Σας ψάχνει η Εφορία για καλό σκοπό – Δίνει χρήματα σε χιλιάδες

Η Εφορία... κυνηγάει για καλό λόγο 185.000 άτομα στη χώρα μας για να τους δώσει χρήματα!

Σας ψάχνει η Εφορία για καλό σκοπό - Δίνει χρήματα σε χιλιάδες

Συνήθως η Εφορία παίρνει χρήματα από τον κόσμο, όμως στην προκειμένη περίπτωση του δίνει!

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά πάρα πολλές χιλιάδες κόσμου βρίσκονται στις λίγες για να λάβουν λεφτά.

Τι έχει γίνει και ποιος είναι ο λόγος πίσω από αυτό;

Ποιος ο λόγος που δίνει λεφτά η Εφορία

Όπως προκύπτει, το ποσό ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ και αφορά σε επιστροφές φόρου, οι οποίες δεν εισπράχθηκαν από τους δικαιούχους!

Ως επί το πλείστον, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν δήλωσαν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στην ΑΑΔΕ ή το έχουν δηλώσει λάθος.

Αυτό όπως είναι λογικό είχε ως αποτέλεσμα η εφορία να μην έχει την δυνατότητα να πληρώσει τους δικαιούχους της επιστροφής φόρου.

Όπως και να έχει, αν και το 2023 οι επιστροφές φόρου εισοδήματος βεβαιώθηκαν και πιστώθηκαν ταχύτερα από κάθε άλλη χρονιά, εντούτοις σχεδόν 185.000 πολίτες και επιχειρήσεις δεν είχαν λάβει τα χρήματα ή τον συμψηφισμό που δικαιούνται.

Ο λόγος που δεν εισπράχθηκαν οι επιστροφές

Και αυτό γιατί, όπως προαναφέρθηκε, δεν είχαν δηλώσει το ΙΒΑΝ στον λογαριασμό τους στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Νωρίτερα η ΑΑΔΕ είχε καλέσει με e-mail και με μήνυμα στον προσωπικό τους λογαριασμό όσους δεν το είχαν πράξει να δηλώσουν άμεσα το ΙΒΑΝ τους και να πιστωθούν την επιστροφή.

Από το σύνολο των 307.000 φορολογουμένων που έλαβαν mail, ανταποκρίθηκαν οι 122.000 και δήλωσαν το ΙΒΑΝ.

Έτσι, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να καλέσει τους 185.000 εναπομένοντες, για ακόμα μια φορά, να δηλώσουν το συντομότερο δυνατόν το ΙΒΑΝ, για να λάβουν το ποσό επιστροφής, το οποίο δικαιούνται.

Ποιοι θα λάβουν τα χρήματα

Σε κάθε περίπτωση και φέτος η εφορία θα επιχειρήσει να προσελκύσει φορολογούμενους ώστε να καταθέσουν άμεσα τη δήλωσή τους: Δέλεαρ οι άμεσες επιστροφές φόρου καθώς η ΑΑΔΕ υπόσχεται πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανά εβδομάδα ή άμεσους συμψηφισμούς των επιστροφών με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις.

Επιστροφές φόρου εξπρές και την φετινή χρονιά λοιπόν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Όσοι σπεύσουν μάλιστα να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και έχουν να … λάβουν και όχι να πληρώσουν φόρο τότε θα δουν τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς άμεσα.

Ποιοι είναι εκείνοι που θα δουν τα χρήματά τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς λίγες μέρες μετά την υποβολή της δήλωσης; Σε ποιους και με ποιους τρόπους λοιπόν θα καταβάλλονται τα ποσά που… υπόσχεται η Εφορία;

– Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

– Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.

– Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2024 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

– Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.