, αλλά εξελίσσεται σε βαρίδι για τον ίδιο τον Οργανισμό για το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Από την έρευνα που έκανε η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” προκύπτουν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα ότι στον ΟΠΕΚΑ δεν έχει γίνει τίποτα για την ψηφιακή απονομή των επιδομάτων στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” εξασφάλισε και αποκαλυπτικά ντοκουμέντα που δείχνουν ότι μέχρι στιγμής (σ.σ.: στοιχεία Οκτωβρίου 2023) δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα από τα ορόσημα (millestones) που τέθηκαν για τα ψηφιακά βήματα του Οργανισμού στο πεδίο της αυτόματης απονομής των επιδομάτων, έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης (με κωδικό RRP 16925.3).

Για παράδειγμα, δεν έχει προχωρήσει η μελέτη και καταγραφή των τεχνικών απαιτήσεων για την αναβάθμιση και ενιαία παρουσία των πλατφορμών του ΟΠΕΚΑ (που έπρεπε να είναι έτοιμη από τον Δεκέμβριο του 2022), δεν έχει εκδοθεί διακήρυξη για καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών (έπρεπε να είναι έτοιμη αρχές του 2023), ενώ ως τον Οκτώβριο του 2023 δεν είχε γίνει η ανάθεση του έργου για τις πλατφόρμες του ΟΠΕΚΑ.

Πως θα εξελιχθεί ο ΟΠΕΚΑ

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΠΕΚΑ περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών πλατφορμών παροχής επιδομάτων και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σε όλα αυτά ο βαθμός προόδου είναι 0, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” και τα οποία είναι τα κυβερνητικά χρονοδιαγράμματα που έχουν πάρει από το γραφείο του πρωθυπουργού όλοι οι υπουργοί για να τρέξουν τα έργα που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε άλλους τομείς τα έργα τρέχουν, αλλά στον ΟΠΕΚΑ δεν έχουν καν ξεκινήσει.

Με κανένα σενάριο τα χρήματα στους δικαιούχους

Ακόμη και αν γίνονταν όλα τα ψηφιακά έργα «σήμερα», πάλι δεν θα έπαιρναν τα χρήματά τους οι δικαιούχοι, διότι αν ζητηθεί από έναν ανασφάλιστο να φέρει κάποιο συμπληρωματικό έγγραφο για την αίτησή του, τότε ο χρόνος εξέτασης της αίτησης μηδενίζεται και το «ρολόι» για την εξέτασή της και την απόρριψή της ή την έγκρισή της ξεκινά από την αρχή. Αυτό σημαίνει ένα εξάμηνο επιπλέον καθυστέρηση.

Το χάος που επικρατεί φαίνεται και από τις κούτες που είναι (ήταν μέχρι πριν ένα μήνα τουλάχιστον) στους διαδρόμους του ΟΠΕΚΑ, προφανώς από κάποια μεταφορά αρχείων που κρίθηκε σκόπιμο να μπουν σε κουτιά, αφού ο ψηφιακός ΟΠΕΚΑ έρχεται με τον… καρβουνιάρη.