Σας αφορά: Επέκταση του «Panic Button» σε ολόκληρη την Ελλάδα

Μια σημαντική ανακοίνωση έρχεται από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Σας αφορά: Επέκταση του «Panic Button» σε ολόκληρη την Ελλάδα

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το «Panic Button» θα επεκταθεί πλέον σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Το «Panic Button» αποτελεί μια εφαρμογή που παρέχει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε διατρέχει σοβαρό κίνδυνο λόγω ενδοοικογενειακής βίας, να ενημερώσει άμεσα και με ασφάλεια την Ελληνική Αστυνομία. Μέσα από το κινητό τηλέφωνο και με το πάτημα ενός κουμπιού, τα θύματα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια χωρίς να αποκαλύπτουν τη θέση τους στον δράστη. Αυτή η δυνατότητα λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, εξασφαλίζοντας την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων αρχών χωρίς κίνδυνο για το ίδιο το θύμα.

Η απόφαση να επεκταθεί η εφαρμογή αυτή σε ολόκληρη την Ελλάδα έρχεται ως απάντηση στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των πολιτών και της αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Από την πιλοτική εφαρμογή του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχε αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, προσφέροντας προστασία στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή.

Μέσα από τη συνεχή ενημέρωση και επαγρύπνηση των αρμοδίων υπουργείων, η επέκταση του «Panic Button» αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας κουλτούρας μηδενικής ανοχής στη βία, ενισχύοντας τις προσπάθειες για την προστασία όλων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου και τοποθεσίας.

6.000 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε περίπου 1 χρόνο

  • Από το 23/3/23 μέχρι 30/4/24 σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας 6.000 γυναίκες.
  • Εγκατέστησαν το Panic Button 1.801 και το ενεργοποίησαν 298.
  • Οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία που έχουν γίνει στο διάστημα 1/1/24 – 30/4/24 είναι 5.439.
  • Το διάστημα 1/1/23 με 30/4/23 σημειώθηκαν 3.600 καταγγελίες, δηλαδή αύξηση 51%.
  • Ο αριθμός των συλλήψεων για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας το χρονικό διάστημα μεταξύ 1/1/24 – 30/4/24 έφτασε τις 3.052.
  • Το διάστημα 1/1/23 – 30/4/23 έγιναν 2.127 συλλήψεις, δηλαδή φέτος σημειώθηκε αύξηση 43%.