«Σεισμός» σε πασίγνωστο πάροχο ενέργειας – Αλλάζει οριστικά χέρια

Αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος φαίνεται πως θα έχουμε σε έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους ενέργειας, την Elpedison.

«Σεισμός» σε πασίγνωστο πάροχο ενέργειας - Αλλάζει οριστικά χέρια

Αναταράξεις υπάρχουν στην Elpedison, που όπως όλα δείχνουν θα αλλάξει χέρια…

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην εταιρεία με τους εταίρους και ποια θα είναι η κατάληξη.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, με την πασίγνωστη εταιρεία ενέργειας να αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον με τα εσωτερικά της το επόμενο διάστημα.

Σε ποιους ανήκει η Elpedison – Τι θα γίνει

Οι δύο μέτοχοι και συνέταιροι για 15 χρόνια, οι HELLENiQ ENERGY και η ιταλική Edison, φέρονται να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη λύση του εταιρικού σχήματος στην εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας.

Ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος με κύριους μετόχους τον όμιλο Λάτση και το ελληνικό δημόσιο καθώς και ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός που κλείνει τα 140 χρόνια ζωής έχοντας συνδέσει το όνομα του με εκείνο του Τόμας Έντισον που ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό ελέγχουν εξ’ ημισείας την Elpedison. Έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς και παρόχους ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η Elpedison διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 820 MW στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας, ηλεκτροδοτεί περισσότερους από 316.200 καταναλωτές και τον Ιανουάριο είχε μερίδιο στην εκπροσώπηση φορτίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας 5,89%. Είναι ο τρίτος ιδιώτης πάροχος μετά τη Mytilienos (14,65%) και την ΗΡΩΝ (10,64%), ως προς τα μερίδια. Επίσης η Elpedison κατέχει μία άδεια ηλεκτροπαραγωγής με μονάδα φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη ισχύος 826 MW καθώς και μία άδεια FSRU που έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί ανοιχτά του Θερμαϊκού κόλπου.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι δύο μέτοχοι της Elpedison διαπραγματεύονται τη λύση του «50% – 50%» στην κοινή τους εταιρεία που αποτέλεσε και το όχημα τους για να συμπράξουν το 2009 με την Ελλάκτωρ και τη Χαλκόρ και να στήσουν την εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής και προμήθειας ενέργειας.

Το 2019 αποχώρησαν οι Ελλάκτωρ και Χαλκόρ και HELLENiQ ENERGY και Edison έμειναν οι δυο τους να ελέγχουν την Elpedison μέσα από μία αρμονική συμβίωση, κατά κοινή ομολογία της αγοράς.

Όπως αναφέρουν πηγές, οι διαπραγματεύσεις γίνονται ως προς το ποιος θα αποκτήσει το μερίδιο του άλλου. Δηλαδή στο τέλος των συζητήσεων και εφόσον ληφθούν αποφάσεις ένας εκ των δύο θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Elpedison.

Οι εξελίξεις, λένε οι πληροφορίες, έχουν πυροδοτηθεί μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην αγορά φυσικού αερίου.

Υπάρχει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων στο ενεργειακό τοπίο

Ο όμιλος των Λάτση και Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ελέγχει επίσης το 35% του ομίλου εμπορίας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στον τελευταίο έτερος και μεγαλύτερος μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο. Με το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65%. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει θυγατρική την εταιρεία Φυσικό Αέριο Ελλάδος, η οποία και δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Συνεπώς για την HELLENiQ ENERGY ανακύπτει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων με την ταυτόχρονη παρουσία της και στην Elpedison και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Θέλει να αποχωρήσει η HELLENiQ ENERGY

Η HELLENiQ ENERGY είχε αποπειραθεί να αποχωρήσει από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσα από τον πολύπαθο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της.

Ωστόσο αυτός πέρυσι ακυρώθηκε.

Νεότερες πληροφορίες, θέλουν την HELLENiQ ENERGY να επιδιώκει την πώληση του μεριδίου της (35%) στο ελληνικό Δημόσιο, ήτοι στο ΤΑΙΠΕΔ. Κάτι που αν ισχύει κι εφόσον συμβεί, θα προϋποθέτει την απόκτηση όλης της Elpedison.

Αν υλοποιηθεί το προαναφερόμενο σενάριο, δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, η Edison να αναζητήσει εταίρο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Ιταλοί, σημειωτέον έχουν χρόνια επίσης εταιρική σχέση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας σε διεθνή projects και διεθνείς εταιρείες όπως η συμμετοχή τους στην κοινοπραξία που ελέγχει τον αγωγό φυσικού αερίου IGB (Ελλάδας – Βουλγαρίας) τον υπό ανάπτυξη αγωγός EastMed (Ιταλία – Ελλάδα – Ισραήλ).

Λίγοι παίκτες παίρνουν όλη την πίτα

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις επιχειρηματιών του κλάδου καθώς και αναλυτών, για τη συγκέντρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε τέσσερις με πέντε παίκτες.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει μία πίττα κατανάλωσης αξία περίπου 7 δισ. ευρώ, ενώ η πράσινη ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει την περίοδο 2026 – 2030 ετήσιες επενδύσεις της τάξης των 30 δισ. ευρώ συνολικά στους τομείς της οικονομίας.

Ο χάρτης αναδιατάσσεται στη εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τους υπόλοιπους επίσης μεγάλους παίκτες να ετοιμάζονται για την αξιοποίηση κάθε πιθανής επενδυτικής ευκαιρίας που θα τους κάνει ακόμα ισχυρότερους.