Σε απόγνωση οι οδηγοί με την τιμή της βενζίνης – Τι θα συμβεί

Οι τιμές στην βενζίνη και γενικά στα καύσιμα, συνεχίζουν να παραμένουν στα ύψη, με την τσέπη των καταναλωτών να ματώνει σε κάθε επίσκεψη σε πρατήριο καυσίμων.

Σε απόγνωση οι οδηγοί με την τιμή της βενζίνης - Τι θα συμβεί

Οι αυξήσεις επηρεάζουν και τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων, καθώς οι καταναλωτές στη Βόρεια Ελλάδα προτιμούν να αγοράζουν φθηνή βενζίνη από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, την ανιούσα έχει πάρει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία είναι μία ανάσα πριν «σπάσει» το φράγμα των 2 ευρώ. Η Eurostat δείχνει δε ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1,934, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ήταν στα 1,759. Μάλιστα, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει την 2η θέση υψηλότερη τιμή στην Ευρωζώνη.

Να υπογραμμισθεί πως αν δεν ανακοπεί η ανοδική αυτή τάση τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να κάνουμε Πάσχα με μέση πανελλαδική τιμή στα 2 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι στα νησιά οι τιμές μπορεί να αγγίξουν και τα 2,4 ευρώ το λίτρο.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η τιμή της βενζίνης βρίσκεται πάνω από τα 2 ευρώ, σε οκτώ περιοχές και συγκεκριμένα σε: Κυκλάδες, Ευρυτανία, Λέσβο, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Φωκίδα, Κεφαλλονιά, Δωδεκάνησα.

Πανελλαδικά η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται στα 1,948 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά 4,8 λεπτά από τις αρχές Μαρτίου. Αντίθετα σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 2 λεπτά, για το ίδιο διάστημα διαμορφώνεται η τιμή για το diesel κίνησης στα 1,708 ευρώ, έναντι 1,728 ευρώ. Μικρή υποχώρηση, που ουσιαστικά όμως έχει πολύ μικρή ζήτηση λόγω των καιρικών συνθηκών και για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην Αττική η τιμή της βενζίνης είναι στα 1,918 ευρώ το λίτρο, από 1,869 ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ μειωμένο είναι το diesel κίνησης στο 1,674 ευρώ από 1,691 ευρώ.

Νέα αύξηση στη βενζίνη το Πάσχα

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων Αττικής μίλησε για την πορεία της τιμής των καυσίμων. «Οι φόροι είναι αυτοί που επιβαρύνουν την τιμή και βλέπουμε την τελική τιμή στα πρατήρια της Ελλάδας να είναι υψηλότεροι από ότι είναι στον μέσο όρο της Ευρώπης», είπε αρχικά.

Χαρακτηριστικά, στην Σλοβακία η τιμή της βενζίνης είναι στο 1,69 ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι «Οι τιμές στην Αυστρία είναι στο 1,54 το πετρέλαιο, η Βουλγαρία είναι στο 1,37 και η Τσεχία στο 1,55 ευρώ».

Τέλος, ο πρόεδρος πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων Αττικής εκτίμησε ότι οδεύοντας προς το Πάσχα η τιμή της βενζίνης αναμένεται να ανέβει περισσότερο και να σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ στα περισσότερα ταμπλό των πρατηρίων.

Πονοκέφαλος η τιμή των καυσίμων

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει με τις τιμές στα καύσιμα», προσέθεσε ο κ. Ασμάτογλου, καθώς, οι παράμετροι που επηρεάζουν την τελική τιμή του διορισμένου προϊόντος του καυσίμου είναι παράμετροι οι οποίες προέρχονται από τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ υπάρχει και παράμετρος της ζήτησης. «Και επειδή έρχεται λοιπόν το καλοκαίρι και δεν είναι θέμα ζήτησης από τον ελλαδικό χώρο, αλλά είναι ευρωπαϊκά αυτή η ζήτηση, λόγω καλοκαιριού θα υπάρχει ζήτηση και θεωρώ, χωρίς να το εύχομαι, ότι θα έχουμε συνεχόμενες αυξήσεις το επόμενο διάστημα με κάποιες μικρές παύλες, όχι καθοδικές, πιστεύω, θεωρώ ότι θα δούμε ακριβότερη και την τιμή του καυσίμου, ίσως και το καλοκαίρι και το Πάσχα και μετά» ανέφερε.