Σας αφορά: Τι πρέπει να κάνετε για να μην βάζει χέρι η εφορία στις καταθέσεις σας

Δεν προστατεύονται πάντα οι καταθέσεις των ακατάσχετων λογαριασμών των φορολογουμένων και κάποιες φορές αυτές δεσμεύονται από την εφορία διότι οι υπόχρεοι δεν προβαίνουν σε σωστές ενέργειες.

Σας αφορά: Τι πρέπει να κάνετε για να μην βάζει χέρι η εφορία στις καταθέσεις σας

Να σημειωθεί πως υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για οφειλές προς το Δημόσιο (δηλαδή, για χρέη προς Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία) και του ακατάσχετου λογαριασμού για χρέη προς τράπεζες, εμπορικές επιχειρήσεις ( όπως δόσεις από αγορές) ή προς άλλον ιδιώτη (που του όφειλε χρήματα και τα έχει κατοχυρώσει δικαστικά). Συνεπώς απαιτείται ξεχωριστή διαδικασία σε υποκατάστημα- τράπεζας για προστασία από κατασχέσεις υπέρ τρίτων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους ακατάσχετους λογαριασμούς

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ορισμένες βασικές πληροφορίες για τους ακατάσχετους λογαριασμούς, ειδικά όσον αφορά τις οφειλές προς ιδιώτες:

Λογαριασμός μισθοδοσίας/σύνταξης: Οι μισθοί, οι συντάξεις και οι ασφαλιστικές παροχές που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς προστατεύονται από την κατάσχεση σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.
Λογαριασμός καταθέσεων: Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν έναν λογαριασμό καταθέσεων ως ακατάσχετο σύμφωνα με τον νόμο. Κάθε δικαιούχος προστατεύεται για ποσό έως 1.500 ευρώ, ενώ για κοινούς λογαριασμούς αυτό το ποσό ανεβαίνει έως και 2.000 ευρώ.

Οφειλές προς το Δημόσιο

Για οφειλές προς το Δημόσιο, ισχύει ένα ειδικό ποσό ακατάσχετου ποσού σε έναν μόνο τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό το ποσό ανέρχεται στα 1.250 ευρώ και θα πρέπει να έχει δηλωθεί στο σύστημα TAXIS ως ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός.

Ωστόσο οι υπόχρεοι για να δηλώσουν τον ακατάσχετο λογαριασμό θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Αρχικά θα πρέπει να εισέλθουν την ειδική εφαρμογή https://www.gov.gr/akataskhetos-logariasmos με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet.

Από την σχετική σελίδα θα πρέπει να επιλέξουν “Είσοδος στην εφαρμογή”.

Εν συνεχεία θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Και ο φορολογούμενος ενημερώνεται για το εάν έχει εγκριθεί το αίτημα του ή όχι.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να ενημερώσουν τη Δημόσια Διοίκηση και το Τραπεζικό Ίδρυμα για τον μοναδικό λογαριασμό τους σε μία μόνο τράπεζα. Σε αυτόν τον λογαριασμό, οι καταθέσεις τους θα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ. Αυτή η ενέργεια είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι ένα ελάχιστο ποσό των καταθέσεών τους θα παραμένει διαθέσιμο για τις καθημερινές τους ανάγκες και δεν θα κατασχεθεί για την κάλυψη οφειλών προς το Δημόσιο.

Γι’ αυτό θα χρειαστούν:

 • τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
 • τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN έγκυρο και ενεργό στο οποίο είναι δικαιούχοι /συνδικαιούχοι.

Ο γενικός κανόνας για τους αδέσμευτους τραπεζικούς λογαριασμούς ορίζει ότι για κάθε οφειλέτη είναι ακατάσχετο το ποσό των 1.250 ευρώ. Για να προστατευθούν αυτά τα χρήματα από κατασχέσεις, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πρέπει να ορίσουν τον τραπεζικό λογαριασμό που λαμβάνουν τις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι οφειλέτες μπορούν να ορίσουν έναν λογαριασμό της επιλογής τους.

Τα επιδόματα που είναι ακατάσχετα σύμφωνα με τον νόμο είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Το ΕΕΕ (πρώην ΚΕΑ)
 • Το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ
 • Το κοινωνικό μέρισμα
 • Το επίδομα παιδιού Α21 και το επίδομα γέννησης
 • Η διατροφή ανήλικου τέκνου
 • Η επιδότηση ενοικίου
 • Τα προνομιακά επιδόματα
 • Το επίδομα θέρμανσης
 • Τα χρηματικά έπαθλα της φορολοταρίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
 • Οι παροχές στους ασφαλισμένους του ΕΛΓΑ